Barion Pixel A füredi Anna-bálon idén 199. alkalommal szólal meg a zeneszó – Coloré

A füredi Anna-bálon idén 199. alkalommal szólal meg a zeneszó

2024. 07. 06.

,,A füredi Anna-bálon szól a zeneszó” – immáron 199. alkalommal!

A balatonfüredi Anna-bál a magyar kulturális és társadalmi élet egyik legrangosabb eseménye, amelyet minden évben megrendeznek Balatonfüreden. A bál története több mint 190 évre nyúlik vissza, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Idén július 27-én 199. alkalommal rendezik meg a bált az Anna Grand Hotelben.

Balatonfüred népszerű hagyománya az Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál hangulatában és tradícióiban évről évre feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát, a reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, melyre éjfél után kerül sor.  A patinás estet az Anna Fesztivál programjai előzik meg. Az ország egyik legrégebbi társadalmi eseményén, a 199. Anna-bálon mintegy hatszáz bálozó vehet részt. A jövőre bicentenáriumát ünneplő Anna-bál és a hozzá kapcsolódó Anna Fesztivál ezúttal a húszas-harmincas évekbe, a swingek világába kalauzolja el a vendégeket.

A füredi Anna-bál csaknem kétszáz éve kerül megrendezésre / Kép forrása: Anna-bál
A füredi Anna-bál csaknem kétszáz éve kerül megrendezésre / Kép forrása: Anna-bál

A bál előtt a Vaszary-villa kertjében gyülekeznek a vendégek, és innen indul majd a zenés menet, itt akasztják a hölgyek nyakába a sorszámozott herendi porcelánszíveket. A báli közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül majd a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit. A hagyományos palotást az Operaház balettművészei táncolják, a Mendelssohn Kamarazenekar pedig kisebb koncertet ad, ezúttal pedig Kozma Orsi és Zséda csatlakoznak hozzájuk.

13725107 1622715551352877 5995650502026869520 O
fotó: Anna-bál

A füredi Anna-bál története

Az első Anna-bál Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nevéhez fűződik; ő rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban. A bált lánya, Krisztina tiszteletére tartották. A XIX. századi arisztokraták legkedveltebb báljaként elhíresült eseményen olyan Balatonfüredhez kötődő hírességek vettek részt, mint Blaha Lujza, Jókai Mór és Vörösmarty Mihály. Az Anna-bálok nem minden évben kerültek megrendezésre, és bálkirálynőt is csak 1862-ben választottak először, Kozma Irma személyében.

Anna Grand Hotel
A bál helyszíne az Anna Grand Hotel, forrás: Wikipédia

A bál eredeti célja az volt, hogy a reformkori nemesi társaság számára egy találkozási és szórakozási lehetőséget biztosítson, de idővel egyre inkább a magyar arisztokrácia és a polgárság társadalmi eseményévé vált. A XIX. század végén és a XX. század elején a bálon való részvétel már státuszszimbólummá vált, és a magyar kulturális élet kiemelkedő alakjai is rendszeres résztvevői voltak.

Az Anna-bál azért is különleges esemény, mert a résztvevők elegáns báli ruhákban, az urak frakkban, a hölgyek pedig nagyestélyiben jelennek meg. A bálon az estélyi táncok, keringők és egyéb klasszikus táncok dominálnak, amelyek a XIX. századi báli hagyományokat idézik.

225293672 2728325257458562 6416696051879506580 N
fotó: Anna-bál

Kik Vehetnek Részt az Anna-bálon?

Az Anna-bál nyitott rendezvény, amelyre bárki vásárolhat jegyet, de a bál rangja és hagyománya miatt a résztvevők zöme a magyar társadalom előkelőségeiből, közéleti személyiségeiből és kulturális életének szereplőiből kerül ki. Az eseményre sokan érkeznek külföldről is, különösen a környező országokból, hogy részesei lehessenek ennek a különleges báli estének.

Nyitókép forrása: Anna-bál