Barion Pixel 25 éve mutatták be az Anasztáziát, ami cseppet sem hasonlít az igazi hercegnő történetéhez – Coloré

25 éve mutatták be az Anasztáziát, ami cseppet sem hasonlít az igazi hercegnő történetéhez

2022. 11. 21.

Bizonyosan sokan emlékeznek az Anasztázia című rajzfilmre, ami éppen ma ünnepli 25. születésnapját. Rohan az idő, de Anasztáziát ma is ugyanúgy szeretjük!

1997. november 21-én mutatták be az Egyesült Államokban az Anasztáziát. A rajzok megtévesztően hasonlítanak a Disney-mesék világára, ezért sokan Disney-hercegnőként tekintenek Anasztáziára, ám ez tévedés, ugyanis a 20th Century Fox mutatta be a filmet. A nem kevés, 53 milliós készülési költség borsosan megtérült, ugyanis 140 millió dollárt hozott a Fox konyhájára. A film egyik kedves szereplője, Bartek, a denevér egy saját filmet is kapott, ráadásul 2016-ban bemutatták az orosz hercegnő történetének musical-változatát is.

Anasztázia története

A mese alapját valós események adják, ugyanis a Romanov-család egyik tagját, Anasztázia hercegnőt helyezi a főszerepbe. A mese szerint a cári család bukása után, a cári gyermekek közül ő egyedüliként túléli a harcokat, és egy árvaházba kerül. Amnéziája miatt nem emlékszik rá, hogy kicsoda, így önmagát Anyaként ismerve vág neki a felnőttkornak. A szerencse összehozza Dimitrijjel, aki éppen az elveszett Anasztáziát tervezi visszajuttatni az anyakirálynőnek – persze egy nagyobb jutalom reményében. Anya erről mit sem tudván bízik benne, hogy megtudhatja, kicsoda, ám útjukat megnehezíti Raszputyin, aki nem nyugszik, míg ki nem hal a Romanov családfa.

A valósághoz kevés köze van a történetnek: bár voltak arról pletykák, hogy Anasztázia túlélte a vérengzéseket, később kiderült, hogy szüleivel együtt ő is életét vesztette. Raszputyin is csak a film kedvéért vált főgonosszá, ugyanis már halott volt, mire a cári családot megölték, így halálukhoz semmi köze nem volt. Tény azonban, hogy Raszputyint egyfajta gyógyítóként tisztelték, és amikor a cári pár kisfia beteg lett, Anasztázia javasolta, hogy hívják Raszputyint, hátha ő többet tud tenni, mint az orvosok.

Az orosz forgalmazó tartott tőle, hogy nem nyeri el az ország tetszését az alkotás, mivel túlságosan tündérmesés köntösbe öltöztették a hercegnő történetét, de szerencsére nem így lett: hatalmas sikert aratott a film Oroszországában is.

A főszereplőnek Meg Ryan adta a hangját, aki nehezen adta be a derekát, úgyhogy a készítők megrajzolták a Szerelem hullámhosszán című filmjének egyik jelenetét, így láthatta, hogyan fog kinézni egy rajzfilmkarakter, aki az ő hangján beszél. Az eredmény annyira lenyűgözte, hogy rögtön elvállalta a szerepet.

A további főbb szereplők hangját olyan ismert amerikai színészek adták, mint John Cusack, Christopher Lloyd és Angela Lansbury.

A készítők ügyeltek rá, hogy apróbb dolgokat átemeljenek a valóságból a filmbe, így a rajz, amit a film elején Anasztázia a nagymamájának ad egy valódi rajz volt. Akárcsak a mesében, Anasztázia testvére valóban azt mondta a rajzon lévő lányra, hogy olyan, mint egy disznó szamárháton. Ezt egy fennmaradt levél igazolja, amit a hercegnő édesapjának írt.

,,Disznó, öszvérháton"
,,Disznó, öszvérháton” / Kép forrása: IMDb

A rajzfilmben szereplő egyik festményen lévő spániel kutya is létezett, és a család kisállataiként egyedüliként élte túl a Romanov család kivégzését.

Nemcsak a rajz és a kiskutya, hanem a zenélő doboz is létezett! Anasztázia a tizenharmadik születésnapjára kapta. Az ezüstből készült kis dobozka valójában nem a cári párt rejtette, hanem egy balerinát, ami a doboz dallamára táncolt. Mivel ez a tárgy igencsak fontos szerepet játszott a filmben, sokáig ez volt a terv, hogy ,,A zenélő doboz” címen kerül a mozikba.

Anasztázia a valóságban is kapott egy zenélő dobozt, ám abban egy balerina táncolt
Anasztázia a valóságban is kapott egy zenélő dobozt, ám abban egy balerina táncolt / Kép forrása: IMDb

A film egy Párizsban játszódó jelenete tiszteleg a család előtt, ugyanis szerepel benne a III. Alexandre-híd, amit Anasztázia nagyapjáról neveztek el, miután az 1870-es években a francia fővárosba látogatott.

A film készítői a humort sem sajnálták az Anasztáziából. Ugyan bőven volt benne, egy igencsak nagy ziccert kellett kihagyniuk. Az volt a tervük, hogy Bartek, a denevér egy ponton énekelni fogja a Boney M Rasputin című dalát, ám sajnálatos módon nem kapták meg a jogokat.

Az Anasztáziát több kategóriában is jelölték Oscar-díjra, amiket végül nem kapott meg, ám több nívós díjat is bezsebelhettek a készítők az orosz hercegnő történetével.

Nyitókép forrása: IMDb