Barion Pixel Epres Attila 61 éves – Íme a legemlékezetesebb szinkronszerepei – Coloré

Epres Attila 61 éves – Íme a legemlékezetesebb szinkronszerepei

2024. 06. 26.

Epres Attila június 26-án ünnepli a születésnapját, ennek örömére pedig összegyűjtöttük a számunkra legkedvesebb szinkronszerepeit.

Az Internetes Szinkron Adatbázis adatai alapján Epres Attila 1147 szinkronszerepet tudhat maga mögött, ami hatalmas számnak számít a szinkronizáló színészeknél. E szerepek között volt film, sorozat és narráció is, ám vannak olyan, igencsak emlékezetes figurák, akik Epres Attila nélkül elképzelhetetlenek lennének a magyar nézők számára.

Epres Attila szinkronjai

Jason Statham neve Magyarországon szinte fel sem merül Epres Attila nélkül, hiszen negyvennyolc szinkronizált film közül párosuk harminckilenc alkalommal talált egymásra.

Bár David Duchovnyt Rékasi Károly tolmácsolásában ismertük meg az X-aktákban, Hank Moody és a Kaliforgia óta tudjuk, hogy Epres Attila is tökéletes párja lehet! Ugyan a karakter mindent megtett azért, hogy ne szeressük, mégsem tudtuk utálni, hiszen két, igencsak fontos emberi tulajdonsága volt: a szeretni tudás és a szeretetre való igény. Ha pedig ezek megvannak, elfogadjuk Hank Moodyt, különösen akkor, ha Epres Attila a hangja!

A hegyi doktor újra rendel immáron a tizenhatodik évadánál tart, és népszerűsége töretlen. A magyar szinkronban mégis volt azonban törés: amikor Epres Attila betegeskedett, a főszereplő hangját egy ideig Háda János adta, akinek szintén számos kiváló szinkront köszönhetünk, de – és remélem, a beugró nem veszi rossz néven – Dr. Gruber mégis Epres Attilával az igazi!

A kezdeti hangkeresések után Ed Harris is megnyerte magának Epres Attilát. Közös történetük az 1987-es Walker, a felszabadítóig nyúlik vissza, és azóta több filmben dolgoztak ,,együtt”, így az alábbi, A sziklában is:

Gary Oldman is számos magyar változatot köszönhet az ünnepeltnek, ugyanis kimagaslóan sokszor találkoztak a filmeken keresztül. Sokszor a karakter döntötte el a szinkron sorsát, így volt ez A legsötétebb óra című filmben, ahol a színész Winston Churchillt alakította. Koránál fogva is más, Harsányi Gábor kapta a szinkront, de ha egy mód van rá, a szinkronrendezők maradnak a jól bevált párosnál.

Bár még számtalan szinkronszerepe van Epres Attilának, ennyi fért a mai köszöntőnkbe. Aki szeretné hallani és látni is, látogassa meg az Örkény István Színházban, ahol például a Tótékban is látható!

Nyitókép forrása: RTL