Barion Pixel Golden Globe 2022 – Íme a legjobb filmek – Coloré

Golden Globe 2022 – Íme a legjobb filmek

2022. 01. 10.

Az idei, zárt körű Golden Globe gálán Jane Campion, A kutya karmai közt című alkotása nyerte el a legjobb drámai filmnek járó elismerést, ám nincs oka panaszra Steven Spielbergnek sem, hiszen a West Side Story című musical több fronton is győzedelmeskedett.

Rendhagyó módon, zárt ajtók mögött zajlott le az idei Golden Globe-gála a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben, miután a díjazásért felelős HFPA (Hollywood Foreign Press Association) hírneve megtépázódott a tavalyi évben. A HFPA-t azt követően érték támadások, hogy a Los Angeles Times kiderítette: a 87 fős testület egyetlen fekete taggal sem rendelkezik, így az NBC tévécsatorna nem sokkal később bejelentette, hogy nem sugározza az idei Golden Globe-gálát. Noha a HFPA az elmúlt időszakban többször is kijelentette, változtattak szervezeti működésükön, ettől függetlenül egyetlen sztár sem fogadta el a megmérettetésre küldött meghívót. A szokásos csinnadratta tehát elmaradt, ettől függetlenül viszont akadtak meglepetések a rangos eseményen. 

A televíziós mezőny legjobb drámasorozat díját az HBO Utódlás című alkotása nyerte el, a legjobb vígjátéksorozat pedig a Hacks lett. A díjátadón tarolt Jane Campion A kutya karmai közt című westernfilmje, amely megkapta a legjobb rendezésért járó szobrocskát, a legjobb musicalnek/vígjátéknak Steven Spielberg West Side Storyját tartották, míg Kenneth Branagh Belfast című önéletrajzi ihletésű drámáját végül a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazták. A legjobb idegen nyelvű film elismerését a japán illetőségű Drive My Car című film kapta, míg az animációs filmek közül az Encanto zsebelte be az elismerést. 

A drámasorozatok színészi munkáiért Michaela Jae Rodriguez (Póz) és az Utódlás főszereplője, Jeremy Strong kapták meg az őket megillető szobrocskákat, míg a vígjátéksorozatokért járó elismerést a Hacks című filmben nyújtott alakításáért Jean Smart és a Ted Lassóban játszott szerepéért Jason Sudeikis kapták.

A televíziós mellékszereplők díjait a Squid Game sztárja, O Yeung-su és Sarah Snook (Utódlás) nyerték el, emellett díjazták Kate Winsletet is az Easttowni rejtélyek című minisorozatban nyújtott alakításáért, valamint Michael Keatont a Dopesick című minisorozatban játszott szerepéért. 

A legjobb színészi díjakat vígjáték vagy musical mezőnyben Rachel Zegler (West Side Story) és Andrew Garfield (Tick, Tick… Boom!) kapták, míg újra örülhetett az elismerésnek Nicole Kidman, aki Az élet Ricardóéknál című filmben nyújtott alakításáért vehette át a szobrocskát pályatársával, Will Smith-szel együtt, aki a Richard királyban játszott alakításáért érdemelte ki az elismerést drámai mezőnyben.

A mellékszereplők sem maradtak díjak nélkül, hiszen szobrokat zsebelt be Ariana DeBose (West Side Story) és Kodi Smith-McPhee (A kutya karmai közt) is. Emellett a legjobb filmzenéért járó szobrot Hans Zimmer kapta a Dűne című film zenéiért, a legjobb filmdal pedig Billie Eilish James Bond főcímdala lett. A televíziós produkcióknál a korlátozott epizódszámú sorozatok közül a The Underground Railroad nyerte el a rangos elismerést.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Forrás: CNN.com