Barion Pixel 16 éves a Kaliforgia – Ezért szeretjük még mindig Hank Moody-t (x) – Coloré

16 éves a Kaliforgia – Ezért szeretjük még mindig Hank Moody-t (x)

2023. 12. 05.

A Kaliforgia igazi felnőtt sorozat, kifejezetten olyanoknak, akik nem egy finomkodó humorú sorozatra vágynak. Főhősének története egyszerre taszító és rendkívül emberi, s talán emiatt az ellentmondásosság miatt rajonganak világszerte milliók a szériáért.

A Kaliforgia című sorozatot 2007-ben mutatták be, a főszerepben az X-aktákból megismert David Duchovny-val. A sorozat azonnal hatalmas siker lett, nem hiába készült 7 évad belőle és összesen 84 epizód. Műfaját nehéz kategorizálni, hiszen az altesti humor éppúgy megjelenik benne, mint a kőkemény emberi dráma. A középpontban a nőfaló Hank Moody életét láthatjuk, akit sikeres íróként tartanak számon, ám a történet elején éppen válságban szenved. Mellőzöttsége és tehetetlensége élete szerelmén, Karenen és lányukon, Beccán csattan, így végig kell néznie, ahogy családja elköltözik tőle, és hogy szerelme mással kezd új életet. Egyetlen ember tart ki mellette, az ügynöke, Charlie, akinek köszönhetően lesz a Kaliforgia igazi ,,darálós sorozat”.

A sorozatot többek között Emmy-és egy Golden Globe-díjjal is jutalmazták!

Kaliforgia – Amit nem feltétlenül tudtál róla

Hank Moody karakteréhez bár sokat hozzátettek a készítők, alaptulajdonságait egy létező íróról, Henry Charles Bukowskiról mintázták. Az 1920-ban született író és költő Los Angelesben élt, és írásaiban helyet kapott az alkohol, a nőkkel való kapcsolat és a hétköznapi élet is.

Másfelől a főszerepet játszó David Duchovny-nak is fontos szerepet játszott az életében a női nemhez fűződő kapcsolata; a színész 2007-ben elvonóra ment szexfüggősége miatt, ugyanis felesége, Tea Leóni megunta a sztár hűtlenkedéseit, és véget akart vetni a házasságuknak. Bár a színész végig csinálta az szex-elvonót, kapcsolatuk négy évre rá mégis válással végződött. Más közös vonás is akad Hank Moody karaktere és David Duchovny között; kevesen tudják, de a színészet előtt ő maga is angolból szerezte a diplomáját, és a Yale Egyetemen eltöltött idő alatt nemcsak a diáktársai, hanem a tanárai is méltatták írásait, ezen belül pedig a verseit. A Költők Akadémiája nevű szervezet még díjra is jelölte őt kiemelkedő irodalmi munkásságáért!

Hiába gondolnánk azt, hogy sok közös pont miatt ezt a szerepet neki találták ki, a színész, mégsem mondott egyből igent a szériára, mert az X-akták után elege lett a sorozatokból. Végül a fordulatos és humoros forgatókönyv győzte meg Davidet, különösen az, hogy milyen különleges kapcsolatban áll Hank a lányával, Beccával.

Fogadtatás – Nem ment minden könnyen!

A hét évados sorozatot – mint a díjakból, a közönség szeretetéből és a pozitív kritikákból kiderült – érdemes volt leforgatni, a készítőknek több, nem várt nehézséggel is szembe kellett nézniük, példának a Red Hot Chili Peppers-szel. A zenekar 1999-es Californication című dala miatt úgy gondolták, hogy a forgalmazónak nem állt jogában használni a Californication szót a sorozat címeként. A széria alkotója, Tom Kapinos úgy reagált, hogy a szót a hetvenes években látta meg egy autó lökhárítójára ragasztott matricán, amelyen az állt: Don’t Californicate Oregon, azaz ,,Ne kaliforgizáld Oregont”. Végül a felek peren kívül megegyeztek.

Skyshowtime Cikk
A Kaliforgia a humor igencsak széles eszköztárával játszik, ami sokaknak nem tetszett / Kép forrása: Skyshowtime

Az első évad sikerének hála, gyorsan berendelték a következőt, ám ez a Salt Shakers nevű keresztény csoportnak igen csak szúrt a szemét; kampányt indítottak a sorozat ellen, amiben azt kérték a világ leghíresebb cégeitől, hogy ne reklámozzák a sorozatot. Akciójuk olyan sikeres volt, hogy rövid időn belül közel ötven cég vonta vissza a hirdetését.

Mindezek ellenére a Kaliforgia sikere töretlen maradt, és a tizenhat évvel a bemutatója után is  ugyanolyan szívesen nézi az ember. Titka maga Hank Moody, akinek legtöbb lépésével nagyon nem értünk egyet, mégis ott van benne két emberi tulajdonság, ami miatt mégse tudjuk megutálni: a szeretni tudás és a szeretetre való igény. Ha pedig ezek megvannak, elfogadjuk Hank Moody-t olyannak, amilyen.

Nyitókép forrása: Imdb