Barion Pixel Az Erő legyen veletek: érdekességek a Csillagok háborúja-nap alkalmából – Coloré

Az Erő legyen veletek: érdekességek a Csillagok háborúja-nap alkalmából

2024. 05. 04.

1977-ben mindjárt a negyedik résszel kezdődött el a Csillagok háborúja menetelése a világsiker felé (ehhez hasonló nincs másik a filmtörténelemben, persze tudjuk, hogy az utólagos számozáshoz és az előzménytrilógiához van köze a sorrendnek), és még több, mint negyven évvel a premier után is az egyik legnépszerűbb franchise a világon. De hátha akad még, amit nem tudunk róla.

Május negyedike a hivatalos Csillagok háborúja (Star Wars) nap, mely a filmsorozat ikonikus mondatából ered, hiszen az „Erő legyen veled!”, eredetiben „May the force be with you” első felének kiejtése azonos a mai dátum angol megfelelőjével (May the Fourth). Így hát miért ne ragadnám meg az alkalmat – amikor csak tudom – hogy erről a rendkívül sikeres franchise-ról írjak cikket, amely összértéke 10,3 milliárd dollár és ami így a második helyet szerezte meg a Marvel Filmuniverzum mögött népszerűségben. Az elmúlt négy évtizedben három filmtrilógiát, több önálló filmet, animációs és élőszereplős sorozatot jelentettek meg a Lucasfilm majd a Disney „fennhatósága” alatt, így aztán bőven van miből szemezgetni, ami az érdekességeket illeti. Kezdjük is!

Kezdetek, ihletek

Ugyan George Lucast egyaránt inspirálták a tündérmesék, a westernek és a harmincas évek sci-fi sorozatai, az első Csillagok háborúja mégis Joseph Campbell Az ezerarcú hős című könyvén alapult. Campbell úgy fogalmazott, hogy „egy hős a hétköznapok világából a természetfeletti csodák vidékére merészkedik: ott mesés erőkkel találkozik, és döntő győzelmet arat; majd a hős visszatér ebből a titokzatos kalandból azzal a hatalommal, hogy adományokat ajándékozzon embertársainak.” Lucas ezt a koncepciót vázolta fel magának, ez lett Luke Skywalker történetszála, amit aztán persze megannyi elemmel feldúsított. A könyvön kívül nagy hatással volt még a rendezőre Akira Kurosawa és az ő 1958-as Rejtett erődje. A film egy szélhámos tábornok történetét meséli el, aki egy gyönyörű hercegnőt megvéd egy gonosz klántól az ellenséges vonalak mögött, „az egyetlen dolog, ami igazán felkeltette az érdeklődésem, az a tény, hogy a történetet a két legalacsonyabb rangú álló szereplő mesélte el” – magyarázta Lucas. „Úgy döntöttem, hogy ez egy jó módja annak, hogy elmondjam a Csillagok háborúja történetét. Vegyük a két legalacsonyabban álló szereplőt, ahogy Kurosawa tette, és mondjuk el a történetet az ő szemszögükből: ez a Csillagok háborúja esetében a két droid. Az a tény, hogy egy hercegnő megpróbált átjutni az ellenséges vonalakon, inkább véletlen egybeesés volt.

'star Wars: Return Of The Jedi' Movie Stills
A fiatal George Lucas és „teremtményei”. Forrás: Northfoto

Aztán amikor 1973-ban beadott egy tizenhárom oldalas vázlatot a Universal Studiosnak és a United Artists-nak „A Csillagok háborúja” címmel ellátva, mindkét helyről visszadobták azt, mondván, ez az extravagáns sci-fi túlságosan zavaros. Most gondoljunk bele, mennyire fogják azóta is a fejüket… A vázlatos forgatókönyvet aztán a 20th Century Fox feje, Alan Ladd Jr. felkarolta, és esélyt adott Lucasnak, hogy leforgassa a filmet, amelynek végleges szövegkönyve kétszáz oldalasra sikeredett. Ehhez jó, ha tudjuk, hogy egy átlagos forgatókönyv 95 és 125 oldal közötti szokott lenni.