Barion Pixel Tájszavak kvíz: tudod, mit jelentenek a mukucs vagy a firhang kifejezések? – Coloré

Tájszavak kvíz: tudod, mit jelentenek a mukucs vagy a firhang kifejezések?

2024. 04. 01.

Firhang, szorgul, mukucs. Mindössze néhány, az egyébként számtalan tájszavunk és kifejezésünk közül, amelyek önállóan is anyanyelvünk féltett kincsei közé tartoznak. Vajon mennyit ismersz a jellegzetes nyelvjárási régiók tájszavai közül? Kvízünkből kiderül!

„Édes, magyar anyanyelvünk!” – hagyja el olykor a szánkat a jól ismert mondat, például, amikor újabb és újabb kifejezések jelennek meg a köztudatban, esetleg megváltoztatják az addig érvényben lévő helyesírási szabályokat, s akkor még a tájszavakról nem is beszéltünk!

Anyanyelvnek, (ahogy a kifejezés is sugallja) azt a nyelvet nevezzük, amelyet gyermekkorunkban megtanulunk a szüleinktől vagy szűk környezetünktől, s azt a mindennapi életben egész életünk során, természetes módon, fordítás nélkül használjuk.

A tájszavakkal azonban egyértelműen más a helyzet: ugyan legnagyobb íróink, költőink unos-untalan arra ösztökéltek (és ösztökélnek) minket, hogy a nép nyelve a hamisítatlan, tiszta magyar nyelv, ezért azt illik minden mélységében elsajátítani, mégis akadnak olyan, az egyes tájegységek közötti hang- és szóhasználat-beli különbségek, amelyek elgondolkodtatnak minket egy-egy kifejezés jelentéséről. 

Nyelvjárási régióktól a tájszavakig

Hon- és népismereti tanulmányikból talán még rémlik, hogy (akárcsak a legtöbb nyelv), úgy a magyar is területi régiókra, úgynevezett nyelvjárási régiókra tagolható. Így tehát megkülönböztetjük a Nyugat-dunántúli-, Közép-dunántúli-kisalföldi-, Dél-dunántúli-, Dél-alföldi, Palóc-, Tisza-Körös vidéki-, Északkeleti-, Mezőségi-, Székely- és Moldvai régiót. E régiókban gyakran előfordulnak olyan kifejezések (azaz tájszavak), amelyek lényege, hogy a köznyelvben általában teljesen ismeretlenek, s csak a nyelvjárásokban fordulnak elő, így jelentésük olykor csak azok számára ismeretes, akik maguk is ismerik az adott régió jellemző nyelvjárását.

Kvízünkben ezúttal olyan tájszavakat gyűjtöttünk össze az említett régiókból, amelyek megismerése egy lépéssel közelebb visz minket anyanyelvünk mélységeinek megismeréséhez. Teszteld tudásod, s tanulj velünk! Vigyázat, a képek olykor becsapósak lehetnek!

Ha a Coloré össze kvízére kíváncsi vagy és szívesen mérnéd meg hasonló témákban a tudásodat, akkor kattints IDE!

Borítókép és a kvízben szereplő képek forrása: Unsplash.com