Barion Pixel A lány, aki trópusi lepkékkel osztja meg otthonát – Sebők Évával beszélgettünk – Coloré

A lány, aki trópusi lepkékkel osztja meg otthonát – Sebők Évával beszélgettünk

2022. 09. 14.

Sebők Éva már az iskolás évei alatt kísérletezett lepketartással. A sikeres projektet jó pár év szünet követte, ám most trópusi lepkékkel, bábokkal és hernyókkal osztja meg otthonát. Hogyan kell lepkét tartani, és kinek érdemes belevágnia? Többek közt erről beszélgettünk.

Coloré: Tizenhét évesen már talált hernyókból is neveltél lepkéket. Mióta vonzanak ezek az élőlények?

Sebők Éva: Nem mondanám különösebb vonzalomnak. Gyerekkoromban tudtam, hogy a hernyóból lepke lesz, úgyhogy egy nyáron hazavittem párat, hogy lássam, mi történik. Anyukám betudta biológia-projektnek, úgyhogy nem bánta különösebben, csak az volt a kérése, hogy ne engedjem őket szabadon a kertjében.

Hogyan gondoztad a hernyókat?

Mivel vadrózsabokrokon találtam őket, józan paraszti ésszel úgy gondoltam, hogy biztos a rózsa levelét szeretik, úgyhogy gyakran visszabicikliztem ugyanoda, hogy hozzak nekik friss ágakat. Felnőttek, bebábozódtak, és idővel ki is keltek. Szerettem figyelni a fejlődésüket, de csak lefoglaltam vele magam, nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget ennek az egésznek. Az osztálytársak hüledezését mindenképpen jó volt hallani.

Ezután tizenhét évig szüneteltetted a lepketartást, de a TikTokon láttál videókat olyanoktól, akik lepkéket nevelnek.

Nézegettem videókat, de ekkor még nem vetettem bele magam, viszont elültették bennem a gondolat csíráját, hogy ilyen hobbi létezik. Tavaly szeptemberben a semmiből jött egy gondolat, hogy mi lenne, ha rákeresnék, hogy lehet-e itthon lepkebábot rendelni. A kulcsszó, amit beírtam a keresőbe is ez volt: ,,lepkebáb rendelés”. Rögtön az első találatok között ott volt az oldal, ahonnan azóta is beszerzem a bábokat. Talán az Univerzum is így akarta, hogy akkor keressek rá, mert többnyire csak havonta egyszer van rendelési időszak, de pont szerencsém volt és rögtön tudtam is rendelni.

Az Actias luna, azaz a holdasszövő lepke hernyója
Az Actias luna, azaz a holdasszövő lepke hernyója / Kép forrása: Sebők Éva

Amikor megérkeztek az első bábok ugyanazt a metódust követted, mint gyerekkorodban?

Amikor először próbálkoztam ezzel, akkor csináltam nekik egy dobozt, néha sétáltattam őket, és a biológiatudásomat és az ösztöneimet követve sikerült átsegítenem őket a lepkévé válás útján. Most viszont utánaolvastam, mert trópusi fajokat rendeltem, úgyhogy pontosan tudnom kellett, hogy mit esznek és hogy hogyan kell gondozni őket.

Milyen felszerelés kell ahhoz, hogy az ember lepkéket tarthasson?

Nincs szükség semmilyen speciális dologra, mint mondjuk egy terrárium esetében párásítóra vagy melegítőlámpára. Arra kell figyelni, hogy a bábot naponta kétszer vízzel kell permetezni, hogy ne száradjon ki. Közvetlen napfény nem érheti őket, és arra is kell ügyelni, hogy ne essen le a báb, és biztonságos legyen számára a környezet. A megfelelő hőmérséklet is fontos: egy 22-23-fokos lakásban már lehet keltetni őket. Ha már kikelt a lepke, nincs különösebb igénye, csupán a hőmérséklet megtartása a fontos.

Hol tartod őket?

A baldachint szokták javasolni, mert úgy van helyük repülni, és a függöny anyagába belekapaszkodva meg is tudnak pihenni. Először egy fehér függönyből csináltam egy sátorszerű építményt, amiben tudtak repkedni, de nem volt lehetőségük arra, hogy kiszökjenek. Most már egy fóliasátorban élnek, aminek köszönhetően egy kis párájuk is van. A sátor belsejét függönnyel béleltem ki, így le is tudnak szállni.

Drága hobbi a lepketartás?

A bábok beszerzése a legdrágább része. Egy báb ára átlagosan 3000-3200 forint, és ha rendszeresen többet vesz az ember, akkor megszalad a végösszeg. Amikor már megvan a báb, a belőle kikelt lepke tartása egyáltalán nem drága, mert semmi különlegesre vagy megfizethetetlenre nincsen szükségük az életben maradásához.

Hernyóból pillangó: holdasszövő lepkék gazdájukon
Hernyóból pillangó: holdasszövő lepkék gazdájukon / Kép forrása: Sebők Éva

Tudatos vásárló vagy ami a lepkebábokat illetni?

Volt olyan típus, amit nagyon szerettem volna, így tudatosan vettem a megfelelő bábokat. Nem lehet azonban mindent, mert akiktől beszerzem őket, külföldről rendelik, és nem mindig áll minden rendelkezésre, így viszonylag kicsi a szelekció, amiből havonta lehet rendelni. Nagyjából 5-6 fajtából lehet választani. Volt pár sikertelen bábvásárlásom, de idén már hernyókkal is próbálkoztam, amiket felneveltem, bebáboztattam és kikeltettem. Nagyon jól sikerült, így esett meg, hogy ugyanabból a fajtából egyszerre tizenhét lepkém is volt!

Tudsz kötődni hozzájuk?

Nem mondanám, mert ők nem olyanok, mint egy kutya vagy macska. Jól elvagyok velük, felveszem őket a kezemre, de arra hiába várnék, hogy odasomfordál hozzám az egyik, hogy ,,szia gazdi!” Nincs meg az a fajta kötődés, ami egy hagyományosabb háziállattal ki tud alakulni.

Szeretem őket, és mindent megteszek, hogy amíg a rövid kis életüket élik, addig legyen biztonságos élőhelyük és ételük is.

Ennek ellenére megvisel, amikor elpusztulnak?

Az kevésbé visel meg, viszont amikor nem tud jól kikelni és nem tudok segíteni, az nagyon rosszul érint. A természetben sem minden példány életképes, de nagyon szomorú, amikor pont nálam történik ilyen. Hiába vagyok ott, nem tudok rajta segíteni, csak értetlenül és tehetetlenül nézem, hogy mi ment félre.

Amikor megismerkedsz valakivel, hogyan reagál arra, hogy lepkéket tartasz?

A meghökkenés a legjellemzőbb reakció, mert az emberek nem szokták tudni, hogy lehet lepkét tartani lakásban. Szenzációként kezelik, pedig nem újkeletű hobbi, csak kikopott a köztudatból. Mivel azoknál a fajoknál, amiket én tartok, engedély sem kell, nincs is szükség különösebb rákészülésre, úgyhogy lepkét szinte bárki tarthatna.

Mi történik, ha nyaralsz vagy el kell utaznod?

Hosszabb utazásra a lepkék előtt sem jártam, csak pár napokra, viszont ennyi időre ott lehet hagyni őket. Amikor elutaztam egy hétvégére, csak gyümölcsevő lepkéim voltak, úgyhogy kipakoltam nekik a gyümölcsöket, és túl is élték. A hernyó és a báb már nem ennyire egyszerű, mert a bábokat muszáj permetezni. Nemrégiben a szüleimhez mentem látogatóba a hétvégére, és mivel nem volt választásom, vittem magammal a hernyókat a vonaton. Nem mondom, hogy ideális helyzet volt, mert a légkondi teljes erővel ment, de nem tudtam befolyásolni a körülményeket. Szerencsére túlélték az utazást.

Éva és egy Caligo atreus
Éva és egy Caligo atreus / Kép forrása: Sebők Éva

Kinek javaslod, vagy ki az, akinek pont nem javaslod a lepketartást?

Nem mondanám, hogy bárkinek javasolnám vagy épp nem javasolnám, mert a lényeg csak az odafigyelésen van. Aki macskát is tart, arra figyelnie kell, hogy a lepkék olyan helyiségben legyenek, ahova a cica nem mehet be. Ha valakinél hűvösebb van 22-23 foknál, nem érdemes trópusi lepkékben gondolkodni, mert fontos, hogy melegben legyenek. Ahol korábban laktam, ott nem tudtam volna ezt a hobbit űzni, mert télen fűtés mellett is épphogy megvolt a húsz fok a lakásban. Most egy távfűtéses lakásban élek, ami délkeleti fekvésű, úgyhogy akkor is meleg van, ha nem akarom, így viszont ideális hely a lepketartáshoz.

Függetlenül attól, hogy nem lehet simogatni, a lepke ugyanolyan élőlény, mint bármi más, így onnantól, hogy megvettem egy bábot, kutyakötelességem mindent megtenni annak érdekében, hogy megfelelően gondoskodjak róla.

Nem ereszthetem ki a semmibe, amikor meguntam, és nem adhatok neki almát narancs helyett, mert az volt az olcsó. Nem mondanám, hogy a lepketartás sok időt elvesz az ember életéből, de napi szinten kell tenni érte, hogy mindenük meglegyen. Ha valaki úgy érzi, hogy tudja biztosítani a feltételeket, én kezdésnek az azúrlepkét javaslom, mert könnyen kel, az etetése sem bonyolult, és ha jól gondoskodunk róla, 3-4 hétig is velünk maradhat.

Ilyen kevés ideig élnek? Akkor nevet sem érdemes adni nekik!

Nem is szoktam nekik adni, bár előfordult már, mert akkora egyéniségek voltak, hogy megérdemelték, hogy nevet kapjanak. Az egyik olyan volt, mint Rambó: vehemens, mindenkinek nekiment a lepkeházban. Nem tudom, min múlik, de néha egyik alom teljesen nyugodt és elvan magában, a másik pedig őrültként száll össze-vissza, és egy nap alatt eltöri a szárnyát, mert nem bír magával.

Mi történik, ha eltörik egy lepke szárnya?

Ez egy normális folyamat, hogy a szárnyukból le-lemorzsolódik egy darab, nem fáj nekik. Tőből nem szokott letörni, legalábbis maguktól nem tudják elérni, hogy ez megtörténjen, legfeljebb a szárnyuk felső ívéből egy darab megtörik, és elkezd fityegni. Egyszer ,,megoperáltam” egy lepkémet, mert annyira szép volt, hogy nem hagyhattam, hogy törött szárnyú maradjon. Szerencsére volt otthon speciális pillanatragasztó, úgyhogy azzal rögzítettem, egy fehér gyorskötöző végét levágtam, és így „sínbe kötöttem” a szárnyát, hogy ne törjön tovább. Mivel a lepkék szárnyát nem szabad megfogni, ezért a törzsét támasztottam le finoman. Az egyszer biztos, hogy nem vettem levegőt a művelet közben, de úgy éreztem, hogy többet segítek azzal, ha nekiállok, mintha nem tennék semmit.

Kezdőknek az azúrlepke tartása ajánlott
Kezdőknek az azúrlepke tartása ajánlott / Kép forrása: Sebők Éva

A TikTokon nézegettél lepketartókat. Nem gondoltál rá, hogy te is csinálj csatornát a lepkéidről?

TikTokon nem, de egy blogot indítottam. Én ugyan kiéltem magam azzal, hogy a Facebook-ismerőseimnek mutogattam rogyásig a lepkéket, de az a gondolat nem fogant meg bennem, hogy szélesebb körben is megmutassam. Egy kollégám hatására álltam neki blogot írni, de mivel rengeteg képet készítettem már róluk, nagyon nehéz kiválasztani a legjobbakat. A célom, hogy érdekességeket osszak meg, és azokat a tapasztalatokat, megszereztem a hernyók, bábok lepkék gondozása során.

Mit adnak a lepkék, amire más háziállat nem képes?

Ezt nem tudom megválaszolni, mert nem olyanok, mint egy kutya vagy egy macska, hogy örül, ha hazaérsz. Egyszerűen csak az volt a megérzésem, hogy ezt most el kell kezdenem. Egy ideiglenes dolognak gondoltam, ami jó és lefoglal. Azt már a kezdetekben tudtam, hogy hosszabb távon nem erre fogok berendezkedni, mert nem az a célom, hogy tenyésztő legyek. Tart ameddig tart, ki tudja, mi lesz a vége, a fontos az, hogy valamiért meg kellett szereznem ezt a tapasztalatot.

Nyitókép forrása: Sebők Éva