Dancs Annamari: „Karácsonykor nem ismerek fáradtságot”

2021. 12. 15.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggatunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Mai, első interjúnkban Dancs Annamari énekes-színésznő mesél élete első bejglijéről, egy bentonpincében töltött Szentestéről és arról, hogyan változott meg számára a karácsony, amióta édesanya lett.

Melyik volt életed legemlékezetesebb karácsonya?

Eddig két olyan karácsonyom volt, amit soha nem felejtek el. Az egyik még gyerekkoromban, az 1989-es román forradalom idején, amikor a Ceausescu diktatúra megdöntésekor a Szentestét a betonpincénkben töltöttük. A családi házunk egy benzinkúttal szemben van, és az akkori forradalmi hangulatban az a hír járta, hogy a benzinkutakat felrobbantják. Persze, nem volt semmiféle robbantgatás, de az az este nagyon megmaradt bennem. A másik emlékezetes karácsonyom az első, a fiammal töltött ünnep volt: csodás érzés volt a pici baba jelenléte.

Dancs Annamari
Kép forrása: Kaszás Bence

Mikor kezdtek hangolódni az ünnepekre?

Az adventi időszak számomra nagyon fontos, már december elején feldíszítjük a házunkat, évről évre egyre több az égő. Idén rákattantam a grincsfa készítésére, és ajándékba is ilyeneket szándékozom adni a barátaimnak. A fenyőfát mindig az Angyal hozza (nálunk az Angyal jön, nem a Jézuska), 24-én reggelre. Így, hogy Ádám lassan ötéves lesz, ügyesebben kell intéznünk a Mikulás és az Angyal körüli feladatainkat, de ha éjszaka kell dekorálni, az sem számít, ilyenkor nem ismerek fáradtságot.

A kisfiadat mennyire vonjátok bele a készülődésbe? Neki milyen szerep jut?

A kisebb kézműveskedésekben, a mézeskalácssütésben eddig is részt vett, nagyon szereti, ha pezsgés van. Idén eljött hozzánk az „igazi” Mikulás is, és a máskor vagány kissrác most teljesen megszeppent.

Milyen ajándékoknak örülsz legjobban? 

Én mindig azt mondom, hogy nekem a legkönnyebb ajándékot venni, mert minden kis csecsebecséért tudok lelkesedni.

Mi az elmaradhatatlan karácsonyi menü, illetve süti, és ki a szakács ilyenkor?

Tavaly sütöttem először bejglit… ronda volt, de nagyon finom. (Nevet.) Az idén már tapasztaltabb leszek, sőt, megkockáztatok egy pisztáciás kalácsot is, mert imádjuk a pisztáciát. Nálunk 25-én van „az” ünnepi ebéd, a menüben pulykasült, töltött húsok, anyukám paprikás krumplija, lila káposzta, erdei gyümölcsszósz és mindenféle saláta szerepel. A 24-i ebédet egyébként a párom anyukája, a halászlevet az apukája főzi, a sós süteményeket pedig a nagymamája készíti.

Vannak „kötelező” ünnepi filmjeitek, amiket minden évben újranéztek?

Nem mondanám, hogy sokat tévézünk. Mivel nagy a család, állandóan vendégek jönnek, vagy mi megyünk. Ilyenkor a tartalmas beszélgetések és a gyerekekkel való játék sokkal jobban esik, mint a filmnézés.

…és kedvenc karácsonyi dalok, amik minden nap szólnak a lakásban?

Persze, zeng a ház a karácsonyi daloktól, Michael Bublé lemeze mellett most már a karácsonyi gyerekdalok is repertoáron vannak.

Hogy álltok a ronda karácsonyi pulcsikkal?

Soha nem volt, és nem is lesz. Tavaly bevásároltam egy kockás pizsama szettet a fiúknak, de nem aratott osztatlan sikert, alig tudtam őket rábeszélni egy fotóra. (Nevet.)

Vannak kihagyhatatlan karácsonyi rituáléi a családnak?

Anyukáméknál Erdélyben az a szokás, hogy az Angyal érkezése előtt a gyerekek előadnak valamilyen műsort: verset, zongoradarabot, bármit. Emlékszem, gyerekkorunkban a bátyámmal az izgalomtól soha nem ott járt az eszünk, hogy mit is adunk elő; de a hagyomány megmaradt, az unokaöcséim folytatták. Emellett nem maradhat el a szentmise. Tavaly elvittük Ádámot is, a mise feléig egészen jól viselte, de aztán már jobban érdekelte a betlehemi jászol. Azt gondolom, hogy az ünnepnek nemcsak az anyagi javakról, az evés-ivásról kell szólnia; fontosnak tartom, hogy a gyerekeknek átadjuk azokat a hagyományokat, amiket otthonról hoztunk, illetve újakat is teremtsünk, amelyekkel még emlékezetesebbé tehetjük az ünnepet.

Dancs Annamari
Kép forrása: Kaszás Bence

Mit terveztek szilveszterre?

Fellépésem lesz, és remélem, hogy az idén már nem lesznek korlátozások. Míg a karácsony számomra szent és koncertmentes, addig a szilveszter mindig fellépős.

Ha lehetne három kívánságod 2022-re, mi lenne az? 

Egészség, boldogság, békesség.

A Sztárok karácsonya sorozatunkban még Oszvald Marikával, Kamarás Ivánnal, Köllő Babett-tel, Keresztes Ildikóval, Lékai-Kiss Ramónával, Rácz Jenővel, Ördög Nórával, Fördős Zével, Csonka Andrással és Kamarás Norbival beszélgetünk.