Barion Pixel A kis hableánytól Leia hercegnőig: a leghíresebb melltartók a mozivásznon – Coloré

A kis hableánytól Leia hercegnőig: a leghíresebb melltartók a mozivásznon

2021. 08. 09.

Noha a melltartó már évszázadok óta gardróbunk része, formájának, anyagának, színének változásai lekövetik a filmvásznon látható, ikonikus darabokét.

A melltartó funkciójánál fogva az egyik legalapvetőbb olyan női ruhanemű, aminek – nem mellesleg – erőteljes szexuális foganata van: változatos színei és formái képesek felcsigázni az ellenkező nem kíváncsiságát. Ahhoz viszont, hogy ikonikus darabbá váljanak, nem elegendő a férfiakból kiváltott szimpla szimpátia.

Az évek során nem sok melltartónak sikerült ilyen mértékű hatást kiváltania, amelyiknek mégis, az örökre beírta magát a divattörténetbe. A teljesség igénye nélkül lássuk, melyek azok a fehérneműk, amelyek ebből a szempontból mindenképp említésre méltók! 

A kis hableány

Egy laza példával indítva a sort, mindenképp említést kell tennünk az 1989-ben bemutatott amerikai rajzfilm főszereplőjének kagyló melltartójáról. A tinédzser korú Ariel nyugodtan száguldozhat a víz alatt, hiszen a tenger kincseiből készült fehérneműje megvédi az esetleges villantástól. Az illusztrátorok még arra is odafigyeltek, hogy a sellőlány vörös hajához a komplementer lilát társítsák. Bravó! 

Kishableany Melltarto 1024x534
A kishableányKép forrása: Youtube

Janet Leigh a Psychóban

Hitchcock örökbecsű filmjének kezdő képkockáin ismerjük meg Janet Leigh karakterét, Marion Crane-t, aki a barátjával eltöltött pásztoróra után épp öltözködni kezd. A képkockák látni engedik Leigh fehér csipkés melltartóját, amelynek formája megfelel a hatvanas évek fehérnemű divatjának. Természetesen nem ez, hanem a mindenki által ismert zuhanyozós jelenet lett a film legemlékezetesebb része, divattörténeti szempontból mégis fontos, hogy megemlítsük Hitchcock merész női testábrázolását. 

Psycho Melltarto 1024x538
Janet Leigh a PshychóbanKép forrása: Youtube

Sophia Loren melltartója a Tegnap, ma, holnapban

Polgárpukkasztó mivolta miatt hasonlóan komoly kultúrtörténeti pont Sophia Loren, a Tegnap, ma, holnap című filmben viselt fekete melltartója. Az 1963-as, Oscar-díjas remekműben Loren három különböző nőtípust jelenít meg a filmvásznon partnere, Marcello Mastroianni oldalán. A film három rövidebb etapból áll, mindegyik egy-egy női nevet visel alcímként. Az alkotók a történet töredezettségét meg sem próbálták orvosolni, helyette bíztak a Loren-Mastroianni párosban, és számításuk be is jött, hiszen 1965-ben elnyerték a Legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. 

Sophia Loren, melltartó
Sophia Loren a Tegnap, ma, holnap című filmbenKép forrása: Northfoto

Leia hercegnő metál bikinije

Carrie Fisher az 1983-ban bemutatott A Jedi visszatérben viselte a mára klasszikusnak számító darabot. Ikonikusság ide vagy oda, Fisher számára a ruhadarab leginkább degradáló, semmint felemelő jelleggel bírt. „Emlékszem a fém bikinire, amit a hatodik epizódban kellett viselnem – azt, amit a modellek a pokol hetedik bugyrában viselnek majd.” Fisher a metál bikini hatására lényegében szexszimbólummá vált. Érdekesség, hogy a Jóbarátok című filmsorozat A Leia hercegnő fantázia elnevezésű részében Ross elmondja Rachelnek, hogy gyakran fantáziál a Star Wars szereplőjéről, és annak arany bikinijéről. 

Princess Leia Melltarto Northfoto 1024x677
Leia hercegnő metál bikinijeKép forrása: Northfoto

Madonna csúcsos melltartója a The Blond Ambition Touron

Noha nem kifejezetten filmből származó jelenet, mégsem tudtam kihagyni Madonna hegyes melltartóját a felsorolásból. Az énekesnő védjegyévé vált darabot eredetileg Jean-Paul Gaultier-vel együttműködve tervezték, az ihletet az ötvenes évek melltartói adták. Madonna a fent említett, 1990-es turnén viselte először az ikonikus fehérneműt. A fűző és a melltartó együttes használata lényegében a mai bodyk előfutárának tekinthető. 

Jennifer Lopez a Mint a kámfor című filmben

Az 1998-ban bemutatott bűnügyi vígjátékban Lopez George Clooney partnereként tűnt fel a filmvásznon. A kerek formáiról ismert színésznő egy romantikus jelenetben villantotta meg bőr színű, csipkés melltartóját a nagyérdeműnek. (A Steven Sonderbergh rendezésében készült filmnek talán ez volt a legérdekesebb momentuma.) 

Halle Berry a Halj meg máskorban

A huszadik, jubileumi James Bond film ikonikus filmtörténeti jelenete, amikor Halle Berry narancssárga bikiniben felbukkan a habokból. Érdekesség, hogy ez volt Pierce Brosnan utolsó szereplése a 007-es ügynökként, mégsem az ő alakítása tette emlékezetessé a filmet. A színésznő tavaly, a megjelenés 18. évfordulója kapcsán újrakreálta a híres jelenetet, és a rajongók visszacsatolásai szerint ugyanúgy néz ki, ahogy anno a 007-es szeretőjeként. 

Halle Berry James Bond Melltarto 1024x418
Halle Berry a Halj meg máskor című filmbenKép forrása: Youtube

Kim Cattrall a Szex és New Yorkban

A Kim Cattrall által megszemélyesített Samantha Jones karaktere megkerülhetetlen figurája a szexuális forradalomnak. Samanthának viszont nem csak könnyed életfelfogása, de öltözködési stílusa is megér egy misét. A Szex és New York hatodik évadában Carrie segítségével olyan melltartót keres, amivel pillanatok alatt megnyerheti magának a kinézett pincérfiút, későbbi párját, Smith Jarodot. A küldetés sikerrel jár, mi pedig egy életre megtanultuk, hogy egy fehérnemű erejét nem lehet alábecsülni. 

Samantha Jones Melltarto 1024x543
Samantha Jones Kép forrása: Youtube

Margot Robbie A Wall Street farkasában

A maratoni hosszúságú filmben a rendező Martin Scorsese fehérneműben mutatja be Margot Robbie karakterét. A 2013-ban debütált alkotásban Robbie egy pezsgőszínű push-up melltartóban és hozzáillő tangában pompázik a nyitó képsorokon. Hogy a melltartónak köszönhetően vagy sem, a filmmel Margot Robbie beírta magát a kultúrtörténet alakjai közé.

Margot Robbie Wall Street Farkasa 1024x428
Margot Robbie a Wall Street FarkasábanKép forrása: Youtube

Borítókép forrása: Northfoto