Barion Pixel Boomer, GenZ, Millenial – mi jellemzi az egyes generációkat? – Coloré

Boomer, GenZ, Millenial – mi jellemzi az egyes generációkat?

2021. 05. 22.

„Bezzeg az én időmben!”, „Ezek a mai fiatalok!” – ugye kaptad már azon magad, hogy ezek a nagymamáink és szüleink által emlegetett mondatok hangoztak el a fejedben? A generációk közti „viszály” egyáltalán nem új keletű, de több oknál fogva csak az utóbbi évtizedekben élesedett ki a versengés, összehasonlítgatás és a megnemértettség.

Valószínűleg mióta világ a világ, az idősek mindig kicsit könnyelműbbnek tekintették a fiatalokat, akik viszont túl konzervatívnak, rugalmatlannak tartották a fölöttük lévő generációkat. Azonban nevesíteni és születési kor szerint elkülöníteni csak a második világháború után kezdték el az emberek csoportjait. A későbbi kategorizálásban nagy szerepet játszott az internet megjelenése, ugyanis a generációkat az internethez való viszonyuk alapján is el lehet különíteni. Az évszámok csak hozzávetőlegesek, hiszen nem lehet éles határt húzni közöttük, azonban jellemzőik általában átívelnek az országhatárokon és egyfajta kollektív tapasztalatban osztoznak.

generációk
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

„Silent Generation” – a csendes, vagy veterán generáció

Az 1945 előtt született emberek közül sokan emlékeznek egy, vagy akár mindkét világháborúra, a kemény munkát és elköteleződést nagyra értékelik, jobban elismerik a hatalmat és az idősebbeket, valamint az is jellemző rájuk, hogy elítélik a pazarlást és fontosnak tartják a családi értékeket.

„Boomerek” vagy babyboomerek

Az 1946-64 között születetteket nevezik így, amikor is a második világháború utáni nyugalomban bekövetkezett bébibumm során igencsak megnőtt a születések száma. A kifejezés az USA-ból ered, nálunk idevehetjük a Ratkó-gyerekeket is, akik az 1950-56 között születetteket jelentik, ugyanis ekkor abortusztilalom és gyermektelenségi adó volt érvényben Magyarországon. Ma tehát a boomerek az 55-75 éves korosztályt jelentik, akik már jócskán felnőttek voltak, amikor megismerkedtek az internettel és beférkőzött mindennapjaikba az információs társadalom. Sokuk ifjúságát a civil mozgalmak, a lázadás határozta meg.

X-generáció

Születésük az 1965-1979 közötti korszakra tehető. Mivel ekkorra az lett a jellemző, hogy egy családban mindkét szülő dolgozik, ezért ez a generáció kevesebb felnőtt felügyelettel a nyakán nőtt fel. Ők voltak az elsők, akik életében megjelent a számítógép és a videoklipek, így egyfajta „digitális bevándorlókká” váltak. Sokuk számára ideális, ha egész életükben ugyanazon a munkahelyen dolgoztak és ott lépkedtek felfelé a ranglétrán. Az ő fiatal éveikben terjedtek el a multik, az open office-ok vagyis a nyílt, közösségi irodák, és az együttes munkavégzés.

„Millenials” vagyis az Y-generáció

Ők 1980 és 1995 között jöttek világra, és a legtöbb vita ennek a generációnak a határaihoz kapcsolódik. Egyes tudósok néhány évvel korábbra tennék a kezdetét, mások szerint az Y-generáció egészen 1999-ig tart. Ez a nagy csapat az első, akik közül gyermekkorukban megismerkedtek az internettel, ők lettek az első „okostelefon-függők”. Az Y-generáció korában történtek a legmeghatározóbb technológiai fejlődések is, páholyból figyelhették a közösségi média megszületését és térhódítását, szüleikhez képest kreatívabbak, és fontos nekik a korosztályukkal való kapcsolattartás.

Ezredfordulósok, a Z-generáció

Az 1995 után születetteket „digitális bennszülötteknek” is nevezik, akik az eddigieknél gyorsabban dolgozzák fel az információkat és újításokat, hiszen konkrétan beleszülettek a digitális világba. Így nem esik nehezükre az újabb és újabb appokkal, eszközökkel megismerkedni. Mindez akár egyszerre is lehetséges számukra, hiszen jók a multitaskingban, viszont problémákat okoz a hagyományos iskolarendszereket illetően, ahol a tanárok már egyre nehezebben tudják lekötni a figyelmüket. Az online tér egyszerre átok és áldás számukra.

Generációk harca?

Ezeknek a nemzedékeknek tehát különbözik a kommunikációs stílusuk és módszereik, a munkához, pénzhez, a jövőhöz való hozzáállásuk, az, hogy mi áll a figyelmük középpontjában és természetesen az értékeik is. Az internet térhódítása nemcsak egymástól való elhatárolásukat könnyítette meg, hanem azt is, hogy a generációk tagjai együtt élhessék át kollektív tapasztalataikat. A közösségi médiát a mai napig elárasztják az ezekkel kapcsolatos posztok, videók és mémek, melyekkel mindenki a saját tapasztalatai, emlékei szerint tud azonosulni. Azonban felütötte a fejét egymás „savazása” is, ami azért nem olyan véresen komoly, de sokszor megüthet csúnyább hangnemet. Például amikor néhány éve elterjedt az „ok, boomer” kifejezés, amihez én mindig egy legyintést és szemforgatást képzeltem el, és arra utalt, hogy „oké, öreg, úgyse érted”. Mostanában pedig épp a GenZ „kötött bele” a fölötte lévő Y-generációba hasonló gondolatokkal – méghozzá az általuk uralt platformon, a TikTokon. Kigúnyolták a Harry Potter-kvízeket, a kilencvenes évek iránti konstans nosztalgiát, és a hashtagekkel teletömött Insta-posztokat (mert most már a képaláírás nélküli képek hasítanak), a skinny farmernadrágokat (!) és az oldalt elválasztott frizurát (!!) is, hiszen az már nem menő. Szerencsére azonban ez a mindennapokban nem igazán ütközik ki, legalábbis még egy kamasz sem kötött belém, amiért nem a divatnak megfelelő „mom jeans”-ben szaladtam le a boltba.