Barion Pixel Ferenc pápa beéri egy kézfogással, az államfőnek kötelező a fekete öltöny – Gyorstalpaló a pápai protokollokból – Coloré

Ferenc pápa beéri egy kézfogással, az államfőnek kötelező a fekete öltöny – Gyorstalpaló a pápai protokollokból

2023. 04. 27.

Szigorú öltözködési és üdvözlési szabályok várnak arra, aki idén április 28-30-a között, formális keretek között találkozik Ferenc pápával második magyarországi látogatásán. Annál könnyebb a helyzet small talk témákban: a Szentatyával ugyanis nem csak vallásról, hanem sportról, gasztronómiáról és zenéről is könnyedén lehet(ne) csevegni. Gyorstalpaló a legfontosabb pápai protokollokról.

2021 után idén újra hazánkba látogat Ferenc pápa: a hivatalos program szerint április 28-30. között számíthatunk a Szentatya jelenlétére idehaza. Őszentsége érkezése nem csak fizikai előkészületeket igényel: a formális találkozók előtt fontos megvizsgálni a pápai protokollt és etikettet is, hiszen (akármennyire lazított is ezeken a szabályokon a 2013-ban beiktatott argentin pápa) a katolikus egyház első számú képviselője körében illik odafigyelni néhány apróságra. 

Pápai protokoll: hivatalos megszólítás és némi ajándék dukál a hivatalos találkozókon

Ugyan nem valószínű, hogy valaha small talkba keverednénk a pápával, néhány alapvető formaságot érdemes időről időre érdemes feleleveníteni. A pápát a „Szentatya” vagy „Őszentsége” kifejezésekkel szokás köszönteni. (A katolikusok ilyenkor rendszerint csókkal illetik a pápai gyűrűt.) Érdekesség, hogy Ferenc pápa alatt sokat lazult a pápai protokoll: a jelenlegi Szentatya nem igényli a csókot, megteszi egy kézfogás is a részéről, sőt, amikor bíborosok üdvözlik, gyakori, hogy viszont-kézcsókkal válaszol. 

Az állami látogatások során megszokott, hogy az államfők ajándékkal adóznak a pápának: II. Erzsébet például a saját birtokairól származó mézzel és lekvárral örvendeztette meg Őszentségét. Ilyenkor általában a Szentatya is készül az alkalomra: gyakori, hogy a Laudato Si című enciklikájának egy másolatát, valamint egy pápasági érmét és rózsafüzért ajándékoz a másik félnek. 

Érdekesség, hogy elnézően kell reagálnunk, ha a pápa rossz néven szólít minket, vagy netán rosszul azonosít egy várost. Ugyan ez a témakör nem tartozik a pápai tévedhetetlenség kategóriába, a magas titulus (s az ezzel járó folyamatos utazás) mégis megengedik Őszentségének az efféle bakikat. 

Kötelező fekete outfit némi kivétellel 

Sokkal nagyobb médiavisszhangot szokott azonban kelteni a mindenkori államfők és feleségeik találkozója a pápával: ilyenkor árgus szemmel figyeli a világ, elkövet-e valaki divatbakit a pápával való találkozón. 

A CNN összefoglalója szerint a szentagyával való, formális találkozón az államfőknek kötelező a fekete szmoking vagy öltöny. A nők fekete ruhában kell megjelenjenek a pápa előtt: ennek szoknyarésze el kell, hogy takarja a térdeket és felkarokat, valamint szükséges, hogy egy fekete fátylat viseljenek, amely eltakarja a vállaikat. Hölgyek esetében a cipő is fontos szerepet kap: a pápai protokoll szerint a zárt cipőt és hozzá illő harisnyát érdemes ilyenkor előnyben részesíteni. 

Ferenc pápa, pápai protokoll, pápai etikett
Szófia spanyol királyné katolikus vallású révén kivételt képez a szabály alól. Kép forrása: Alessandra Benedetti / Getty Images

Ez alól mindössze néhány hölgy esetében tesznek csak kivételt: csak a katolikus királynők, vagy a katolikus királyok feleségei rendelkeznek az úgynevezett „le privilege du blanc-kal”, azaz a fehér szín viselésének lehetőségével a pápa előtt. (Ezért vett fel például fehéret a spanyolok királynéja, Szófia Ferenc pápa beiktatásán 2013-ban.) 

Mit és miért visel a Szentatya? 

Mindössze néhány hete annak, hogy egy mesterséges intelligencia által készített fotó bejárta a sajtót: a képen Ferenc pápa egy fehér pufi kabátban rója a Vatikán környékét. (A fotóról azóta kiderült, hogy egy férfi csak szórakozásból készítette azt, ugyanakkor a történet – az outfit modernitása miatt – mégis óriási médiavisszhangot kapott.)

Noha Ferenc pápa az újítók közé tartozik, viseletét még mindig a hagyománytisztelet hatja át. A mindenkori pápa általában fehér reverendában mutatkozik a hívek előtt. Ferenc pápa egyébként nem szokta túlcifrázni az öltözékét: a szokásos reverendája felett általában egy mozettát (csak a vállat és felkart takaró köpeny) visel, amely a hatalmát szimbolizálja. Míg a korábbi pápák általában vastag aranyláncot viseltek a nyakukban, addig Ferenc pápa ebben is különbözik elődeitől: Őszentsége egy ezüstkeresztet visel a nyakában, amely Krisztust ábrázolja egy báránnyal a karjaiban. Gyakori, hogy a pápát egy zucchetto (magyarul pileólus) nevű fejfedőben kapják lencsevégre: a katolikus egyház szabályai szerint kizárólag a pápa viselhet fehér színű zuchettót: a püspökök és érsekek lila, a bíborosok pedig piros színű pileólus viselésére jogosultak. 

Ferenc pápa, pápai protokoll, pápai etikett
Kép forrása: Franci Origlia / Getty Images

A pápa által celebrált miséken jellemző, hogy a Szentatya egy színes (általában piros) köpenyt is visel: ennek színe Jézus, valamint a mártírok véráldozatára utal. A zuchettót ilyenkor püspöksüveg (mitra pretiosa) váltja fel, amelynek három verziója közül valószínűleg az ékkövekkel és gyöngyökkel díszített változatot látjuk majd rajta április 30-án, amikor a Kossuth téren celebrál. 

Milyen témákról érdemes Őszentségével beszélgetni? 

Első hallásra valószerűtlen lehet az a szcenárió, hogy egy hétköznapi ember szóba elegyedjen a pápával, ám Ferenc pápa közvetlensége miatt gyakran folytat interakciót az összegyűlt hívekkel. Nem árt tehát tudni, hogy a jelenlegi Szentatya folyékonyan beszél olaszul, németül és spanyolul, de jól elboldogul angolul, franciául és portugálul (no meg persze latinul) is. 

Ha small talk témák közül kellene válogatnunk, mindenképp a focival kezdenénk a sort: a pápa ugyanis (már csak származásánál fogva is) nagy futball-rajongó: a róla szóló források szerint az argentin San Lorenzo csapat drukkere. Nem áll tőle távol a művészet sem, rajong BachértMozartért és Beethovenért, de a pletykák szerint, amikor Patti Smith a Vatikánban játszott, azt Ferenc pápa személyes invitálására tette. Ferenc pápa a zenéhez hasonlóan az irodalomban is a klasszikusokat részesíti előnyben: elmondása szerint odavan Dosztojevszkijért, de szívesen merül el a versek birodalmában is. (Gyakran olvas a német Hoelderlintől vagy az olasz Alessandro Manzonitól.)

Ferenc pápa, pápai protokoll, pápai etikett
Ferenc pápa köztudottan nagy focirajongó Kép forrása: Franco Origlia /Getty Images

Gasztronómiai témákkal sem lőhetünk mellé: a források szerint a pápa saját magára főz, ám nem feltétlenül a konyhaművészet megszállottja. Ételei mennyisége és minősége az önmegtartóztatást tükrözik, de gyakran felbukkan az információ, amely szerint szívesen eszik pizzát. (Egy nápolyi pizzéria például nemrég kézből kézbe adott át a pápai mobilon autózó Ferencnek egy egész pizzát. Kell jobb reklám? Aligha!) A témák kapcsán tehát érdemes figyelembe vennünk: akármilyen bakit vétünk, Ferenc pápa járatos a kegyelem és megbocsátás fogalmaiban. 

Ferenc pápa hivatalos programjának fontosabb pontjai 

2023. április 28., péntek 

11:00: ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren.

11.30: udvariassági látogatás Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában.

11.55: találkozó Orbán Viktor miniszterelnökkel.

12.20: találkozó az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Karmelita kolostor épületében, ahol a Szentatya beszédet mond.

17.00: találkozó a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent István-bazilikában, ahol a pápa szintén beszédet mond.

2023. április 29., szombat

10:15: találkozó szegényekkel és menekültekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A Szentatya beszédet mond.

16.30: találkozó fiatalokkal a Papp László Sportarénában. A Szentatya beszédet mond.

18.00: magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán.

2023. április 30., vasárnap

09.30: szentmise a Kossuth Lajos téren, a Szentatya homíliája, Regina Caeli imádság.

16.00: találkozó az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, ahol Ferenc pápa beszédet is mond.

17.30: az egyházfő hivatalos búcsúztatása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A programról bővebb információk a ferenc2023.hu weboldalon találhatók.

Források: CNN.comTime.comNPR.orgferenc2023.hu
Borítókép forrása: Vatican Pool /Getty Images