Barion Pixel Grace Kelly eltűnt milliói: mi történt a filmcsillagból lett hercegné mesés vagyonával? – Coloré

Grace Kelly eltűnt milliói: mi történt a filmcsillagból lett hercegné mesés vagyonával?

2022. 06. 18.

Grace Kelly Hollywood, és egyben a világ legjobban fizetett színésznője volt, amikor hozzáment Rainier monacói herceghez. Becslések szerint vagyona 21 milliárd forintot tett ki, végrendeletében azonban csak egy szimbolikus összeg és egy viskó szerepelt. Vajon mi történhetett a dúsgazdag hercegné mesés vagyonával? A Grace Kelly eltűnt milliói c. dokumentumfilm igyekszik lerántani a leplet a legenda pénzügyi titkairól és karcsú hagyatékáról.

Karrierje csúcsán, az ’50-es években, Grace Kelly emberek millióira volt hatással. Mindenki csodálta: a nők úgy akartak kinézni, mint ő, a modellügynökségek imádták, Hitchcocknak ő volt az első számú múzsája, így nem csoda, hogy a Philadelphiában született, jómódú családból származó Grace rövid idő alatt Hollywood, és egyben a világ legjobban fizetett színésznőjévé avanzsált.

Grace Kelly
Karrierje csúcsán, az ’50-es években, Grace Kelly emberek millióira volt hatással. Kép forrása: Viasat History

A sors iróniája, hogy ehhez kellett egy – bizonyos értelemben – szerencsétlen családi háttér is. Grace nem ápolt túl jó viszonyt a szüleivel, akik sem tehetségét, sem szépségét nem tartották nagyra – a családban állítólag csak „rút kiskacsának” és „vakaréknak” nevezték. A színészet iránt rajongó lány elhatározta, hogy nem tart igényt az apja segítségére, és önálló egzisztenciát teremt.

A színművészeti főiskola mellett modellkedni kezdett, és már a kezdetektől szép sikereket ért el: éves bevétele ma 110 millió forint körüli összeget jelentene. Aztán következtek a világot jelentő deszkák: mindössze 23 évesen már Gary Cooper oldalán szerepelt a zsánerklasszikus Délidőben. Ezt követően szerződött le az MGM-mel, ahol akkoriban hetente 275 ezer forintnyi összeget keresett; ha pedig leforgatott évi három filmet, akkor bónuszként további 7,3 millió ütötte a markát. Ez hét év alatt – mai pénzben – közel egymilliárd forintot jelentett. Miután a filmcsillag Vidéki lánnyal Oscar-díjat nyert, az ázsiója tovább emelkedett: öt év alatt a bevételei elérhették az 550 millió forintot, amit mai értéken megszorozhatunk tízzel.  

Mindez egyébként kevés ahhoz képest, amennyit a férfiak kerestek akkoriban Hollywoodban. Míg Kelly a Mogamboban való szereplésért heti 275 ezerben részesült, szívtipró partnere, Clarke Gable heti bére több mint másfél millió forintnyi dollárra rúgott. És hiába volt már Oscar-díjas színésznő, Alfred Hitchcock Fogjunk tolvajt című filmjéért Cary Grant háromszor annyit tett zsebre, mint ő. De a hátrányos megkülönböztetés nem csupán a bérekre terjedt ki. Grace Kelly több kollégájával is összeszűrte a levet, és Ray Millanddal való szerelmi viszonya majdnem tönkretette karrierjét. Ha a románc sokáig tartott volna, az MGM szerződésbontással millióktól fosztotta volna meg.

Hiába volt a filmvásznon sikeres, nőként Hollywoodban már ketyegett az órája: hihetetlen, de 25-26 évesen már közel járt a kiöregedéshez, ezért mindennél jobban vágyott házasságra és gyerekekre. Talán ezért is mondott olyan könnyen igent Rainier hercegnek. A frigynek – és a hercegnéi titulusnak ­– azonban komoly ára volt: Grace-nek óriási hozományt, mai pénzben számolva több mint hétmilliárd forintot kellett fizetnie a monacói uralkodócsaládnak.

Grace Kelly eltűnt milliói
Grace Kelly hatalmas árat fizetett a frigyért. Kép forrása: Viasat History

Noha színészi pályafutása a házassággal véget ért, nevével még hosszú éveken át, sőt tragikus halála után is pénzt hozott a házhoz. Becslések szerint vagyona, mai viszonylatban, több mint 21 milliárd forintot tett ki. De akkor vajon hogyan állhatott a dúsgazdag színésznő amerikai végrendeletében mindössze 3,6 millió forintnak megfelelő dollár és egy írországi kis viskó? A Viasat History legújabb dokumentumfilmje, a Grace Kelly eltűnt milliói holnap, június 19-én, vasárnap 21:10-től Anglia egyik vezető befektetési guruja, Gemma Godfrey segítségével igyekszik feltárni az ikon pénzügyi titkait és lerántani a leplet a karcsú hagyatékról.

Grace Kelly és a szerelem eleganciája

Ha szívesen olvasnál még a legendás színésznőről, akkor ajánljuk Sophie Benedict: Grace Kelly és a szerelem eleganciája című könyvét. A kötet Grace Kelly életének 14 évét öleli fel, végigkísérhetjük karrierjének indulását, kollégáihoz fűződő románcait, miközben remek képet kapunk az akkori New Yorkról és Hollywoodról, a stúdiók és a filmforgatás világáról. Ugyan a szerző logikusan levezeti, hogy Grace részéről a monacói herceggel való házasság a lehető legjobb döntés volt a pályája csúcsán lévő, mindössze 27 éves filmcsillag részéről, azért továbbra is ott motoszkál bennünk a kérdés: vajon tényleg szerelem volt? Könyvajánlónk ITT olvasható.