Barion Pixel Keresztes Ildikó: „Szívesen kipróbálnám, milyen érzés december végén mezítláb sétálni az óceánparton” – Coloré

Keresztes Ildikó: „Szívesen kipróbálnám, milyen érzés december végén mezítláb sétálni az óceánparton”

2021. 12. 19.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggatunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Mai interjúnkban Keresztes Ildikó énekesnővel beszélgettünk régi karácsonyokról, mesés szilveszterekről, és elárulta azt is, mit kíván 2022-re magának és az emberiségnek.

Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyod?

Több is volt, és mindegyik Marosvásárhelyhez és a gyerekkoromhoz kötődik, amikor a szülők és a nagyszülők próbálták megteremteni a csodát: mindig elénekeltük a Mennyből az angyalt, majd szólt a csengettyű, és nagyon örültünk az ajándékoknak, mert nem voltunk túl tehetősek – mint ahogy senki nem volt, abban az időben. Fehér karácsonyokra emlékszem, amiknek különleges illata volt, és az sem mellékes, hogy akkor még élt mindenki a családból, így az egész sokkal szebb és jobb volt…

Keresztes Ildikó
Fotó: NirvanART

Hogy szoktál készülődni az ünnepekre?

Nekem a karácsony jelenti a legnagyobb ünnepet. Próbálok időben felkészülni, mégis maradnak teendők az utolsó pillanatra is. Előadóművészként ugyanis a december mindig nagyon zsúfolt: amikor az emberek ünnepelnek és lazulnak, mi a szórakoztatóiparban akkor dolgozunk legtöbbet; fordítva élünk, és ez így természetes is, emiatt én inkább januárban szoktam kivenni egy hosszabb időszakot. Azért én is feldíszítem az otthonomat, ajándékokat veszek. Eléggé nagy a család, szerteágazó a baráti kör, próbálunk egymással minél több időt tölteni és minden alkalmat megragadni, hogy ünnepelhessünk.

Fontosak a személyre szabott ajándékok?

Néha sikerül egy-két személyre szabottabb ajándékot beszereznem még időben, akár év közben, ilyenkor viszont nem mindig bírom ki karácsonyig, és már korábban átadom azokat leendő tulajdonosuknak. Így sokszor a körmömre ég a gyertya, és a végén rohangálok, hogy senki ne maradjon ajándék nélkül. Szeretek ajándékozni és szeretek kapni is.

Minek örülnél idén?

Erőnek és egészségnek. Mást nem is szeretnék kérni, ez a legfontosabb, a többit majd megoldjuk.

Mi az elmaradhatatlan karácsonyi menü, és ki a szakács ilyenkor?

Én nem vagyok egy konyhatündér, a sütés-főzést általában azokra a családtagokra hagyom, akik ezt szeretik csinálni. Szeretem a halat, a töltött káposztát és anyukám desszertjeit. Olyanokat szokott készíteni – például grízhabot, vagy a szavarin nevű süteményt –, ami itt Magyarországon talán nem is ismert.

Mikor és hogy szoktál az ünnepek alatt kikapcsolódni?

Van, hogy összejövünk barátokkal, de szeretek egyedül is lenni. Az egyedüllét fontos nekem ahhoz, hogy le tudjak engedni, én ilyenkor tudok igazán pihenni, relaxálni. Képes vagyok egy egész napot ágyban tölteni és mozizni, a kutyámmal együtt. Szeretem a jó filmeket, a jó rendezőket, és kíváncsi is vagyok mindenre: mostanában az amerikai és angol filmeken túl rákattantam a francia, olasz, spanyol és skandináv produkciókra, és felfedezek jó magyar filmeket is, amik nem feltétlenül mennek a moziban.

Keresztes Ildikó
Fotó: Vadász Péter

Mit tervezel szilveszterre? 

Dolgozom, ami nem is baj, mert nem szeretem a szilveszteri bulikat, igaz, pár évvel ezelőttről van egy nagyon jó, mesebeli emlékem: Erdélyben, a Hargitán, feljutottam a Bucsin-tetőre, ahol hatalmas hó volt; ahogy felnéztem a havas fenyőkre, azok összeértek az égen, amit beragyogott a telihold, ráadásul éreztem a levegőben azt a speciális ünnepi illatot gyerekkoromból. Eszméletlen jó buli volt egy nagyon jó társasággal. De bakancslistás a tengerpart is! Sosem voltam még ilyenkor meleg helyen, ahol teljesen más feelingje van a karácsonynak és szilveszternek, mint nálunk. Szívesen kipróbálnám, hogy milyen érzés december végén fürdőruhában, mezítláb sétálni az óceánparton.

Mit vársz 2022-től?

Leginkább azt, hogy ez rémálom múljon el végre az életünkből, mert sok embert veszítek el hétről hétre, és ezt nagyon nehezen viselem már. Várom a kihívásokat, hogy ki tudjak mozdulni a komfortzónámból – akár a szerepek vagy lehetőségek szintjén, és kívánom, hogy legyenek jó koncertek, előadások. Az emberiségnek pedig azt kívánom, hogy okuljon és tanulja meg, hogy csak az összetartás és szeretett tudja működtetni a világot.

Sztárok karácsonya sorozatunkban még Dancs Annamarival, Oszvald Marikával, Kamarás Ivánnal, Köllő Babett-tel, Lékai-Kiss Ramónával, Rácz Jenővel, Ördög Nórával, Fördős Zével, Csonka Andrással és Kamarás Norbival beszélgetünk.

/szelavi/interju/keresztes-ildiko-szivesen-kiprobalnam-milyen-erzes-december-vegen-mezitlab-setalni-az-oceanparton/