Barion Pixel Vigyük be a növényeket a házba! – Coloré

Vigyük be a növényeket a házba!

2021. 03. 10.

Mikor odakint kipattannak az első rügyek, mindannyian ösztönös késztetést érzünk kiszabadulni az új élettől lüktető kertünkbe. Ám ennek hiányában sem kell lemondanunk a kertészkedés örömeiről és a növények ránk gyakorolt pozitív hatásairól, mit több, szobanövényeink egészen új dimenziókat nyithatnak meg előttünk a lakberendezés és design terén is.

Osszuk meg velük otthonunkat – a hála nem fog elmaradni!

Azonkívül, hogy meglehetősen csendes lakótársnak bizonyulnak a zölden burjánzó növények, számos pozitív hatást hoznak majd az életünkbe. Mert némi gondoskodással és odafigyeléssel aktív részesei lehetünk, ahogy növényünk napról napra fejlődik, növekszik, új hajtásokat és virágokat hoz és így sikerélménnyel, valamint az alkotás örömével örvendeztet meg minket. Mikor locsolunk, leszedegetjük az elszáradt leveleket, vagy tavasszal átültetjük növényeinket, esetleg megmetsszük a testesebb példányokat, a fókuszáltság következtében egyfajta meditatív állapotba kerülünk, amikor arra a fél órára megfeledkezünk a mindennapi gondolatainktól. Így abban az otthonban, ahol gyökeret vernek, csökken a stressz szintje, nő a teljesítőképesség és egy sokkal nyugodtabb, barátságosabb légkör alakul ki.

Azonban nem csupán lelkünk pátyolgatáshoz, hanem a fizikai egészségünk karbantartásához is kiválóan értenek a szobánk sarkában tevékenykedő növények. Hiszen a fotoszintézis által szén-dioxidot vesznek fel és ezt alakítják át oxigénné, így biztosítva számunkra otthonunk levegőjének frissességét. De fontos tudni, hogy éjszaka megfordul a működésük és maguk is szén-dioxidot bocsátanak ki és oxigént kebeleznek be – kivételek persze itt is vannak: az orchideák, pozsgások vagy bizonyos bromélia fajták éjszaka ontják magukból az oxigént, így érdemes néhány darabot beköltöztetni a hálószobánkba a pihentető alvásért. A levegő előállítása mellett pedig élen járnak a levegő tisztításában is: a NASA szerint ugyanis szobanövényeink eltávolítják a levegőben terjengő méreganyagok 87%-át, úgy mint a cigarettafüstből származó formaldehidet, vagy az oldószerekből, festékekből kipárolgó káros gázokat. És itt még korántsem érnek véget a növények szuperképességei, hiszen ha otthonunkban száraz a levegő, a leveleiken található légzőnyílásokon keresztül párásítanak, mi több, még a zajszennyezéstől is megóvnak minket.

Nekünk kell hozzájuk alkalmazkodni

A növény elég öntudatos teremtmény: tisztában van vele, milyen hőmérséklet számára az ideális, vagy mennyi fényt és vizet szeret, ezt pedig a mi kedvünkért sem hajlandó megváltoztatni. Így mindenekelőtt döntsük el leendő növényünk helyét, mérjük fel annak adottságait és ehhez válasszuk ki a megfelelő példányt. A fürdőnk esőerdőre emlékeztető párás, szűrt fényű közegében valóságos oázist alakíthatunk ki néhány páfránnyal vagy könnyezőpálmával, a nappaliban uralkodó fényáradatot pedig hatalmas lombozattal hálálja meg például a mediterrán olajfa.

Aduász a lakberendezésben

Ritkán gondolunk szobanövényeinkre lakberendezési értékkel bíró eszközként, pedig végtelen lehetőséget és játékteret adnak a kezünkbe a milliónyi méretű, formájú, levélzetű vagy virágú növények – csak jól kell tudni használni őket! Szabálytalan, kusza formájukkal természetes lágyságot hoznak a többnyire geometrikus lakókörnyezetünkbe, kimondottan jól állnak éles falaknak, szögletes tárgyaknak, ezért a legminimalistább otthont is élettel és melegséggel töltik meg. A könyvespolcon jól érzik majd magukat egymás társaságában a különböző levélméretekkel megáldott növények, játékosságot hozva a szigorú vigyázzban álló könyvek közé. Azonban ne aprózzuk el: a visszafogottabb növények mellé válasszunk akár egy szemet vonzó, monumentális lantlevelű fikuszt – főleg, ha a tér és a nagy belmagasság ezért kiált. Ez utóbbi adottságoknál szépen érvényesülnek a felfelé kúszó növények, vagy épp ellenkezőleg: például egy függönyszerűen leomló ezüstös pázsitszulák. És még a virágokkal rendelkező példányokról szó sem esett, melyek ugyanolyan színfoltokat képeznek, akár egy díszpárna vagy kép – így bármilyen nehéz, csak azért, mert beleszerettünk, ne vegyünk meg egy rózsaszín virágokat hozó pompás medinillát, ha az egyáltalán nem harmonizál az otthonunk árnyalataival.

Mikor a növényszeretet és a design találkozik

Tehetséges formatervezők munkáinak köszönhetően a növénytartás többé nem merül ki az ablakpárkányon sorakozó mindenféle cserepek keszekuszaságában, hanem egészen kreatív távlatokat nyitnak meg előttünk. Például a Babylon Light névre keresztelt függőlámpa tányérszerűen kiképezett testén izgalmas növénykompozíciókat hozhatunk létre. A függőleges növényfal fogalmát értelmezte újra moduláris rendszerével a Horticus, melynek hatszögletű elemeit tetszés szerint alakíthatjuk, bővíthetjük és láthatjuk el a legkülönfélébb növényekkel. De akár magunk is nekiveselkedhetünk egy DIY projektnek – mi sem jobb példa erre, mint a Hackney Botanical terráriumként funkcionáló dohányzóasztala, melynek elkészítéséhez viktoriánus korabeli ablakkeretet és annak üveglapját használták fel.

https://www.instagram.com/p/B4pUr-zl-W9/

Borítókép forrása: freepik.com