Barion Pixel Minimalista és modern stílus – interjú a Bohome stúdió alapítóival 2022 trendjeiről – Coloré

Minimalista és modern stílus – interjú a Bohome stúdió alapítóival 2022 trendjeiről

2021. 12. 05.

Minőségi alapanyagokból készült csodás festmények. Így lehetne leírni a Bohome Stúdiót, akik a művészet és a kézzel készült és kézzel festett termékek egyvelegét hozták létre, méghozzá egy tökéletesen egyedi stílussal ötvözve.

A velük készült interjúnkban az elmúlt évek legnépszerűbb festmény és falfestés technikáiról, a jövő trendjeiről és az egyediségük titkáról is faggattuk őket.

Boheme Studio
Forrás: Boheme

Melyek voltak 2021-ben a legkeresettebb festmény/falfestés típusok? Miket kértek tőletek elsősorban?

2021 legkeresettebb festményei egyértelműen az absztrakt festmények voltak, azon belül is főleg a gazdagon textúrázott, strukturált felület képzéssel készült képek, illetve a ‘Fluid’ képek, azaz folyékony, öntögetős technikával készült fényes, homogén felületű műremekek. A falfestmények között a látszóbeton felületek, az olasz márvány hatású, foltos falak, a rücskös 4D tapintású falak és a sziklaszerű és kőhatású barlang falak voltak a legnépszerűbbek.

Az előrejelzések szerint 2022-ben mik lesznek a trendek, és szerintetek miket érdemes kipróbálni?

Egyre nagyobb teret hódítanak azok a minimalista falak, mely falak apró részletei személyessé és otthonossá teszik az egész életteret. A különböző jól kombinált színekkel és textúrákkal, finomra csiszolt, tapintható felületekkel érzéseket zárhatunk a falakba, mely által a fal egy egyszeri és megismételhetetlen történetté alakul át. Nagyon sokan érdeklődnek a gyöngyház, ezüst, bronz és arany árnyalatú, metál falak iránt, mely fémesen csillogó felületek melegséget és biztonságot sugároznak minden napszakban. Érdemes még megemlíteni a mészkő hatású, sivatagi homok színű, szivacsos összemosással készített falakat, hiszen az ethno, a bohém és eklektikus enteriőröket is csodásan egészítik ki természetes kerámia színeikkel. Ha szubjektíven ajánlhatnék valamit, akkor az emberek többségének az egyedi, személyre szabott ‘Décor’ falat ajánlanám a jövő évre, mely falfestmények nem elég, hogy 2-3 nap alatt elkészülnek, de a méregdrága tapétákat is csodásan helyettesítik, folt és kopás állóak, illetve ezek a falak sok éven keresztül szolgálnak praktikus és dekoratív fedéseként azoknak a csupasz fehér falaknak, vagy passzív tereknek, melyek gyorsan koszolódnak és válnak a lakás nem túl esztétikus részévé.

Bohome
Forrrás: Bohome

Jellemző, hogy Magyarországon egyedi megoldásokért fordulnak hozzátok?

Igen, egyre több speciális megkeresés érkezik az elmúlt hónapokban. Hogy néhányat említsek a sok közül, nemrég megkeresett minket egy megrendelő, aki az akusztikus paneljeire szeretett volna megvalósítani egy fix grafikát. Volt egy hölgy, aki a saját magáról készült, fashion fotó alapján festetett születésnapi ajándékot a vőlegényének, de készült már portré egy kedves kiskutyusról is, aki űrhajós kosztümben, az univerzum közepén bolygók között lebeg. 

Honnan szoktatok inspirálódni az alkotásokhoz?

Folyamatosan követjük a nyugati világ enteriőr trendjeit, melyeket a saját esztétikai világunkkal kiegészítve és újragondolva jelenítünk meg a vásznon és a falakon. A színek többségében a természet és az állatvilág dimenziói szolgálnak inspirációként, mint például a bogarak fényes és metál színű kitinpáncélja, az ásvány metszetek szivárványos átmenetei, a vízpartok homokja, kagylói, csigái, és az óceánok türkiz és mélykék hullámai – mind megihleti a festés folyamatát.

Hogyan tesztek egy képet igazán egyedivé, személyre szabottá a megrendelőknek? Mitől lesz egyáltalán egyedi egy falfestmény? 

Alkalmazott művészként meg van az a szabadságunk, hogy az ügyfél vízióját tervszerű pontossággal vitelezzük ki, mely munkát mindig megelőzi az a folyamat, ahol a megrendelővel együtt közösen megtervezzük az adott festmény vagy falfestés grafikai látványtervét. Ahány ember, annyiféle ötlet. Minden egyes megbízás során újabb és újabb igény bukkan fel, mely elvárásoknak szeretnénk eleget tenni, de ezt csak úgy lehet kivitelezni, hogy már az első lépéstől kezdve be vagyunk avatva a projektbe és együtt tudunk ötletelni a megbízóval.

Idén a beton hatású falak és színes tapéták különösen népszerűek lettek. Mely módszerek a kedvenceitek? Miket a legnehezebb elkészíteni, és melyek azok, amik valóban időtállóak?

A modern terek legnépszerűbb falfestményei az indusztriális, látszóbeton felületek, melyeket nagy örömmel készítünk el, és nagyjából közepes nehézségű fokozatra sorolnám a falfestések között. Kivitelezés szempontjából azok a falak a legnehezebbek, amikor nehezített pályán kell dolgoznunk, mint például az óriási belmagasságú tereknél vagy lépcső fordulóknál, ahol egy egyszerű létra elhelyezése is feladja a leckét, nem beszélve a veszélyes biztonsági körülményekről. A különböző plasztikákat és szobrászati megoldásokat csípjük a legjobban, mivel ezek valóban időtállóak lesznek természetes megjelenésük miatt. 

Bohomestudio
Forrás: Bohome

Melyik faltechnikák ajánlottak a lakás dizájnosabbá tételéhez?

Gyakorlatilag bármilyen stílusú falfestés lehet dizájnos, és adhat egy nagy adag meglepetést akár egy teljesen letisztult, skandináv vagy vintage enteriőrhöz, de a japandi vagy ipari lakásokban is egyre sűrűbben látni foltos falakat a beugrókban, folyosók betétjeiben, vagy egy kreatívan kiválasztott fürdőszobában található falrészen. A vibráló színekkel összemosott, absztrakt falakra csodásan lehet arany papírt applikálni, a gyerek szobákba stilizált dzsungel részletek és állatok okoznak örömet a lurkóknak, a nappali és háló falain pedig a márvány és kő hatású ‘Décor’ falak, a stencillel kidolgozott beton és öregített fal részletek, és a nagy méretű ásvány metszet grafikák várják a merész megrendelőket. 

Vannak olyan típusú képek, amiket kifejezetten ajánlotok, és olyanok, amiket nem ajánlotok egy trendi lakáshoz?

Amit ajánlunk:

 • Textúrázott képek
 • Kör alakú faliképek
 • Minimalista képek- keleti filozófiai elemek és szimbolikák monokróm megjelenítése
 • Fluid Pour képek
 • Nagy méretű, absztrakt képek
 • Galéria stílusú, vékony lebegő fa keretek

Amit nem ajánlunk, (és szerintünk már nem a mai trendekhez tartozó kivitelek):

 • Realisztikus képek, klasszikus olaj portrék
 • Tájképek és virág ábrázolások
 • Gyenge minőségű printek és nyomtatott grafikák
 • Megfáradt barna árnyalatú, afrikai beütésű festmények
 • Egész falakat elfoglaló, kis méretű festmények
 • Barokk vagy rokokó, robusztus arany keretek