Barion Pixel A 90-es évek társasjátékai: a szekrényem mélyére nyúltam, vajon miket találtam? – Coloré

A 90-es évek társasjátékai: a szekrényem mélyére nyúltam, vajon miket találtam?

2024. 06. 08.

Sokunk életét végigkísérték a 90-es évek társasjátékai: ekkortájt kezdek el bejönni a külföldi játékok, így magunk mögött hagyhattuk az imádott, de elavult társasokat, és egy új világ nyílt meg előttünk. Szerzőnk körülnézett egykori gyerekszobájában, hogy megmutassa, mi maradt mementóul ebből az időszakból.

A 90-es évek társasjátékai egyértelműen megkülönböztethetőek az előző évtizedekétől. Fényesebbek és kidolgozottabbak voltak, ráadásul egyre több Disney-társasjátékot is gyártottak, amit nem sok minden tudott felülmúlni – és ez talán a mai napig így van a gyerekeknél, a 90-es években pedig pláne így volt! Nagyon sokat társasoztunk, akár egy hétköznap este is leültünk játszani egy kört. Gyerekként is nagyon vigyáztam a játékaimra, így nem volt jellemző, hogy elvesszen belőle valami, akár egy bábu vagy valami fontos kiegészítő.

Ugyan a 90-es évek társasjátékait kerestem, találtam olyan játékokat is, amelyek nem feltétlenül ehhez az időszakhoz kötődnek, viszont igazi klasszikusok, úgyhogy ezek is szerepelnek a kis házi gyűjtésemben, ha másért nem, azért, hogy homlokotokra csapva emlékezzetek rá, hogy milyen jó is volt ezt játszani, és hogy még ma elővegyétek!

A 90-es évek társasjátékai nálam

Minden egyes játékhoz kötődik legalább egy emlék, de a dobozukat meglátva mindegyik esetében más érzés fogott el, hiszen más-más élethelyzetben voltak fontos kísérőim. Nemcsak a rosszkedvet mulasztották el, hanem eszközök voltak arra, hogy együtt töltsem az időt a szeretteimmel.

Csipet Csapat társasjáték

Ez az első játékok egyike, amire emlékszem. Rengeteget játszottunk vele anyukámmal, és ezt annyira szerettem, hogy a mamához is mindig el kellett vinni! Semmi bonyolult nem volt benne: dobás, majd lépés, és ha ábrás képre lépett az ember, még egyet dobhatott. Sosem tudtam kivenni, mik azok a ábrák – valójában a mai napig nem tudom – köze sem volt a meséhez, de ilyen apróságok valójában nem számítottak, ez a játék így volt tökéletes, ahogy volt. Mindig is foglalkoztatott a dobozon lévő „87 éves korig” felirat, és őszintén aggódtam, hogy mi lesz, ha a nagymamám betölti a nyolcvanhetet. Szerencsére még van néhány évünk játszani!

A Csipet Csapat a világ egyik legegyszerűbb játéka, mégis a mai napig szívesen játszom vele
A Csipet Csapat a világ egyik legegyszerűbb játéka, mégis a mai napig szívesen játszom vele / Fotó: Karsa Tímea