Barion Pixel Okos otthonok: hogyan fejlesztheted a lakásod? – Coloré

Okos otthonok: hogyan fejlesztheted a lakásod?

2023. 06. 22.

Egyre többen szeretnének okos otthont. Sokan vannak, akik a már okosított eszközökön keresztül kezdenek el megismerkedni az automatizált otthon fogalmával: először az okos zár, az okosizzó vagy az okostelevízió előnyeit tapasztalják meg, majd eszközeiket egy közös rendszerre csatlakoztatják, hogy okos otthont alakítsanak ki. Másokban már az építkezéskor ott a határozott gondolat, hogy otthonukban okosrendszer kap majd helyet, így az automatizáláshoz szükséges munkálatok már ekkor megkezdődnek.

Az okos otthon távvezérelt, időzített, személyre szabott irányítást tesz lehetővé, amelyben az eszközök egymáshoz is igazítottak. Az automatizált rendszerben a fűtés, a világítás, az árnyékolók és még sok további eszköz működik összehangoltan, automatikusan, szobáról szobára külön-külön szabályozhatóan, egy irányítóközpontból. A hangvezérlés minden okoseszközön működik, az optimalizálást a rendszer magától hajtja végre. A világítás és az árnyékolók igazodnak a napszakhoz, a kinti fényviszonyokhoz, valamint ahhoz, hogy az adott helyiségben mennyit tartózkodunk a nap bizonyos részeiben. A fűtés figyelembe veszi a kinti hőmérsékletet, a helyiség használtságát, valamint egyéni beállításainkat, például, ha a fürdőszobában magasabb, a konyhában alacsonyabb hőmérsékletet preferálunk. 

okos otthon
Kép forrása: Capuski / E+/ Getty Images

Nézzük, miben fejlesztheted az otthonod:

Intelligens világítás

Az intelligens otthonok iránt érdeklődők számára legtöbbször a világítás jelenti a belépési pontot. Számos intelligens világítási rendszer tökéletesen működik központosítás nélkül, néhány izzó már az okostelefon Bluetooth-kapcsolatán keresztül is kommunikál. A falon lévő „buta” kapcsolókat intelligens kapcsolókra és fényerő-szabályozókra cserélheted.