Barion Pixel Bujkál vagy bújkál? – Helyesírás kvíz kezdőknek és haladóknak – Best of Coloré 2023 – Coloré

Bujkál vagy bújkál? – Helyesírás kvíz kezdőknek és haladóknak – Best of Coloré 2023

2023. 12. 29.

Egybeírjuk vagy külön? Kötőjellel vagy anélkül? Gólya vagy gója? Mindössze néhány, az egyébként számtalan kérdés közül, amelyeket nap mint nap felteszünk magunknak, amikor írásban kommunikálunk. Teszteld tudásod a Coloré helyesírási kvízével, hogy felelevenítsd a legfontosabb tudnivalókat!

„Édes, magyar anyanyelvünk” – hangzik el gyakran, amikor a magyar nyelv újabb útvesztőjébe jutunk. Agóniánkat gyakran a helyesírás kvízek és az órákig tartó görnyedés a Magyar Helyesírási Kéziszótár felett sem feltétlenül enyhítik, de nem vagyunk ezzel egyedül. 

Mindössze néhány éve, hogy az amerikai kormány külföldi ügyekkel kapcsolatos képzéseit végző legnagyobb beszállítója, a Foreign Service Institue megállapította, hogy a magyar nyelv 4+ erősségű, azaz a legnehezebben megtanulható kategóriába sorolható. (Az FSI az alapján állította össze a listáját, mennyi időbe telt az amerikai tanítványoknak megtanulniuk egy-egy idegen nyelvet. Eszerint anyanyelvünk elképesztően nehéznek minősül, mivel csak minden mást félretéve lehet megtanulni úgy, hogy legalább alap szinten elsajátítsák azt hibátlanul.)

S hogy miért? Az erre vonatkozó kérdésre különböző válaszokat találunk úgy a szakkönyvekben, mint például a Redditen. Egyesek szerint nem magával a nyelvvel, vagy annak nehézségével van probléma, mindössze azzal, hogy a szláv nyelvekkel összehasonlítva a külföldieknek nincs összehasonlítási alapjuk más nyelvhez képest. 

https://colore.hu/szelavi/kultura/tajszavak-kviz/

Más hozzászólók szerint nyelvünk egészen más gondolkodást igényel, mint az „átlagosan” megtanulandó, népszerű nyelvek, így például az angol vagy a német, ugyanakkor könnyebbség, hogy rengeteg olyan mintázat van, amelyet megértve gördülékenyebben fejlődhet a nyelvtudásunk. A Reddit népe egyébként több ízben kifejti: nehézség a külföldieknek, hogy nincsenek, vagy csak nagyon ritkán fordulnak elő a haladók számára készített oktatóanyagok, amely egy idő után megnehezíti a nyelv tökéletes elsajátítást. 

Helyesírás kvízünkben ezúttal olyan példákat gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak a külföldi, hanem a magyar emberek nyelvismeretét is próbára teszik. Teszteld tudásod, s tanulj velünk!

Borítókép, s a kvízben szereplő képek forrása: Unsplash.com