Barion Pixel Fortuna a dzsungelben lakik? – Szerencsét hozó növények, amelyek bőséggel árasztják el otthonunkat – Coloré

Fortuna a dzsungelben lakik? – Szerencsét hozó növények, amelyek bőséggel árasztják el otthonunkat

2022. 09. 11.

Mindannyiunk életében elkél egy kis szerencse, amit nemcsak az ír Leprikónok arany galleonjai, hanem a szerencsét hozó növények különböző fajtái is szavatolhatnak.

Szerencsét hozó növények – A kaucsukfa vagy gumifa

A szerencsét hozó növények egyik zászlóshordozója is lehetne távol keleten, különösképp Indiában és Malajziában őshonos kaucsukfa vagy gumifa. (A növény beszédes neve felhasználására utal, hiszen nagyjából hatéves korától kezdve „megcsapolható”, s a természetes latexet tartalmazó nedvéből később gumit állítanak elő.)

szerencsét hozó növények, kaucsukfa
A képen látható kaucsukfa nedve a gumi egyik legfőbb alkotóeleme. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A lekerekített leveleiről könnyen felismerhető növény a bőség, boldogság és gazdagság szimbóluma Ázsiában, emellett, a többi, gumit tartalmazó növénnyel egyetemben úgy tartják, hogy eltávolítják a méreganyagokat és negatív energiákat a levegőből

Gondozása nem igényel nagy odafigyelést, hiszen a kaucsukfa származásánál fogva szereti a világos, napsütötte helyeket és a jó vízelvezető talajt. Öntözését sem kell túlgondolni, hiszen elegendő hetente-kéthetetne meglocsolni. 

Anyósnyelv

Az anyósnyelv a magyar háztartások egyik olyan alapvető „kelléke”, mint a fakanál: már csak elnevezésénél fogva is gyakran adjuk-vesszük, vagy épp ajándékozzuk egymásnak. Kevesen tudják viszont, hogy az anyósnyelv a lakás éjszakai karbantartójaként is megállná a helyét: általában ilyenkor tisztítja meg a levegőt a méreganyagoktól, emellett oxigént szabadít fel, ezzel jó egészséget és pozitív energiát biztosít a terében élőknek. 

szerencsét hozó növények, anyósnyelv
Az anyósnyelv a lakás éjszakai karbantartójaként is megállná a helyét. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az anyósnyelv egyébként más szempontból is jolly joker: ha nem vagyunk a növénygondozás világbajnokai, jó választás lehet, hiszen minimális odafigyelést igényelFényhiányos vagy kevés fénnyel rendelkező lakásokban is jól érzi magát, emellett minimális a vízigénye, így akkor sem történik nagy baj, ha elfelejtjük megöntözni.

Pozsgafa

Már csak pénz alakú levelei miatt is a jólét, gazdagság szimbólumaként emlegetik a pozsgafát, amelynek dús levelei valóban aranyként tárolják el magukban a folyadékot. Az anyósnyelvhez hasonlóan a pozsgafa gondozását sem kell túlgondolni: kiváló vízraktározó tulajdonsága miatt jól tűri a száraz levegőjű lakásokat, feltéve persze, ha találunk számára egy hűvösebb sarkot. 

szerencsét hozó növények, pozsgafa
Pénz alakú levelei miatt a pozsgafa egyértelműen a jólét szimbóluma. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Eukaliptusz

Ha a borús idő beköszöntével úgy érezzük, plusz energiára lenne szükségünk, érdemes egy eukaliptusszal bővítenünk otthonunk növényarzenálját, hiszen annak frissítő illatát az újrakezdéssel és tisztítással azonosítjuk. 

szerencsét hozó növények, eukaliptusz
Az eukaliptusz frissítő illatát a megújulással azonosítják. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az eredetileg Ausztráliából származó eukaliptusz fényigényes növény, így érdemes a lakás vagy a kert napsütötte pontjain elhelyezni. Ugyanakkor figyeljünk oda, milyen talajba ültetjük, mivel nehezen viseli a szélsőséges talajkörülményeket. (Ha például a kiválasztott föld túl sok meszet tartalmaz, biztosan nem fogja jól érezni magát, emellett ügyeljünk arra, hogy ültetés előtt lazítsuk fel a talaját.) Kedveli viszont a jó vízáteresztő, savas kémhatású földet. Az eukaliptusz közepes vízigényű, s egészen jó a hidegtűrő képessége: akár mínusz 15 fokot is kibír télen. 

Szerencsebambusz

Az anyósnyelvhez hasonlóan a hazai ballagások gyakori ajándéka a szerencsebambusz, amely (nevéhez híven) szerencsét és jólétet hoz az ajándékozott életébe. Érdekesség, hogy a források szerint a szerencsebambusz szárainak száma határozza meg, milyen áldás várható a meglepetést kapó fél életében: a három szárú szerencsebambusz boldogsággal, az ötszárú gazdagsággal, míg a hatszárú egészséggel kecsegtet. (Négyszárú variációt általában nem illik ajándékozni, mivel a szerencesbambusz származási helyén, Kínában a négyes szám hasonlít a halál kifejezés kiejtésére, így az balszerencsét sejtet.) 

szerencsét hozó növények, szerencsebambusz
A hazai ballagások leggyakoribb ajándéka a szerencsebambusz, amelynek szárszáma határozza meg, kit-milyen szerencse ér. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A szerencsebambusz leginkább erős, közvetett fényben tudja igazán kibontakoztatni szépségét, azaz nem muszáj az ablakba helyezni, jól érzi magát egy félreeső asztalon is. Mivel az átadása általában csokorban történik, megkapása után érdemes egyből vízbe helyezni, amíg gyökeret ereszt, s akár hosszú távon is tárolhatjuk minimális vízben, föld nélkül. Ilyen formán elegendő, ha havonta egyszer kivesszük a vízből és átmossuk a friss gyökereit

Sivatagi rózsa

A szerencsbambuszhoz hasonlóan a sivatagi rózsa vagy adeneum is Kínából származik, s az ázsiai országban „gazdag növényként” is emlegetik ezt – a Kínai Tavaszi Fesztiválon oly gyakran előforduló – rózsafélét. Szerencsehozó mivoltát az eukaliptuszhoz hasonlóan a sivatagi rózsa pozsgás gyökereivel azonosítják, mivel azok kiváló vízraktározó tulajdonsággal büszkélkedhetnek: ezek a bőség és termékenység szimbólumai. 

szerencsét hozó növények, sivatagi rózsa
A szerencsebambuszhoz hasonlóan a sivatagi rózsa is Kínából származik. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A sivatagi rózsa – nem meglepő módon – gyakran hoz virágot, különösen szerencsés a helyzet, ha a kínai kultúrában oly nagyra becsült piros színben gyönyörködhetünk, de nem ritka, a rózsaszín virág sem. 

Hegycsúcsú futóka

A Malajziából származó hegycsúcsú futókát kerek, szív alakú levelei miatt a bőség szimbólumaként tartják számon, emellett úgy tartják, hogy szorongáscsökkentő hatással is bír. Gyakran tartják a fürdőszobában is, mivel a feng shui hívők úgy vélik, ebben a helyiségben minimalizálja a negatív energiákat. 

szerencsét hozó növények, hegycsúcsú futóka
Kerek levelei miatt a hegycsúcsú futókát is a bőség szimbólumaként tartják számon Malajziában. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A hegycsúcsú futóka egyébként tökéletesen alkalmas a kezdő növénytulajdonosok számára is, mivel egyszerű a gondozása: nem igényel sok fényt, s kevés vízigényű. Sárguló levelei jelezhetik, ha alulöntöztük volna, viszont mindig várjuk meg, hogy földjének felső része teljesen száraz legyen, mivel a kipusztulásának legfőképp a túlöntözés lehet az oka. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITT