Barion Pixel Az Én vagyok a te embered felveti a kérdést: mi van, ha nem létezik Igazi, de egy mesterséges intelligencia pótolhatja azt? – Coloré

Az Én vagyok a te embered felveti a kérdést: mi van, ha nem létezik Igazi, de egy mesterséges intelligencia pótolhatja azt?

2022. 11. 15.

Létezik-e nagy Ő, egy olyan valaki, aki tökéletes számunkra, akit mintha pontosan nekünk teremtettek volna? Ha sehogy sem jön össze a nagy találkozás, vajon csalhatunk-e és beleszólhat-e a technológia? Boldoggá tud-e tenni a mesterségesen megalkotott Igazi? Ezeket is elidőzik az Én vagyok a te embered.

Az Én vagyok a te embered (Ich bin dein Mensch) című német filmet nézve az jutott eszembe, hogy gyakrabban kellene európai gyártású alkotásokat néznem. Az Én vagyok a te emberedben nem volt robbanás, nyomasztás, monumentális jelenetek vagy szívbe markoló zene, mégis jobban elgondolkodtatott, mint egy-egy “óriásinak” kikiáltott, Hollywoodból érkezett mozi. 

Az Én vagyok a te embered sztorija egyszerű, de nagyszerű

Alma Felser (Maria Schrader) egy neves régészprofesszor, aki negyven fölött járhat, mindene a munkája és nem vágyik kapcsolatra, amúgyis nem rég szállt ki a legutóbbiból. Szabadidejében is dolgozik és sűrűn látogatja özvegy, demens édesapját. Szkeptikusan, de vállalja, hogy részt vesz egy kísérletben, amelyben egy tech-cég által pontosan a számára megalkotott humanoid robotot (Dan Stevens) kell tesztelnie három héten át. A robot (bár e szót hallva sokan egy Terminátorra, vagy valamilyen nyikorgó, hangokat adó fém-tákolmányra gondolunk, de ne tegyük), akit Tomnak hívnak, igazán jóképű, előzékeny, figyelmes, és minden beszélgetésükkel egyre többet tud meg Almáról. Hiszen célja az, hogy boldoggá tegye a nőt, és pontosan olyanná váljon, amilyenre ő vágyik.

De vajon lehetséges ez? Képes lehet-e az ember beleszeretni valamibe így? És egyáltalán:  tényleg az a tökéletes kapcsolat kulcsa, ha a társunk boldoggá tesz minket és kész? Mennyire abszurd elgondolás egy mesterségesen megalkotott nagy Ő, akinek valójában nincsenek érzelmei, nincs közös múltunk (csak amit beleprogramozunk), nem eszik, nincs szüksége alvásra, csak értünk “él”?

Az Én vagyok a te embered szép felvételekkel és jelenetekkel operál, rendkívül elgondolkodtató, és a színészi játék sem hagy maga után kívánnivalót. A 2021-ben elkészült filmről nagyon kevés cikket találtam magyarul, úgyhogy rettentően alulértékelt ahhoz képest, hogy mennyire szép és jól kitalált, majd megvalósított történet.

Németül tudók előnyben, érdemes eredeti nyelven, felirattal megtekinteni.

Borítókép forrása: IMDB