DJ Karmatronic: Nepál a vallások plázája

2021. 04. 02.

Az éjszakai élet egykori nagy alakja beszélt a spiritualitásról, nepáli élményeiről és a DJ pult hangtálra cseréléséről.

Karmatronic, azaz az olasz-magyar származású Achilles Filippo Sparta 2004-ben robbant be a köztudatba. Éveken át dübörgött csillagként az elektronikus zene egén, az utóbbi években azonban egy kicsit megpihent és Szicíliába költözött, befelé fordult, jobban megismerte saját magát, Buddhista-szerzetesnek állt, és ma már más útjait keresi a zenének.

Elkészült hangtálas meditációs lemezed. Sokan azt mondják, terápiás hatású a hangtál zenéje. Hogyan lehet zene által gyógyítani?

Kezdjük a történelmi részével. Minden egyes vallásban, legyen az muzulmán vagy buddhista, létezik olyan zene, amit kántálnak. Mindig volt összeköttetés a zene és a spirituális élet között. A fizikai része is bizonyított, ugyanis adott hangrezgések képesek a molekulák formáját megváltoztatni. Minden egyes rezgésnek, vibrációnak van egy formája, akár még a víz formáját is képes megváltoztatni egy mélyebb hang. Sőt, a hangok rezgései még kristálypoharat is képesek eltörni. Vannak frekvenciák, amik kifejezetten jó, de vannak, amelyek rossz hatással vannak az emberi testre.

A zene nagyon jól tud gyógyítani, gondoljunk csak bele, mennyi erőt képes adni akár egy szakítás után egy dal, vagy épp hogy tud megsiratni minket. A zene regeteg érzelmet képes átadni.

A hangtálat a legendák szerint az angyalok hozták az embereknek, hogy gyógyítsanak vele. Olaszországban a tibeti hangtál az Orvosi Kamara által elfogadott, bizonyított, hogy pozitív hatása van. Azt nem jelenthetjük ki tudományosan, hogy valóban gyógyít, de az tuti, hogy remek hatással bír.

Ha jól tudom, neked pont a zene adott egy löketet, hogy összeszedd magad egy nagy összeomlás után, illetve az, hogy Nepálban jártál a szerzeteseknél.

Régóta nagy álmom volt, hogy egyszer Nepálban a szerzetesek között élhessek. Fiatalkoromban Shaolin-kolostorban terveztem élni, de a szüleim nem engedték meg. Mikor Magyarországon mindenemet elvesztettem, egy csalás áldozata lettem, és elmenekültem, úgy gondoltam, megvalósítom egy régi álmomat, és barátok segítségével eljutottam Nepálba egy Buddhista-kolostorba.

Mikor megérkeztem, nagyon fura volt minden, nem ismertem senkit. Másnap volt egy meghallgatásom, ahol el kellett mondanom, miért érkeztem. Megosztottam velük, hogy elvesztettem mindenemet, csalódtam emberekben és a világban. A szerzetes elkezdett nevetni, és már meg is kaptam az első tanítást: ilyenkor örülni kell! Azok az emberek, akik nagy szenvedésen mennek át, azok szerencsés emberek. A rossz, az jó – mondják a buddhista mesterek. Ez volt a legelső tanítás, amit kaptam tőlük. Megmutatták azt is, hogy hogyan keressem meg a választ a kérdéseimre, és hogyan fordítsam előnyömre a szenvedést is. Nagyon sokat kaptam kint a szent emberektől és az utazóktól is.

Nepált én úgy hívom, a vallások plázája, rengeteg arrafelé a csaló, mindenki azt állítja, ő a legjobb, ő az, aki mindent tud, de persze a fele sem igaz. Szerencsére, akikkel engem összesodort a sors, azoktól valóban rengeteget tudtam tanulni. Nyitott személyiségem van, rengeteg emberrel tudtam megismerkedni az ott tartózkodásom során.

karmatronic
Kép forrása: weinersphoto.com

A Karmatronic duó elképesztő tömegeket táncoltatott meg évről évre, most viszont már teljesen más terveid vannak…

A Karmatronic duó időszakára nem vagyok büszke. Az egy hideg, manipulatív korszak volt. Akkor azt hittem, ha elérem a csúcsot, akkor valaki leszek. Nem volt művészeti értéke. Rosszul éreztem magam, a legtöbb fesztiválos fellépésen azon gondolkoztam, és beszélgettem, vajon jó-e, hogy én DJ-zek. Persze, jó volt, hiszen embereknek adtam örömet a zenémmel, de úgy gondoltam, nincs benne kultúra, csak nyomogatom a gombokat. Imádtam, fenomenális extázisba kerültünk a tömeggel együtt, a mai napig hálás vagyok a rajongóimnak, de most már szeretnék inkább zenekari formában fellépni. Csapatban, előadás formájában, jobb rezgéseket átadva. Az új dalaimnak már mélyebb mondanivalója lesz. Ötvözni tervezem az akusztikus hangzást az elektronikussal.

Szerintem minden zene szerető ember egyetérthet velem, hogy más megélni egy Rolling Stones koncertet, és más egy David Guetta bulit, mind hangulatban, mind rezgésekben.

A buddhizmus és a zene között van valamilyen kapcsolat?

Nem létezik vallás zene nélkül. A buddhizmusban – ami szerintem egyébként inkább filozófia, mint vallás – rengeteg a zene. Egy nagy meditáció alatt kifejezetten fontos szerepe van. Mikor kint éltem, megfigyeltem, hogy a szerzetesek mind játszanak valamilyen fúvós hangszeren, és a nagy meditációjuk alatt is használták.

Minden meditációnak van egy mantrája, és mindegyiknek más rezgése van. Különböző dolgokat változtatnak meg a testben, más történik, a zene és mantrák által nyugtatják meg magukat a meditáció közben a szerzetesek.

Borítókép forrása: Facebook/Karmatronic