Barion Pixel Ma érheti el csúcspontját Harry herceg brit bulvármédia ellen vívott csatája – Coloré

Ma érheti el csúcspontját Harry herceg brit bulvármédia ellen vívott csatája

2023. 06. 06.

Szinte történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi a mai napon, mivel a tanúk padjára áll Harry herceg a brit bulvármédia ellen vívott csatája egyik újabb tárgyalásán. Harry ezúttal az MGN kiadó ellen indított perben érkezik a londoni bíróságra: a vádiratok szerint a kiadó mintegy 140 cikk esetében illegális módszerekkel jutott információkhoz a hercegről.

Ma, azaz június 6-án áll a tanúk padjára Harry herceg, aki többedmagával még tavasszal indított pert több, brit bulvárlapokat kiadó vállalat, többek között az Associated Newspapers és az MGN kiadó (Mirror Group Newspapers) ellen a magánélethez való joga megsértése miatt. A sussexi herceg évek óta szidalmazza a bulvármédia kétes technikáit az információszerzés terén, így ma első ízben lesz lehetősége arra, hogy eskü alatt fejtse ki az érveit. 

Amit a perről eddig tudni lehet

Ma érheti el csúcspontját Harry herceg és a brit média csatája: a tanúk padjára áll a sussexi herceg az MGN kiadó ellen indított gigantikus perben. Kivételesen ritka esemény ez a brit királyi család életében, hiszen nem gyakori, hogy a „cég” (ahogy gyakran titulálják őket a hazai médiában) egy „senior” tagja tanúként vegyen részt egy tárgyaláson. (Utoljára Anna hercegnő tanúskodott a bíróságon 2002-ben, amikor bűnösnek vallotta magát, miután a kutyája megharapott két gyereket a Windsor-parkban.)

A beadott jogiratok szerint a kiadó illegális módszerekkel csalhatott ki információkat a szenzációhajhász cikkek minél nagyobb eladásszámai érdekében: Harry szerint feltörhették a telefonját, valamint magánnyomozó segítségével igyekeztek minél több értesüléshez jutni róla.

A legújabb információk szerint nem egyszeri esetről van szó: a CNN e témában írt cikke szerint a felperesek 1991 és 2011 közötti intervallumra hivatkoznak a vádiratokban. Az MGN vitatja a vádak többségét: bírósági beadványukban azzal érveltek, hogy egyes kereseteket túl későn nyújtották be, s hogy a négy eset egyikénél sincs elegendő bizonyíték a telefonok feltörésére. 

Harry herceg, tárgyalás
Kép forrása: Karwai Tong/Getty Images

Érdekesség, hogy ugyanakkor a brit médium hétfőn már bocsánatot kért Harry hercegtől a közel húsz évvel ezelőtti jogellenes információgyűjtésért, – derül ki a bírósági dokumentumokból. (Az említett esetben egy magánnyomozó is érintett volt, akinek 2004-ben 75 fontot, mai árfolyamon 32 ezer forintot fizetett a Sunday People nevű bulvárlap, hogy információkat gyűjtsön a hercegről, miközben az egy londoni szórakozóhelyen tartózkodott.)

Harry ügyvédje, David Sherborne úgy fogalmazott: „Követelésünk nemcsak az intervallumot, hanem az MGN által lefedett tevékenységi kört tekintve is jelentős. Harry-t a személyes adatok megszerzésének legtolakodóbb módjának vetették alá” – fogalmazott Sherbone, majd hozzátette, hogy véleménye szerint senkit nem szabadna ennek kitenni. „A törvénytelen módszerek megszokottak és elterjedtek az újságírók körében” – véli az ügyvéd. 

Harry herceg a tanúk padján 

Harry-nek nem lesz könnyű dolga a mai napon: az MGN ügyvédjei minden bizonnyal kemény keresztkérdésekkel fogják bombázni, tekintve korábbi állítását, miszerint mintegy 140 (az MGN-hez tartozó lapokban) megjelent cikk tartalmazott törvénytelen módszerekkel (róla) gyűjtött információkat. Az előzetes információk szerint a nagy mennyiségű anyag közül végül 33 cikket választottak ki a tárgyalásra: ezek történeteit hosszasan és részletesen elemezhetik majd a tárgyaláson. 

Noha a hercegnek nem ez az első jogi fellépése a brit média zászlóshajói ellen, korántsem biztos, hogy ez lesz az utolsó. Az MGN elleni ügy ugyanis egyike azon számos pernek, amelyet Harry és felesége, Meghan Markle a bulvárlapokkal folytatott hosszú csatájuk során indítottak: a vállalatokat nagyrészt hamis történetek közzétételével vádolják.

A Reuters értesülései szerint a pár legalább hét pert indított brit és amerikai médiaszervezetek ellen 2019 óta: köztük Rupert Murdoch News Group Newspapers (NGN) vállalata ellen is. (Az NGN adja ki többek között a Sunt, s a már megszűnt News of the World című lapot is: sokatmondó lehet, hogy az utóbbit egy telefonhackelési botrány miatt leállítottak 2011-ben.) 

Harry herceget utoljára márciusban láthattuk a bíróságon: akkor az Associated Newspapers Limited (ANL) elleni ügyben érkezett a tárgyalásra Londonba: a kiadót szintúgy jogellenes információgyűjtéssel vádolták meg Elton Johnnal, annak férjével, David Furnishel, Sadie Frost és Liz Hurley színésznőkkel, valamint Doreen Lawrence-szel közösen. (A beadott jogiratok szerint az ANL még tovább ment, mint az MGN: a vádak szerint lehallgatókészüléket helyeztek el az említett személyek autóiban és lakásaiban, privát telefonbeszélgetéseket rögzítettek, érzékeny információkat vásároltak korrupt rendőröktől, kórházaktól és egészségügyi intézményektől, de még a bankszámlák pénzügyi tranzakcióit is megfigyelhették.) A kiadó minden vádat tagadott a tárgyaláson. 

Forrás: CNN.com
Borítókép forrása: WPA Pool/Getty Images