Barion Pixel Pénz beszél – az 5 legdrágább film Hollywoodból – Coloré

Pénz beszél – az 5 legdrágább film Hollywoodból

2022. 01. 16.

Vajon melyik a legdrágább film, amit valaha forgattak és melyik hozta a legtöbb pénzt a stúdióknak?

A filmbiznisz kívülről egy igencsak csillogó, fényes és jövedelmező világnak tűnik, így az embereket a külsőségeken kívül például az is érdekli, melyik a legdrágább film. Vörös szőnyeges események, sajtótájékoztatók, ruhaköltemények, fotózások és interjúk, na és persze az izgalmas forgatási munkálatok, kaszkadőrmutatványok és speciális effektek. Elég rápillantani, és egyből a pénz jut eszünkbe, amiből bizony van benne bőven – de vajon van-e titkos sikerrecept, amitől minden produkció extrán jövedelmező lesz? Nos, tökéletes megoldás nincs, hiszen a közönség kiszámíthatatlan, a filmipar folyamatosan változik, és bármelyik moziba fektet be az ember, óriásit kockáztat, még akkor is, ha A-listás sztárokkal van teletömve. Gondoljunk csak a Macskákra, vagy a Tenetre, mindkettőhöz nagy várakozásokat fűztek, de egyik sem lett aranytojást tojó tyúk. Emellett a pandémia sem kedvezett a bevételeknek az elmúlt években. Na de térjünk vissza a számokhoz, ezek a legdrágább filmek ma.

A legdrágább filmek

5. Az Igazság Ligája (2017) és A Karib-tenger kalózai: a világ végén (2007)

Az ötödik helyen holtverseny alakult ki az Insider szerint, ugyanis nem számolva a marketingkampányra költött összegeket, a DC filmstúdió 2017-es mozija, és szeretett kalózos szériánk harmadik (és eredetileg záró) része nagyjából ugyanannyit, 300 millió dollárt költött a forgatásra. A Wonder Womant (Gal Gadot), Batmant (Ben Affleck), Supermant (Henry Cavill), Cyborgot (Ray Fisher), Aquamant (Jason Momoa) és Flasht (Ezra Miller) felsorakoztató mozinak azóta megérkezett egy újabb verziója, amit az eredeti rendező, Zack Snyder vágott meg és évezredekkel hangulatosabb lett a 2017-esnél. A harmadik Karib-tenger kalózai filmben pedig Will (Orlando Bloom) és Elizabeth (Keira Knightley) voltak kénytelenek összefogni egykori riválisukkal, a hírhedt Barbossa kapitánnyal (Geoffrey Rush), hogy kiszabadítsák Jack Sparrowt (Johnny Depp).

4. Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

A Marvel Filmstúdió igazán nem sajnálta a munkát, időt és a befektetett pénzt sem, amikor a tízéves univerzumépítkezését meg kellett koronáznia. A Bosszúállók: Végtelen háború olyan látvánnyal, harcjelenetekkel és epikus találkozásokkal szolgálta ki a nézőit, ami szinte példa nélküli a mozitörténelem során – legalább két tucat A-listás sztár jelent meg a vásznon, némelyikük akár csak két mondat erejéig, de ott volt, hogy felvegye a harcot Thanos, az őrült titán ellen. 

3. Bosszúállók: Végjáték (2019)

bosszúállók végtelen háború legdrágább film
Forrás: Northfoto.com

Egy évvel azután, hogy a stúdió eltapsolt több, mint háromszáz millió dollárt a Végtelen háború epikus csatáira, jött a Végjáték, az időutazás, egy még monumentálisabb összecsapás a film végén, és elköltöttek rá legalább még egyszer ennyit. Azonban egyáltalán nem bánták meg, és hogy miért? A cikk későbbi részéből kiderül.

2. Bosszúállók: Ultron kora (2015) 

Sokan úgy tartják, hogy a Bosszúállók-filmek közül az Ultron kora a legkevésbé szerethető és élvezhető (ezzel a szerző nem ért egyet, de most nem ez a lényeg), és erre rátesz egy lapáttal, hogy ez lett a Marvel Filmuniverzum eddigi legdrágábban elkészült mozija. 

1. A Karib-tenger kalózai: Idegen vizeken (2011) 

legdrágább film idegen vizeken
Forrás: Northfoto.com

A széria negyedik filmjének forgatási munkálatai, ha nem vesszük figyelembe az inflációt, közel 379 millió dollárba kerültek. Ez volt az a mozi, amiben Keira Knightley és Orlando Bloom nem jelentek meg, “helyettük” viszont ott volt Penelope Cruz és Keith Richards is.

A legjövedelmezőbb filmek

Gondolhatjuk, hogy milliókat költeni egy filmre nem elég a sikerhez, és nem csak ezen múlik, hogy hogyan teljesít a produkció a mozikasszáknál. Épp ezért lássuk, melyik volt az eddig leforgatott összes mozi közül az az öt, amely a legjövedelmezőbb lett – bruttó értékben mérve és az egész világot figyelembe véve, a Filmsite.org listája alapján

5. Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

A Marvel tizenkilencedik filmjének alkotói, többek között a Russo-testvérek, valamint Christopher Markus és Stephen McFreely okkal lehetnek büszkék magukra, hiszen a Végtelen háború 2018-ban a legmagasabb bevételt hozó film lett, azóta pedig még mindig az ötödik. Így aztán meg sem kottyant az az elköltött 300 millió dollár, hiszen világszerte 2,048 milliárd dolláros bevételt ért el.

4. Csillagok háborúja: Az ébredő erő (2015)

legdrágább film
Forrás: Northfoto.com

Ugyan már nem a Lucasfilm, hanem a Disney égisze alatt született meg a Csillagok háborúja-filmek újabb trilógiája, kicsik és nagyok várták tűkön ülve Rey kalandjait, na és persze azt, hogy újra lássa a régi szereplőgárda egy részét. Ez meg is látszott a nézettségen és a bevételeken, a mai napig több, mint kétmilliárd dollárt hozott a konyhára a produkció, mely megnyitotta a harmadik, befejező hármast.

3. Titanic (1997) 

Idén lesz a századik évfordulója a 20. század egyik legnagyobb tragédiájának, melyből 1997-ben romantikus filmet forgatott James Cameron. A tizenegy Oscar-díjas alkotásban Leonardo DiCaprio és Kate Winslet szerelme állt középpontban, és a rajongók azóta is imádják, így még ma is a legjövedelmezőbb filmek sorában a harmadik helyen áll.

2. Bosszúállók: Végjáték (2019)

A fentebb már említett rendező és forgatókönyvíró-páros tovább menetelt 2019-ben, többet költöttek a Végjátékra, de többet is láttak viszont a kasszáknál: már a premiert követő hétvégén befolyt egymilliárd dollár világszerte, 

1. Avatar (2009)

avatar legdrágább film
Forrás: Northfoto.com

James Cameron így dupla helyezéssel szerepel a toplistán, nem véletlen, hogy idén érkezik a második rész, melyben Jake Sully és a Na’vi törzsbe tartozó Neytiri közös életét követhetjük majd. A tizenhárom évvel ezelőtti első rész áll a toplista élén, jelenleg ez a világ legtöbb bevételt bezsebelt filmje, ez köszönhető az akkor még gyerekcipőben járó 3D-s látványvilágnak. Az Avatar a mai napig 2,847 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget gyűjtött be.