Barion Pixel Egy minden ízében különleges világzenei formáció – interjú a FellegAjtó zenekarral – Coloré

Egy minden ízében különleges világzenei formáció – interjú a FellegAjtó zenekarral

2024. 05. 04.

A FellegAjtó egy világzenei és etnoprojekt, egy kis népi ének, egy kis táncdallam, egy kis improvizácó, na és persze könnyűzene vegyítésével. 

A főként a moldvai régióból előkerülő motívumok fúvós hangszereken és énekhangon hallhatóak, kissé pszichedelikus zenével kísérve. Ezekről a hagyományőrző, mégis modern dalokról beszélgettünk Ambrus Lehellel a FellegAjtó zenekarból. 

Mesélj a FellegAjtó zenei utazásának kezdeteiről! Mi inspirálta a zenekar megalakítását?

2021-ben a korábbi zenekarom új zenei irányokat keresett, viszont én továbbra is a progresszív, pszichedelikus vonalon akartam maradni, sokkal több etnóval. Zeneileg elváltak útjaink, így akkor jutottam arra, hogy megpróbálom összeszedni a saját bandámat, amihez hasonszőrű társakat kerestem.

Hoppál Misivel még 2019-ben találkoztam először, amikor az akkori zenekarral, amiben játszottam, részt vehettünk a Szimpla Lemming Programjában, ahol Misi a zsűri tagja volt. Akkor kezdett el érdekelni, hogy milyen zenét is játszik? Aztán eltelt két év, nagy nehezen átvészeltük a Covid-krízist és amikor már újra lehetett társaságba menni, elkezdtem lejárni a Szimpla Kert vasárnap esti jam sessionjeire. Misivel ott találkoztunk újra. Őt hívtam meg először az új, alakulófélben lévő együttesembe. Amikor már arra a markáns következtetésre jutottunk, hogy ezeket a dalokat valakinek el kell énekelnie, Misi ajánlotta Surányi Esztert a formációba. Aztán gondolkodtunk, hogy kit hívhatnánk meg a gitáros posztra, de Misinek erre is volt ötlete: legyen inkább billentyűs! Így invitálta meg régi barátját, Szunyit (Szunyogh Gábor) egy próbára, ő pedig váltva játszik gitáron és basszusgitáron. Amikor pedig dobost kerestünk, többünknek eszébe jutott Szathmáry Viktor, akit szintén a Szimpla Jamről ismertünk. Barátságos, kedves fickó és még dobolni is tud. Szerencsére, egyiküknél sem volt kérdéses, hogy az első próba után is maradjanak a kollektívában, és bennem sem, hogy ne ők lennének az új társaim.

Úgy éreztem, hogy Misi zenei szemlélete egybevág az enyémmel, arról nem is beszélve, hogy kiváló zenész és szerző. Emlékszem, mint egy óvodás, úgy vigyorogtam, amikor Eszter az első próbán énekelte a kedvenc népdalaimat, ezzel életre keltve a zenénket. Szunyit is hallottam már egyszer korábban játszani; kellőképpen „őrült”, technikás és kreatív billentyűs, komponista. Viktor pedig későbbi érkezése dacára gyorsan felvette a fonalat, rendkívül szenzitív és dallamos ütőhangszeres játékával.

Hogyan jellemeznéd a FellegAjtó zenei stílusát? Milyen hatások érhetők tetten?

Etnofúziós világzenei pszichedélia. A zenénkben ötvözzük a hagyományos népi énekeket és táncdallamokat a könnyűzene világával, mindezt szabad improvizációkkal tarkítva.

Honnan merítetek inspirációt a dalokhoz? Vannak-e kedvenc népzenei motívumaitok vagy régiók, amelyekből előszeretettel merítetek?

Egyelőre zömmel a moldvai régió zenei világa az, ami beindította a fantáziánkat, de nem zárkózunk el más tájegységek zenéjétől sem. Másrészt a modern zenei paletta is erős hatással van ránk, amelyen felnőttünk, ill. amit ma hallgatunk. Szerencsére, saját zeneiségünkkel is hatással vagyunk egymásra.

Milyen szerepet játszik az improvizáció? Hogyan befolyásolja a zeneszerzési és előadási folyamatot?

Az alkotási folyamatok egyik alapja az improvizáció és a kísérletezés. A végeredmény kialakítása mindig közösen zajlik a próbákon. Vagy egyikünk bedob egy zenei ötletet, félkész vagy kész kompozíciót és azon kezdünk el dolgozni, vagy éppen spontán örömzenélés során születnek új ötletek, amihez mindenki hozzá teheti az elképzeléseit.

Hogyan ötvözitek a tradicionális magyar népzenét a progresszív, jazz-szemléletű könnyűzenével?

Fontos volt, hogy úgy hozzuk össze a tradicionális dallamok és szövegek örökérvényű mondanivalóját, illetve a minőségi rock, jazz, etno, bossa nova és egyéb stíluselemeket, hogy ne kelljen fájó megalkuvásokba kényszerülni, mégis mindennek legyen aktualitása, illetve a zene pedig azok körében is élvezhetővé váljon, akik annyira nem érzik magukénak a hagyományos népzenét.

Mesélj az album koncepciójáról és a dalválasztásról! Hogyan illeszkednek össze a különböző zenei elemek az albumon?

Ez az album lett a zenekar első mérföldköve, a zenei anyag pedig az alaprepertoárunk, illetve a közös munka és cél összekovácsolta a bandatagokat. Ezzel a műsorral koncerteztünk először 2023-ban a Művészetek Völgyében, majd az év októberében döntöttünk úgy, hogy megérett a FellegAjtó arra, hogy rögzítsük. Tulajdonképpen egy imázslemez készült, amivel be szeretnénk mutatkozni a nagyközönségnek. Már meglévő és teljesen új ötleteken kezdtünk el dolgozni. Előhozakodtunk az ötleteinkkel egymásnak, amelyeket elkezdtünk kibővíteni, szétszedni, összerakni, míg végül összeálltak a hangszerelések. Eredetileg instrumentális szerzemények bővültek ki énekekkel vagy éppen kompozíciós ötletek váltak zeneművekké.

Milyen hangulatot és üzenetet szeretnétek közvetíteni a hallgatóknak a Fellegterápia albummal?

Annak ellenére, hogy a népdalok nem mindig vidám témájúak, a FellegAjtó a dinamikus zeneiségével ezt ellensúlyozva, optimizmust és örömet szeretne közvetíteni. Ezen felül pedig reméljük, hogy mindenki megtalálja a neki szóló üzeneteket, amikor hallgatja a felvételeket vagy éppen minket a koncerteken.

FellegAjtó
Forrás: FellegAjtó/Facebook

Vannak-e kedvenc dalaitok az albumon? Miért?

Lehet, hogy vannak olyan számok, amiket személy szerint jobban szeretünk játszani és van, amelyeket kevésbé. Én alapvetően úgy érzem, hogy mivel mindegyik kompozíciót közösen alakítottunk olyanná, amilyen lett, mindnyájan magunkénak érezzük a teljes repertoárt.

Milyen a kapcsolatotok a kortárs népzenei és világzenei együttesekkel?

Feltörekvő formációként még nem igen volt lehetőségünk kapcsolatokat építeni, de bízunk benne, hogy mi is helyet kaphatunk a már befutott, nagyobb múlttal rendelkező együttesek között. 

Borítókép forrása: FellegAjtó/Facebook