Barion Pixel Az Erő legyen veletek: érdekességek a Csillagok háborúja-nap alkalmából – Oldal 2 – Coloré

Az Erő legyen veletek: érdekességek a Csillagok háborúja-nap alkalmából

2024. 05. 04.

1977-ben mindjárt a negyedik résszel kezdődött el a Csillagok háborúja menetelése a világsiker felé (ehhez hasonló nincs másik a filmtörténelemben, persze tudjuk, hogy az utólagos számozáshoz és az előzménytrilógiához van köze a sorrendnek), és még több, mint negyven évvel a premier után is az egyik legnépszerűbb franchise a világon. De hátha akad még, amit nem tudunk róla.

Szereposztás

Minden főszereplőnek meghatározó munka lett az életében, hogy eljátszhatott egy-egy karaktert a franchise-ból, de ahogy az lenni szokott, a casting során más nevek is felmerültek. Han Solo-t például nem tudnánk elképzelni Harrison Ford sármja nélkül, holott Burt Reynolds, Christopher Walken és Al Pacino is szerepelt a listán, akik eljátszhatták volna a galaxis legjobb csempészét. Leia Organa szerepével kapcsolatban felmerült Jodie Foster és Amy Irving neve is, és állítólag Glenn Close, Farrah Fawcett, Sigourney Weaver, Jane Seymour, Kim Basinger, Geena Davis, Kathleen Turner, Sissy Spacek és Anjelica Huston is jelentkeztek a castingra – még jó, hogy végül a csodás Carrie Fisher lett a befutó. Szegény pedig hogy utálta a végére hajkoronáját, a melltartónélküliséget és a bikinit!

Mace Windu szerepére annak idején a tragikus sorsu Tupac is jelentkezett, de az végül Samuel L. Jacksonnál landolt, aki egyszer azt mesélte, hogy lila fénykardjának markolatába belegravíroztatta a „“bad motherfucker” feliratot. Lássuk be, nem is olyan meglepő ez tőle.

Csillagok háborúja
Nem véletlenül nem látjuk soha a Vadert játszó David Prowset a rendezvényeken. Forrás: Northfoto

Darth Vader hangját James Earl Jones adta, őt azonosítjuk a legtöbben a szereppel, pedig a maszk és köpeny alatt David Prowse rejtőzött, akiről viszont nem sokat tudunk. Az ismeretlenségre rátesz egy lapáttal az is, hogy Lucas egyszerűen kitiltotta őt az összes Csillagok háborúja-rendezvényről és partiról, mert idegesítőnek találta.

A bölcs Yoda mestert (akinek a neve az első vázlatokban Minch Yoda, még korábban pedig Buffy volt) a legendás Frank Oz, a Muppet Show bábművésze szólaltatta meg, de volt egy olyan elképzelés is a kezdeti időkben, hogy a Jedi mester nem báb lesz, hanem egy majom álarcban – szerencsére végül nem így lett. Másfajta állatokat viszont kénytelenek voltak „használni” a forgatások során – na jó, ez így nem teljesen igaz, de az már közelít a valósághoz, hogy Az utolsó Jedikben látott imádnivaló porgok azért kerültek be a filmbe, mert digitálisan így tudták a leginkább eltüntetni és kitakarni a forgatás helyszínein garázdálkodó madarakat, a lundákat. A szárnyasok folyton belelógtak a Skellig Michael-en készített felvételekbe, mert egyáltalán nem féltek a kamerától, és az utómunkálatok során a stáb úgy ítélte, hogy túl aprólékos és drága munka lenne mindet egyesével eltüntetni, ezért „átmaszkírozták” őket porgokká.

/szelavi/kultura/erdekessegek-csillagok-haboruja-nap-film/2/