Barion Pixel Így ünneplünk mi, avagy 5+1 vers a magyar költészet napjára – Videóval – Coloré

Így ünneplünk mi, avagy 5+1 vers a magyar költészet napjára – Videóval

2024. 04. 11.

Minden nap különleges, de van egy, amely a magyar irodalom szempontjából igazán nagy hangsúlyt kap. Április 11-e a magyar költészet napja.

Április 11-e a magyar költészet napja és egyben József Attila születésnapja is. Ebből az alkalomból ünnepeljük a klasszikus és kortárs magyar verseket már 1964 óta. A jeles naphoz számos megmozdulás és rendezvény kapcsolódik, hogy így tisztelegjünk az egykori nagy és ma alkotó költők előtt.

Ezen a jeles napon mi is készültünk, de igyekeztünk rendhagyóbbra venni és különféle versfeldolgozásokat hoztunk.

5+1 feldolgozás a magyar költészet napjára

Csuja Imre előadásában és hangján így szól Arany János: Családi kör verse:

A Mező fiúk formáció egy testvérpárt takar: Mező Zoltánt és Mező Máriót. A zenészek szívesen osztanak meg közösségi oldalukon és zenemegosztó csatornákon is dalokat. Ezúttal hallgassátok meg Ady Endre: Föl-földobott kő című versét.

Az erdélyi jazz-, funk- és népzenész, énekes Koszika így varázsol el hangjával és Nemes nagy Ágnes: A szomj című versével:

@koszika

A versekből mindig lehet inspirálódni.🎤 Halgassátok a feldolgozásunkat, ne csak nyitott füllel, hanemmnyitott szívvel is. ❤️ #foryou #foryoupage #nekedbelegyen #nekedbee #koszika #vers #versfeldolgozás #nemesnagyágnes #magyartiktok #magyarzene #halgasshazait #kreatív #művészet #irodalom #zene #5pasidebine #misiuneatiktok

♬ original sound – 🎶KOSZIKA🎶

Gitáron így szól Radnóti Miklós: Éjszaka című verse:

@vs_nadszal2008

Radnóti Miklós-Éjszaka [Lovasi András féle verzió kicsit megcsavarva] #fy #cover #hallgassmagyart #vers #versfeldolgozás #fyp

♬ eredeti hang – VS🤘

Radnóti Bájolóját már sokféleképpen halhattuk, de ukulele kíséretében igazán ritkán. Egy Tiktok felhasználó azonban így is megmutatta a verset:

A No sugar erdélyi pop-rock együttes kezébe vette Petőfi Sándor: A hegyek közt művét, amelynek hála egy újabb alkotás született:

Tedd meg, hogy ma szánsz néhány percet a kedvenc költődre és elolvasod, meghallgatod valamelyik művét! Azt is elárulhatod, hogy mi az.

Nyitókép forrása: Pexels