Barion Pixel 20 éve mutatták be az Amélie csodálatos életét – Coloré

20 éve mutatták be az Amélie csodálatos életét

2021. 10. 02.

Épp ma húsz éve annak, hogy a mozik elkezdték vetíteni Jean-Pierre Jeaunet filmjét, az Amélie csodálatos életét.

A kritika pozitívan fogadta az alkotást: már az első héten a legnézettebb film lett a francia mozikban, és további 22 héten keresztül tartotta helyét a top 10-ben. Ezzel a teljesítménnyel 2001-ben a legsikeresebb francia film lett Amerikában, és ez a bevételen is látszott: csaknem 42 millió dollárt hozott a (francia) konyhára. Akkora siker lett, hogy míg a bemutatót megelőzően évente csupán 12 újszülött kapta az Amélie nevet, a bemutató utáni években több, mint ezer kisbabát kereszteltek el így.

A kulisszák mögött

A rendező, Jean-Pierre Jeunet a Vénusz Szépségszalon plakátján látta meg Audrey Tautout. Elmondása szerint rögtön beleszeretett a színésznő ártatlan tekintetébe, és a válogatáson szinte rögtön tudta, hogy ő fogja megkapni Amélie szerepét.

A film alkotói egy szürreális Párizst álmodtak meg, s ezt valódi helyszíneken valósították meg, így a felvételek kezdete előtt megtisztították a város azon részeit, amelyeken forgatni szándékoztak: letakarították a graffitiket és színesebb plakátokat helyeztek ki. A kávézó, ahol Amélie dolgozott szintén egy valódi helyszín, így ha legközelebb Párizsban járnál, a Sacre Coeur Bazilika közelében keresgélj: a Café des Deux Moulins a Rue Lepic 15 szám alatt található. Érdemes betérni, hiszen a crème brûlée Amélie névre hallgat.

A filmben szereplő kerti törpét a stáb a kávézónak ajándékozta, akik kiállították a jellegzetes figurát, ám sajnálatos módon hamar eltűnt onnan, és soha nem lett meg.

A zeneszerző, Yann Tiersen emlékezeteset alkotott, hiszen a film zenéjét azok is ismerhetik, akik nem látták.

Érdekesség, hogy csak a szerencsén múlt, hogy a világ megismerhette Yann Tiersen képességeit, ugyanis a rendező teljesen véletlenül szerzett tudomást a zeneszerző létezéséről. Történt egyszer, hogy Jeunet beült az asszisztense autójába, ahol Tiersen CD-je szólt. A rendezőnek annyira megtetszett, amit hallott, hogy rögtön felhívta a melódiák íróját, és felkérte, hogy írjon zenét az Amélie csodálatos életéhez.

A főszereplő, Amélie Poulain megformálója Audrey Tautou gyerekkorában nem kacérkodott a színészmesterség gondolatával. Minden vágya az volt, hogy majmokkal foglalkozhasson, ám végül modellként kezdte el karrierjét, és hamar a filmvásznon köszönt vissza. Ennek ellenére szenvedélyét sosem feledte: az Amélie forgatása utána Szumátrába ment orángutánokat tanulmányozni.

Magyarul Györgyi Anna szólaltatta meg a francia színésznőt, és ugyan főszerepe volt, csaknem egy óra alatt végzett a szinkronmunkálatokkal, hiszen Amélie keveset beszélt, inkább történetek vele az események.

Miért szeretjük Amélie-t?

Amélie története ugyan némiképp szürreális, mégis az életünkről szól: a boldogság kereséséről. Akárcsak a főszereplő, mi is rosszul érezzük magunkat, ha a szemünk láttára bántanak másokat, szeretnénk felhívni magunkra a nekünk tetsző ismeretlen figyelmét, unásig hallgatjuk emberek történeteit csak azért, mert tudjuk, hogy nekik jó, hogy elmesélhetik őket. Mindannyian szeretünk csuklóig belenyúlni a rizsbe vagy a lencsébe és összeszorítani a magokat, kukkoljuk a szomszédainkat (még ha nem is szándékosan).

A film végére kiderül, hogy valójában mindannyiunkban van egy kis Amélie.

Nyitókép forrása: IMDB