Barion Pixel Amelia Mary Earhart: az első női pilóta, akinek saját ruhakollekciója is volt – Coloré

Amelia Mary Earhart: az első női pilóta, akinek saját ruhakollekciója is volt

2022. 01. 20.

Félig-meddig Amelia Mary Earhart ruhakollekciói tette lehetővé, hogy manapság Victoria Beckhamtől kezdve Rihannán át Kim Kardashianig bármelyik ismert embernek lehet sajátja. Bár ezt talán még maguk a hírességek sem tudják, mindenesetre hálával tartoznak az úttörő pilótanőnek, aki a világon az elsők között foglalkozott divattervezéssel.

Az első nőként, aki egyedül és megállás nélkül átrepült az Atlanti-óceánon, Earhart pilótaként látványos karriert futott be. Csakhogy ezek az eredmények nem feltétlenül jártak anyagi előnnyel. Ezért Earhart az akkoriban újszerű üzleti vállalkozásnak számító divatvilág felé fordult. És milyen jól tette.

Amelia Mary Earhart életútja

Earhart tanácsadója nem más volt, mint Elsa Schiaparelli olasz divattervező, Coco Chanel legnagyobb riválisa. És bár Schiaparelli vitathatatlanul nagy segítséget jelentett az induláshoz, Earhart legnagyobb inspirációját mégis hétköznapi tapasztalatai jelentették. Fiatal pilótaként ugyanis megdöbbenve tapasztalta, hogy a repülőruhákat kifejezetten férfiaknak tervezték, ami azt jelentette, hogy a nők alakjához egyáltalán nem passzoltak. Így hát a vágy, hogy létrehozzon egy uniszex, „aktív” ruházati vonalat, egyre erősebb lett benne.

Earhart ezt követően George Charles Putnam (későbbi férje és menedzsere) partnereként folytatta a vállalkozást, a feljegyzések szerint pedig a kezdetekkor állítólag mindössze egyetlen varrógéppel és egy asszisztenssel dolgozott, hogy megalkossa az Amelia Earhart Divat névre keresztelt márka sportos ruhadarabjait. Earhart még azt is elvállalta, hogy ő maga álljon modellt a kreációkhoz, amivel nagy sikert aratott leendő vásárlói körében.

A pilótanő a The Boston Globe napilap egyik 1934-es számában így fogalmazott: „Úgy éreztem, nagy szükség van közepes árkategóriájú, sportos öltözékekre… Igyekeztem azok számára ruhákat tervezni, akiknek korlátozottak az anyagi lehetőségeik, és akik az egyszerű, jó megjelenésű, mégsem extrém dolgokat keresik.”

A siker nem sokáig váratott magára

Néhány évvel a második világháború kirobbanása előtt, 1933-ban az olyan tengerentúli áruházak vásárlói, mint a Macy’s és a Marshall Field’s már különféle, Earhart nevével jelzett ruhák, szoknyák, felsők és egyebek közül válogathattak az üzletekben. Némelyik szerelés az ejtőernyőkhöz használt selyemből készült, és propeller alakú gombok díszítették, ami egyértelműen megmutatta Earhart valódi szenvedélyét. „Nagyon jó érzés volt a repülőgépes kütyüket a ruháimhoz igazítani” – nyilatkozta egy 1933-as interjúban.

Amelia Earhart Elforditja Egy Repulogep Propelleret Amit 1928 Ban Vasarolt
Amelia Mary Earhart örökre megváltoztatta, amit egykor az emberek a divatról gondoltak (a fotón látható repülőgépet 1928-ban vásárolta magának, forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Ami a kollekciót még egyedibbé tette a korszakban, az az volt, hogy a nők végre „különálló darabokat” vásárolhattak, és többé nem kellett kizárólag egyrészes ruhákat hordaniuk. Helyette összeállíthattak egy izgalmasabb outfitet. Ez jelentősen eltért a korszak általános női divatjától, az idő előrehaladtával azonban egyre szélesebb körben elfogadottá vált. A hölgyek bolondultak Earhart ruhakölteményeiért, és úgy vitték azokat, mint a cukrot. Legalábbis egy ideig.

Ugyan a pilótanő tartós fellendülésre számított, az Amelia Earhart Divat sorsa végül másképp alakult. A nagy gazdasági világválság miatt az emberek szabadon elkölthető jövedelme a töredékére csökkent, és bár Earhart egy interjúban azt sugallta, hogy a ruhák ára nem fog túlságosan megemelkedni, ezt az ígéretét nem tudta teljesíteni. Az akkori harminc dolláros darabár – ez mai árfolyamon átszámítva körülbelül 625 dollárnak felelne meg – azonban több volt, mint amit az emberek pénztárcája elbírt. Így hát a márka megszűnt, Earhart pedig innentől kezdve a repülési képességeire összpontosított.

A bomber dzseki lett a védjegyev

1935-ben Earhart több rekordot is felállított, többek között ő lett az első ember, aki egyedül repült Honoluluból Oaklandbe, Los Angelesből Mexikóvárosba és Mexikóvárosból Newarkba. 1937. július másodikán tűnt el, mindössze néhány héttel a negyvenedik születésnapja előtt. Halálának körülményeiről számos teória szárnyra kelt: egyesek szerint műszaki hiba miatt zuhanhatott az óceánba, míg mások úgy vélik, hogy a japán ellenséges csapatok fogságába esett.

Ezt már sosem tudjuk meg, az viszont figyelemreméltó, hogy mennyi mindent elért rövid élete alatt is. És bár pilótakarrierje kapta a legtöbb figyelmet a sajtótól, nyilvánvaló, hogy ennél sokkal többet akart elérni. Pontosabban nem csupán akart, hiszen örökre megváltoztatta, amit egykor az emberek a divatról gondoltak. Érdekes módon a kollekciójából azonban hiányzott az a meghatározó ruhadarab, amely az évek során Earhart védjegyévé vált: egy bőr bomber dzseki.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix