Barion Pixel Április 29-én kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál (x) – Coloré

Április 29-én kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál (x)

2022. 04. 12.

Április 29. és május 15. között immár 42. alkalommal táncol, zenél, játszik és ünnepel a város a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A kerületeken, közösségeken és műfajokon áthúzódó programkavalkád 17 nap alatt 100 helyszínen 170 programmal érkezik, köztük Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája is.

Nemzetközi sztárok, hazai kiválóságok, helyi progresszív alkotók és közösségi kezdeményezések egyaránt helyet kapnak az idei programban. A Fesztivál nyitókoncertjén a Budapesti Fesztiválzenekar az amerikai zeneszerzés ikonikus alakjainak darabjait játssza David Robertson vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban. Lengyelországból érkezik a TR Warszawa előadása, a Pieces of a Woman Mundruczó Kornél rendezésében. A Magyar Zene Házában Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective koncertje lesz hallható Csillagórák címmel. Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint a KirakArt – Színház és kiállítás a kirakatban, az Anyacsak1 színházi fesztivál a szülővé válásról, a Zsinór nélkül független bábos fesztivál felnőtteknek, a művészet szabadságát hirdető Freeszemle, vagy az ALT.BP szubkulturális minifesztivál.

Piecesofa Woman Natalia Kabanow

Utazz a Tavaszvillamossal!

A BKV Zrt. és a Budapest Brand együttműködésében virágba borult és a Tavaszi Fesztivál színeibe öltözött az egyik 47-es villamos. Színes ablakmatricák, virágdekoráció és műfűborítás hozza el a tavaszi hangulatot minden utasnak. A Tavaszvillamos a Budapesti Tavaszi Fesztivál végéig, május 15-ig menetrendszerűen közlekedik a Deák tér és a Városház tér között.

Kristály Színtér – Új fesztiválhelyszín születik

Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad Kristály Színtér néven új kulturális és közösségi helyet indít a Margitszigeten az egykori, formáiban a Bauhaus stílusa felé kacsintgató ásványvíz-palackozó üzem épületében. A Kristály Színtér megnyitó ünnepségére a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül kerül sor május 1-jén. Ezen a napon egy nem hagyományos ünnep várja a Margitszigetre látogatókat, a Szabad Terek Majális. De ez az új tér ad majd otthont többek között a Duda Éva Társulat duplaestjének Golden Section/I Shall Be Free címen, a Cinema Mystica immerzív digitális művészeti kiállításnak és a Trafó újcirkusz produkciójának. Az Alexander Vantournhout/Not Standing (Be): Screws című előadás során 5 előadó és 5 jelenet hív minket felfedezésre a margitszigeti Kristály Színtérben.

Screws Premiere Paris

Budapesti Tavaszi Fesztivál programok és hírek: www.btf.hu