Barion Pixel „Az, hogy a menstruáció, a szülés utáni depresszió nem számítanak többé tabutémának, fontos lépés a teljes nemi egyenjogúsághoz” – Az inkontinencia tabusításáról beszélgettünk a nőgyógyásszal – Coloré

„Az, hogy a menstruáció, a szülés utáni depresszió nem számítanak többé tabutémának, fontos lépés a teljes nemi egyenjogúsághoz” – Az inkontinencia tabusításáról beszélgettünk a nőgyógyásszal

2022. 10. 31.

Az inkontinencia sajnos nagyon sok nőnek megnehezíti a hétköznapjait. Mivel a legtöbben szégyenkeznek miatta, csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj.

Az inkontinencia még ma is tabunak számít, miközben mostanság egyre nyíltabban beszélünk például a menstruációról, a termékenységtudatról, a szülés utáni kellemetlen fizikai- és lelki tünetekről is. Pedig a betegség ma hazánkban hatszázezer(!) nő életét keseríti meg. Dr. Kozma Bence nőgyógyásszal arról beszélgettünk, hogy hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető a betegség.

Coloré: Mikor és minek a hatására döntötted el, hogy nőgyógyász szeretnél lenni?

Dr. Kozma Bence: Hivatásom legkorábbi szakaszától kötődöm a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikához. Egyetemi éveim alatt tudományos diákkörösként részese lehettem a magzati ultrahangvizsgálatokkal kapcsolatos kutatásoknak, majd 2006-ban az egyetem elvégzése után közvetlenül felvételt nyertem a neves intézménybe. Igazi megtiszteltetés volt számomra, hogy orvosi diplomámat a Debreceni Egyetem Rektorának Elismerő Oklevelével kiegészítve vehettem át. Ahogy megismertem a szülészet-nőgyógyászat sokszínűségét, már nem volt kérdés számomra, hogy ez az a hivatás, amit egy életen keresztül szívesen csinálnék. Természetesen, ahogyan az sok kolléga esetében is így van, először a születés magával ragadó csodája az, ami tovább erősíttette bennem a szakmához való kötődést.

inkontinencia
Először a születés magával ragadó csodája az, ami tovább erősíttette bennem a szakmához való kötődést. / kép forrása: dr. Kozma Bence

Ezen belül is az inkontinencia kezelése iránt kötelezted el magad, miért választottad ezt az irányt?

Klinikai munkám során figyelmem mindinkább az inkontinencia, a méh- és hüvelyfali süllyedések helyreállító sebészete és általában az urogynekológia felé fordult, jelenleg is az urogynekológiai profil vezetője vagyok. Egyesült államokbeli tanítómesterem, hazai és külföldi szakmai útjaim és önálló tanulmányaim formálják gyógyító munkámat: megértettem, hogy van egy olyan – igen nagy létszámú – betegcsoport, amely betegek életminőségének emelése, gyógyítása társadalmi igény. Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt években az intézményünkben végzett legtöbb kismedencei helyreállító és anti-inkontinens műtét a nevemhez kötődik.

Az inkontinencia még ma is kissé tabunak számít. Miért van ez? Előfordul-e az, hogy csak akkor fordulnak orvoshoz a nők, ha már nagy baj van?

Az, hogy a menstruáció, a szülés utáni depresszió vagy a változókor nem számítanak többé tabutémának fontos lépés a teljes nemi egyenjogúsághoz és a női szerepek biztonságos megéléséhez vezető úton.

Sajnos az inkontinenciával kapcsolatban közel sem ilyen reménykeltő a helyzet. Pedig világszerte hozzávetőleg 400 millió embert, Magyarországon 600 ezer nőt érintheti. A szám nagyságrendileg a magyar cukorbetegek vagy szénanáthások arányával tart lépést.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minél hamarabb fordul valaki szakemberhez az inkontinenciával, annál hamarabb javíthat saját életminőségén.

Women,in,a,white,dress,want,to,urinating,at,the
Az inkontinencia világszerte hozzávetőleg 400 millió embert, Magyarországon 600 ezer nőt érintheti. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Melyik az a korosztály, akiket a leginkább érint az inkontinencia?

Igaz, hogy a vizelet inkontinencia a szülés utáni időszakban és a változókorban fordul elő a leggyakrabban, de ne gondoljuk, hogy csak ezt a két csoportot érinti. Az inkontinencia tehát bárkit – nőket és férfiakat egyaránt – érinthet, ezért is fontos, hogy tudjunk róla.

Mi a helyzet a kismamákkal, előfordulhat-e, hogy terhesség során alakul ki, és maradandó probléma lesz belőle?

A várandósság és a szülés megterhelő lehet az anyai szervezet számára és nem ritkán társul terheléses inkontinencia tüneteivel. Itt is a megelőzésen van a hangsúly: már a várandósság előtt és azt követően is érdemes megtanulni és naponta végezni kismedencei tornát. Ez és a testsúly megfelelő szinten tartása segít elkerülni az inkontinencia kellemetlen tüneteit.

Mit lehet tenni az inkontinencia megelőzésében?

A rendszeres testmozgás általánosságban is hasznos, de ebben az esetben kiemelt jelentőséggel bír a kismedencei torna. A testsúly normalizálása nagyon fontos, az elhízás nagyban emeli mind az inkontinencia, mind a kismedencei süllyedés kialakulásának esélyét, illetve hátráltatja annak gyógyulását is. Ugyanígy fontos a székrekedés elkerülése is, ezért a megfelelő rost és folyadékbevitelre oda kell figyelni. A dohányzás és az ezzel járó krónikus köhögés rendkívül rossz hatással van a kismedencei nyomásviszonyokra, ezért a dohányzást érdemes abbahagyni. Jó tudni róla, hogy a túlzott koffeinbevitel is provokálhatja az inkontinenciát. Továbbá ne felejtsük el, ha panaszunk van, ne szégyelljük, forduljunk orvoshoz!

Mit lehet tenni, ha már kialakult a probléma?

Az inkontinencia a legtöbb esetben kezelhető. Ahhoz, hogy a kezelési módokról beszéljünk, tisztázni kell, hogy az inkontinenciának két fő típusa létezik. A terheléses inkontinencia, amikor valamilyen fizikai igénybevételre, akár köhögésre, tüsszentésre jelentkezik az akaratlan vizeletvesztés, és a késztetéses inkontinencia, amikor valaki egy nap túl sokszor érez sürgető vizelési ingert.

Vannak olyan korai kezelési módok, amelyek gyakorlatilag bármilyen típusú inkontinenciában hasznosak, mint például az említett kismedencei torna, illetve olyan életmóddal kapcsolatos megfontolások, mint a testsúly normalizálása vagy a koffein fogyasztás csökkentése. És amennyiben ezek nem segítenek, késztetéses inkontinenciában modern, kevés mellékhatással bíró gyógyszeres kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Terheléses vagy stressz inkontinencia esetén pedig lézer-kezelés, majd a viszonylag megterheléssel járó műtéti beavatkozások jönnek szóba.

inkontinencia
Az inkontinencia a legtöbb esetben kezelhető. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mit üzenhetünk azoknak, akik még nem fordultak az inkontinencia miatt orvoshoz?

A legfontosabb, hogy van segítség, hazánkban is elérhető az inkontinencia kezelés széles palettája, de kétségkívül az első és egyik legfontosabb lépése a kezelésnek az, hogy a páciens jelzi panaszát és segítséget kér.

Nyitókép: dr. Kozma Bence