Barion Pixel Tudjuk, melyik a 3 kedvenc klasszikus meséd, és azt is, hogy miért – Coloré

Tudjuk, melyik a 3 kedvenc klasszikus meséd, és azt is, hogy miért

2022. 11. 06.

Gyerekkorunk kedvenc történeteire mindig jó szívvel gondolunk vissza. Ez a három mese a legtöbbünk számára biztos, hogy szép emlékeket idéz fel. Mi több, talán már a gyerekeink kedvenceivé is váltak.

A mese világába való becsöppenés a gyerekkor elengedhetetlen része. Azokat a meséket, amiket édesanyánk vagy a nagymamánk, nagypapánk olvasott fel nekünk az esti elalvás előtt, biztos, hogy örök életre a szívünkbe zártuk.

A mesekönyvek után a rajzfilmek és Walt Disney mesék voltak azok, amikben mindannyian megtaláltuk azt a karaktert, akiért izgulhattunk, akinek szurkolhattunk vagy akit annyira azonosnak éreztünk a saját karakterünkkel, hogy gyakran elképzeltük, hogy mi vagyunk a királylányok vagy éppen a hétfejű sárkányt legyőző hercegek.

Amikor felnőttként a gyerekeinknek mutatjuk meg a régi kedvenceinket, akkor mi is újra átélhetjük a varázslatot. Vannak olyan mesék, amiket a gyerekeink is legalább annyira imádnak most, mint annak idején mi tettük, vagy akár a mi szüleink. Ugyanis vannak olyan örökzöldek, amik a felnőttek legnagyobb örömére mindig elnyerik a legkisebbek tetszését.

Három mese, ami örök kedvenc marad

VUK

Talán nincs is olyan óvodás, aki nem izgulta volna már ezerszer végig a kis árva rókagyerek történetét. Vuk, a kis róka meséje 1981-ben született Dargay Attila keze nyomán, Fekete István azonos című regényéből. Vuk, mellett az erdő lakóit és Karakot, a vén rókát mindenki azonnal a szívébe zárja. A történet olyan értékek körül forog, mint a szeretet, a hűség, a család szentsége, és arra is felhívja a figyelmet, hogy minden helyzetben legyünk éberek és figyelmesek, hiszen az ellenség – jelen esetben a simabőrű  – soha nem alszik. A kedves és tanulságos rajzfilmet több, mint negyven éve szeretik kicsik és nagyok.

mese
Vuk, a kis róka meséje 1981-ben született. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egy-két dolgot még meg kell tanulnod Vuk! A róka nappal alszik, erőt gyűjt a vadászathoz. Éjjel, a sötétben vadászik a mi fajtánk.

MICIMACKÓ

Úgy gondolom, hogy itt nincs mit megmagyarázni. Már csak a csacsi öreg medve neve hallatán is melegség önti el a szívünket. Alan Alexander Milne meséjét 1977-ben mutatták be, és azóta is hatalmas sikernek örvend. Íratlan szabály, hogy minden gyereknek szüksége van egy mackóra, aki jóban-rosszban mellette van. Róbert Gida és Micimackó története tipikusan az a mese, amit még felnőttént, ismerve a cselekményt is képesek vagyunk megkönnyezni.

Micimackó és barátainak, Tigrisnek, Fülesnek, Nyuszinak, Malackának, Kangának, Zsebibabának és Bagolynak a kalandjai nemcsak izgalmasak, de nagyon tanulságosak is, és nem mellesleg igazán meghatóak. A baráti összetartás és szeretet egyik legszebb meséje.

mese
Micimackó
Alan Alexander Milne meséjét 1977-ben mutatták be, és azóta is hatalmas sikernek örvend. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Van úgy, hogy valaki nagyon törődik a másikkal. Azt hiszem, ezt hívják szeretetnek.

POM POM MESÉI

Pom Pom meséinek minden részre olyan, mintha egy elvarázsolt kastályban ébrednénk. A szereplők, akiknek mindegyike valamilyen szuperképességgel rendelkezik, egy-egy olyan fontos dologra hívja fel a gyerekek figyelmét, mint az, hogy fogadjuk el egymást, még akkor is ha valaki kilóg a sorból, vagy, hogy soha ne nevessünk ki senkit azért, mert egy kicsit lassabb vagy ügyetlenebb a társainál.

Nemcsak Picur számára voltak ezek tanulságos történetek, amiket iskolába menet hallgatott, de mindenki másnak, is akik a tévé előtt ülve részesei lehettek Festéktüsszentő Hapci Benő, Gombóc Artúr vagy a Benzinszívó Szúnyog különleges kalandjainak.

A Pom Pom meséit 1980-1984-ig vetítette a magyar televízió. A sorozat két évadból állt, az első 1978-ban a második 1981-ben készült el. A 90-es években videó kazettán, majd DVD-n volt kapható ma pedig már több online felületen is elérhető.

Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat…

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix