Barion Pixel Már 30 éve, hogy bemutatták Magyarországon a Knight Ridert! – Coloré

Már 30 éve, hogy bemutatták Magyarországon a Knight Ridert!

2022. 02. 28.

A ’90-es évek Magyarországán jószerivel olyan amerikai sorozatokat néztünk, amikben mindig volt mit irigyelni. Hol a Southfork Ranch medencéjébe képzeltük magunkat, hol Robin Masters birtokára, és bizony olyan is volt, hogy a világ legmenőbb kocsiját, K.I.T.T.-et akartuk magunkénak tudni. Ma 30 éve, hogy a Knight Rider által megismerte a magyar közönség ezt a különleges kocsit és gazdáját, Michael Knightot.

A sorozatból 90 epizód készült. Eredeti bemutatója 1982-ben volt az Amerikai Egyesült Államokban, ám nálunk csak tíz évvel később kezdték el sugározni. A főszereplőt David Hasselhoff formálta meg, aki ezzel a szereppel felkerült a térképre, ám Hollywoodban mégsem tudta igazán megvetni a lábát.

Ez őt sosem tántorította el, és amit szeretetett, azt csinálta, így leforgatta a Baywatch-ot, és több lemezt is kiadott. A legutóbbi éppen tavaly került a piacra, melyhez videoklipet is készített!

A Knight Rider Magyarországon is hatalmas siker volt, így nem meglepő, hogy David Hasselhoffot több műsorba is meghívták. Dévényi Tibi bácsinál Trabantot vezetett a Három kívánságban, Friderikusz Sándornál pedig egy dodzsemben érkezett a stúdióba.

https://www.youtube.com/watch?v=lXHmHC6RjAA

Akit(t) kedvenc autónkként ismertünk

K.I.T.T. csoda kocsi volt: vezette magát, ugrott, lövedéket lőtt, és ami a legizgalmasabbá tette: beszélt! Nevét a Knight Industries Two Thousandről kapta, azaz a Knight-Ipar 2000-ről. Eredetileg robot-szerű lett volna a kocsi, de eredeti hangja, Willliam Daniels javaslatára személyiséget is kapott. A színész oly mértékben elköteleződött a szerep mellett, hogy nevét sem íratta ki a stáblistában, ezzel is meghagyva annak lehetőségét, hogy K.I.T.T. tényleg létezik. Ugyan kollégája előtt nem titkolózott, David Hasselhoff-fal mégis csak a stáb karácsonyi partiján találkoztak először.

A Knight Rider filmből a K.I.T.T. ,,belseje"
K.I.T.T. ,,belseje” a sorozatban / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Akárcsak a magyar szinkron esetében, Daniels csak annyit látott munka közben a sorozatból, ahány alkalommal a kocsi megszólalt. Magyarul Versényi László szinkronizálta az autót, aki nem érezte sajátjának a szerepet, egészen addig, amíg egyfajta lordos eleganciát nem adtak neki a szinkronrendezővel.

A sorozat főcímzenéjét Stu Phillips-nek köszönhetjük, aki akárcsak az Onedin család zeneszerzője, inspirációért egy régi balett zenéjéhez nyúlt. Léo Delibes Sylvia című balettjének a harmadik felvonásában hallhatunk ismerős dallamokat. Nem is kell sokáig várni rá, a hetedik másodpercnél már fel is csendül!

Ugyan a sorozat készülése óta eltelt negyven év, és több kütyü beszél, K.I.T.T. azóta is csupán a fantáziákban él, hiszen ehhez fogható kocsit még senkinek nem sikerült alkotnia.

Nyitókép forrása: Youtube