Barion Pixel ,,A tanítás nem rólam fog szólni, hanem a diákokról” – Wolf Katival beszélgettünk – Coloré

,,A tanítás nem rólam fog szólni, hanem a diákokról” – Wolf Katival beszélgettünk

2022. 12. 27.

Wolf Katit már gyerekként a szívébe zárta az ország, amikor elénekelte a Vuk című rajzfilm betétdalát. Azóta több ismert dal kötődik a nevéhez, Szerelem miért múlsz? című száma pedig a 2010-es évek legnépszerűbb dala lett. A 2023-as év sem lesz unalmas számára, ugyanis szeptembertől a Debreceni Egyetem oktatója lesz.

Coloré: Egy interjúban azt mondta, hogy igazi para-anya. Ez azzal jár, hogy félti a gyermekeit a rivaldafénytől? Lebeszéli őket arról, hogy kövessék a pályán vagy támogatja?

Wolf Kati: Semmiről nem beszéltem le őket, és rá sem. Szerintem fontos szülői feladat hagyni a gyerekeket megtalálni a saját pályájukat, és ne a magunk álmait beléjük látni. A para-anyaságom úgy am block mindenre vonatkozik: féltem őket, nem vagyok egy laza anyuka.

Nemrégiben nagyobbik lányával ékszermodellként vonultak fel a kifutón. Hogyan készültek fel a feladatra? Milyen a jó ékszermodell?

A Zema ékszermárkával több éve tart a jó kapcsolatom. Nem ez volt az első bemutatójuk, amiben szerepeltem, de egyáltalán nem lettem modell, és nem is kellett profi modellként viselkednünk most sem. Van egy kör, amiben ismert emberek vonulnak az ékszerekben, és mi is ebben vettünk részt. Készülni egyáltalán nem kellett, inkább csak azt beszéltük végig Jankával, hogy a sajtó részével tisztában legyen: ha velem jön, az nyilvánossággal jár, készül majd rólunk fotó, ami kikerül az internetre. Eddig a lányaim fotóit, életét egyáltalán nem osztottam meg a közöségi oldalaimon, megvártam, míg nagyok lesznek, és ők eldöntik, akarják-e vagy nem. Ide szívesen jött Janka, és nagyon élveztük.

Wolf Kati mindig ügyelt rá, hogy gyermekeit akaratuk ellenére ne mutassa a közösségi médiában / Boldog Ati
Wolf Kati mindig ügyelt rá, hogy gyermekeit akaratuk ellenére ne mutassa a közösségi médiában / Fotó: Boldog Ati

A jövő évtől a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének oktatójaként fog tevékenykedni. Mi tetszett meg ebben a feladatban?

Nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is egyedülálló, hogy könnyűzenét egyetemi alapképzés szinten lehessen tanulni. Lehet itthon komolyzenét és jazzt tanulni remek helyeken, de kortárs könnyűzenét egyetemen eddig nem lehetett. Egy ilyen óriási dologban benne lenni iszonyú izgalmas feladat! Diplomám szerint egyébként zenetanár vagyok, és az énektanítás sem új dolog az életemben. Nagyon boldog voltam, amikor az egyetem megkeresett, és izgatottan várom a jövő szeptembert!

Tantervhez kell igazodni, vagy ,,beviheti az órára Wolf Katit” is?

Alapvetően hangképzést fogok tanítani, és az semmiképp nem rólam fog szólni, hanem a diákról. Az ő útja az énektanulás, hogy megtalálja a saját hangját, saját egyéniségét, azt a stílust amelyiket majd legközelebb érez magához. Nekem abban kell segítenem, hogy ezt kibontogassuk, és végül a saját hangját, mint egy hangszert tudja profi módon használni arra, hogy kifejezze magát.

Életének mely aspektusairól gondolja úgy, hogy a diákok hasznára válhat? Gondolok itt az énekes showműsorra való szereplésre, hogyan alakítsunk ki magunkról egy képet, mennyire mutassuk meg egy ilyen színpadon az érzelmeinket, vagy épp hogyan próbáljunk meg kitörni valami mögül, amit a nézők csakis hozzánk kötnek?

Remélem, hogy mindenféle tapasztalatom, amit ebben a szakmában szereztem az segítségükre lesz, de nincs erre előre recept, ami mindenkinél működik. Az énektanítás ezért is egy ennyire izgalmas feladat. Olyan, mint a gyereknevelés: nincs két egyforma ember, így nincs az a módszer, ami mindenkinél ugyanúgy működik.

Kati izgatottan várja a tanévkezdést a Debreceni Egyetemen
Kati izgatottan várja a tanévkezdést a Debreceni Egyetemen / Fotó: MCC Feszt

Van olyan pedagógus, akire valamilyen formában szeretne hasonlítani, akire példaképként tekint?

Nekem megadatott egy csodálatos énekmester, Dékány Endre, akihez haláláig jártam, és aki nélkül nem ugyanez az ember lennék. Igyekszem az ő útját járni, és ugyanazzal a végtelen nagy hittel, kíváncsisággal és türelemmel a diákokhoz állni, ahogy és amit ő tanított. Mindig azt szoktam mondani róla, hogy ő nem éneklést tanított, hanem embert nevelt: gyerekekből felnőtt művészeket.

Hogyan fog kinézni egy napja, amikor az ország keleti felébe jár tanítani?

Valószínűleg két nap lesz a debreceni tanítás, úgyhogy lemegyek, tanítok, ott alszom egyet, másnap tanítok és haza. Ez egyelőre nappali tagozat, tehát a gyakorlati része Debrecenben zajlik.

Pályakép

Wolf Kati gyermekkorát Szentendrén töltötte. Édesapja az Erkel Ferenc-díjas Wolf Péter, kinek révén már kislányként megismerte az ország, amikor 1981-ben elénekelte a Vuk főcímdalát. Már ekkor eldöntötte, hogy előadóművész szeretne lenni. Már a gimnázium alatt is több együttesben énekelt, különböző zenei műfajokban. Diplomáját a Zeneakadémián vehette át szolfény-karvezetés-zeneelmélet tanár szakon. Első lemeze 2009-ben jelent meg Wolf áramlat címmel, melyet édesapjával együtt készített.

2010-ben az X-faktor első évadában ismét berobbant a köztudatba, és vált a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakjává. 2011-ben What About My Dreams? című dalával képviselte hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon, melynek magyar nyelvű verziója az évtized legjátszottabb dala lett. Ez idő óta 23 kislemezt és három szólólemezt adott ki, idén pedig A Dal zsűrijeként tündököl. Szabadidejében a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat Segélyszervezetének önkénteseként segít.

Nyitókép forrása: Boldog Ati