Barion Pixel Ezeket a könyveket olvasd a bekuckózós őszi estéken – Coloré

Ezeket a könyveket olvasd a bekuckózós őszi estéken

2022. 09. 22.

Ősszel mindannyian kicsit lelassulunk, a nagy nyári pörgés után a csendesség és magunkra figyelés jellemzi ezt az időszakot. A könyvek is előkerülnek ilyenkor. Ha még nem tudod, hogy mit olvass idén ősszel, akkor mutatunk négyet, amelyek közül bármelyik tökéletes választás lesz.

Kedvenc könyveinket a legtöbben minden ősszel elővesszük, hogy újra találkozhassunk azokkal a szereplőkkel, akik nagy hatással voltak a személyiségünk alakulására, s ismét azt várjuk, hogy tanuljunk tőlük valamit. Ha újra beköszönt a hideg, és már nincs kedvünk éjszakába nyúlóan sétálni a város utcáin, megállunk a könyvespolcunk előtt, és igent mondunk egy újabb kalandra.

Vannak, akik bevallásuk szerint nem szeretnek olvasni, ezért olvasás helyett inkább filmekkel, sorozatokkal szórakoztatják magukat. Meggyőződésem, hogy minden ember szeret olvasni, ha megtalálja azt a könyvet, ami az aktuális életszakaszában a legnagyobb kikapcsolódást nyújtja számára. Azok, akik azt mondják, hogy nem szeretnek olvasni, valójában még nem találták meg azt az írót és azt a történetet, ami egy új világ kapuját nyitotta volna ki előttük.

Így arra bátorítok mindenkit, akinek eddig nem volt jó olvasásélménye, hogy adjon még egy esélyt a könyveknek, és addig keresse az igazit, amíg meg nem találja. Idén ősszel több olyan könyv is akad, amit érdemes beszerezni.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Igaz, hogy a film a nyár nagy slágere volt, de aki esetleg a tengerparti nyaralásra nem vitte a regényt magával, annak kötelező olvasmány a hűvös hónapokban. Aki látta a filmet, azért, aki nem, annak pedig azért kihagyhatatlan. A legtöbben úgy vélik, hogy a könyv után nem is szabad megnézni a filmet, mert ahogy a legtöbb esetben az lenni szokott – és ahogy már mi is megírtuk korábban -, a könyv magasan felülmúlja a moziban látottakat.

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és ’60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel. Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt… Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik. Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Harlan Coben: Örökre eltűnt

Az egyik legújabb Netflix sikersorozat Harlan Coben regényéből készült, az író napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Ezért akik már kipörgették a sorozatot, de szeretnék újra átélni az izgalmakat, azoknak ez a könyv lesz a legjobb választás, úgy, ahogy azoknak is, akik régóta vágyakoznak a sorozat után, de eddig nem engedte az idejük, hogy elkezdjék, vagy nem rendelkeznek Netflix előfizetéssel. Egy dolog biztos: a történet nagyon izgalmas és magával ragadó. Aki kezébe veszi, le sem teszi, amíg végig nem olvasta.

Kisfiúként Will Klein csodálta a bátyját, Kent. Aztán egy szép nyári éjszakán a Klein család New Jersey előkelő negyedében álló, házának pincéjében egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány holttestére bukkannak. Mivel a lány valaha Ken szerelme volt, a fiú lépett első helyre a gyanúsítottak listáján. Az ellene összegyűlt döntő bizonyítékok láttán Ken egyszerűen köddé vált. A család tagjai soha többé nem hallottak felőle, és mindenki biztos benne, hogy a fiú örökre eltűnt, esetleg őt is meggyilkolták. Tizenegy év után Will olyan rájön, hogy Ken életben van. Ám egyre több olyan bizonyítékra bukkan, ami megnehezíti testvére megtalálását és a tisztánlátást is. Willnek szembe kell nézni az igazsággal, hiszen a legtöbb meglepetés, amire soha nem számított csak később derül ki.

ősz könyvek
Harlan Coben: Örökre Eltűnt / kép forrása: Jaffa kiadó

Bauer Barbara: A szív szabadságharcosa

A következő regény a sorban nem adott még ihletet egyik filmkészítőnek sem, pedig a magyar írónő alkotása egy igazi szerelmes történet, aminek mondanivalója annyira kortalan, hogy játszódhatna akár a napjainkban is. A könyvet olvasva megismerkedhetünk, Lili és Bálint történetével, ami az 1848-as szabadságharc idején játszódik. A regény elsősorban azt a kérdést feszegeti, hogy mégis mit érnek az érzéseink, ha nem éljük meg őket, a gondolataink, ha nem hallgatunk rájuk? Mit ér a szabadságunk, ha a lelkünkben rabok vagyunk?

Ahogy 1848 tavaszán szerte Európában a hangjukat hallatják a szabadságharcosok, úgy érti meg Lili is saját elfojtott vágyait.

könyv ősz
Bauer Barbara: A Szív Szabadságharcosai / kép forrása: Jaffa kiadó

Nick Trenton: Ne agyald túl!

A negyedik és egyben utolsó könyv azoknak lesz az ősz kedvence, akik egyszerűen nem tudják kikapcsolni az agyukat. Úgy gondolom, sokan vagyunk ezzel így, főleg az őszi időszakban, amikor újra elkezdődik az iskola, véget érnek a nyári szabadságok és ismét a taposómalom kellős közepén találjuk magunkat. Mivel a túlgondolás a boldogtalanság egyik leggyakoribb oka, ezért minden sokat agyalónak érdemes beszerezni és Bibliaként forgatni ezt a könyvet.

A túlgondolás, vagy ismertebb nevén agyalás, korunk egyik legfertőzőbb járványa, mely számos pszichoszomatikus fizikai tünet forrása. Azonban léteznek jól bevált megoldások és módszerek a stressz és a romboló hatások megszüntetéséhez, ha minőségi és nyugodt életet szeretnénk élni. Nick Trenton Ne agyald túl! című könyvével segít megtalálni a kiutat a szorongás és a stressz okozta zsákutcából.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix