Fördős Zé: „A tengerparton a pálmafák alatt eszegettük a mákos bejglit”

2021. 12. 23.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggattunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Ma a Street Kitchen házigazdája kalauzol el bennünket egészen különleges helyekre és persze a konyhába, ahol karácsonykor kivételesen nem ő a szakács.

Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyod?

Három évvel ezelőtt Sári barátnőmmel Sri Lankán töltöttük a karácsonyt. A legnagyobb meglepetés az volt, amikor Szenteste Sári előkapott a bőröndből egy mákos bejglit, majd kiültünk a tengerpartra a pálmafák alá és ott eszegettük az otthoni sütit. Az egy vicces karácsony volt!

Fördős Zé
Kép forrása: RTL Magyarország

Mikor kezdesz hangolódni az ünnepekre?

Én tudatosan próbálom kizárni az életemből a korai kereskedelmi karácsonyi készülődést. Persze, tudom, ehhez kicsit mi is hozzájárulunk, hiszen a Street Kitchen is viszonylag korán elkezdi szórni a karácsonyi recepteket, de erre van is igény, mert az emberek jó előre kezdenek készülődni, bevásárolni. A saját életemben viszont próbálom a karácsonyt – amennyire lehet – egy elcsendesülős, békés ünnepként megélni, ahol nincs jelentősége az ajándékoknak. Mi a családban meg is beszéltük pár éve, hogy nem költünk ajándékokra, maximum pár ezer forintos vicces apróságokkal lepjük meg egymást. A gyerekek persze kivételt képeznek, hiszen ilyenkor körülöttük forog minden. Én amúgy is pörgős életet élek, karácsonykor is nem hiányzik a pörgés. Nem megyek bevásárlóközpontokba se, kicsit atipikus karácsonyozó vagyok.

Mi az a karácsonyi étel, ami nélkül el sem tudod képzelni az ünnepet?

Én rengeteget főzök, ezt sokan tudják rólam – azt viszont már kevesebben, hogy karácsonykor egyáltalán nem főzök. Nálunk hagyományos a készülődés kaja ügyileg, olyannyira, hogy apukám bemegy a Street Kitchen konyhájára főzni, mert nem férne anyukámtól, aki az otthoni konyhában dolgozik, így külön-külön tudják készíteni az ételeket, és nem zavarják közben egymást. Erre még a húgom is rátesz, mert ő is főz, így már belátható, hogy ilyenkor nincs rám szükség. Én pedig örülök is neki, ilyenkor hátradőlök, és élvezem, hogy a család többi tagja legalább olyan jó szakács, mint én.

Idén mi lesz a felhozatal?

Nálunk eléggé fix és konzervatív a menü. Kötelező fogás a gazdag húsleves, ami inkább már tafelspitz, a benne főtt hússal, almás tomával, mártásokkal. Aztán jön anyu vonalán a kacsacomb, párolt káposzta, tepsis krumpli, saláták, majd a nagyon komoly, apu féle töltött káposzta, ami kicsit a szokásosnál csípősre van hangolva (de természetesen külön lábasban készül gyerek verzió, ami nem csíp). Tudom, hogy a magyar halfogyasztás ilyenkor hág a csúcsra, nálunk viszont a karácsonyi asztalra nem nagyon kerül hal, mindössze hideg előétel formájában egy érlelt, sóval, fűszerekkel, cukorral, vodkával pácolt lazac, a gravlax. Süteményből pedig nem hiányozhat az anyukám mézes krémese, illetve a nagymamám receptje alapján készült bejgli. Ő pár éve sajnos nincs köztünk, de annak idején még bejglisütő versenyt is nyert, így több kifogástalan bejgli recept is a családunk birtokában van.

Hol szoktatok összegyűlni?

Mindig a húgoméknál ünneplünk, egy erdőszéli kis rönkházban, ez a környezet illik leginkább a karácsonyhoz. Náluk van kandalló, nagy terített asztal, az egész a nyugalomról és békességről szól. A dekorációért pedig a barátnőm a felelős, ő tavaly óta foglalkozik karácsonyi díszek készítésével, amihez többek közt betont is használ, így igazán egyedi darabok biztosítják az ünnepi feelinget.

Melyek a kedvenc karácsonyi filmjeitek?

Nálunk karácsonykor ki van kapcsolva a tévé. Szól a zene és egymásra figyelünk, beszélgetünk, örülünk a gyerekek örömének, együtt rakjuk össze vagy építjük meg az ajándékba kapott játékokat.

Mi a terv szilveszterre?

Karácsony után elutazunk és majd január elején jövünk haza. Jó lesz kicsit pihenni, kikapcsolódni.

Van kedvenc téli desztinációd?

Szeretek ilyenkor a déli féltekére utazni. Nagy élmény volt például Patagónia, Argentína és Chile nagyon zord vidéke, aminek hátizsákkal, szárított kajákkal vágtunk neki legutóbb, és már alig várjuk, hogy visszamehessünk.

Ha lehetne három kívánságod 2022-re, mit kívánnál? 

Az egyik az, amiről azt gondoltam tavaly, hogy idén már nem is lesz téma: hogy szabaduljunk meg a covidtól, térjünk vissza a normális életünkhöz. A másik az, hogy fájóan polarizált világban kezdünk élni, és szeretném, ha közelednének kicsit az álláspontok, hogy az emberek vegyék észre, hogy nem ennyire fekete vagy fehér az igazság. A harmadik pedig, hogy legyen energiám továbbra is ehhez a pörgő életmódhoz, jó lenne továbbra is ilyen pozitívan csinálni azt, amit szeretek.

Sztárok karácsonya sorozatunkban még Dancs AnnamarivalOszvald MarikávalKamarás IvánnalKöllő Babett-tel, Keresztes Ildikóval, Lékai-Kiss Ramónával, Rácz JenővelÖrdög NórávalCsonka Andrással és Kamarás Norbival beszélgettünk.