Barion Pixel Minden, amit a konyha világításról tudni szeretnél! – Coloré

Minden, amit a konyha világításról tudni szeretnél!

2021. 01. 21.

A konyha életünk egyik legfontosabb pontja. Itt készítjük nagy szeretettel a családi lakomákat és beszélgetünk legjobb barátnőnkkel órák hosszáig a konyhapulton ülve. Éppen ezért annyira fontos a helyes konyha világítás, melynek fénye egyszerre hívogatóan otthonos és egyben praktikus, kedvenc lámpatesteink pedig felturbózzák a látványt!

A 3 elengedhetetlen világításfajta

A szentháromság első tagja, amely nélkül nem létezhet praktikusan megvilágított konyha, az az általános világítás. Általános világításnak nevezünk minden, a mennyezetről fényt árasztó lámpatestet, beleértve a mennyezeti lámpákat, függesztékeket és spot lámpákat is, melyeknek feladatuk nem kevesebb, minthogy biztosítsák egy helyiség – jelen esetben a konyha – fényellátását. De ahhoz, hogy a holnapi ebédet is vakoskodás nélkül dobjunk össze, elengedhetetlen a munkapultot jól megvilágító helyi fényforrás. Lehet az a jól bevált LED csík a konyhabútor felső elemébe építve, de szabadjára is engedhetjük a fantáziánkat és felszerelhetünk extravagáns falikarokat, vagy a mennyezetről belógó függesztékeket – a WOW élmény biztos nem marad el! Talán azt gondoljuk, a hangulatvilágítás a konyhában amolyan felesleges úrihuncutság, pedig akár egy kis fényfüzér is megadja egy romantikus vacsi alaphangulatát.

Mi kerüljön a mennyezetre?

A fényáradatot nyújtó spot lámpa sokak számára hívogató megoldás – és igazuk is van! Azonban ha szeretnénk elkerülni a túlzott kirakat effektust és otthonosabb érzésre vágyunk, bátran társítsunk hozzá egy visszafogottabb mennyezeti lámpát – főleg, hanem nem rendelkezünk reggelizőpulttal vagy konyhaszigettel -, amely mégis karaktert és stílust kölcsönöz a konyhának. Viszont ha csupán egyetlen kiállás áll rendelkezésünkre, akkor se csüggedjünk: inkább válasszunk egy domináns, többágú mennyezeti lámpát állítható fejekkel, így kedvünk szerint irányíthatjuk a fényt a konyha falain belül.

mennyezeti lámpa
Forrás: Unsplash.com

Hogy bátran peregjen a kés a kezünkben…

Árasszuk el a munkapultot akár a legkülönfélébb lámpákkal! Ha elég nagy a konyhánk alapterülete, mellőzhetjük a konyhabútor felső elemeit – ettől sokkal szellősebb és vagányabb lesz az összkép. Arról nem is beszélve, hogy így marad szabad falfelület a munkapultot megvilágító falikarok vagy függesztékek számára. Felszereléskor azonban ügyeljünk rá, hogy ne kerüljenek túl magasra, illetve függesztékek esetén megfelelően mélyre legyenek belógatva, hogy funkciójuknak eleget tudjanak tenni. Vásárolhatunk ide a szemünknek tetsző, bármilyen stílusú lámpát, egy a lényeg: kivétel nélkül lefelé irányuló fényt adjanak!

célzott konyhai világítás
Forrás: Unsplash.com

Így telik majd jó hangulatban a főzés!

Persze, ezen egy pohár bor is tud segíteni. Mégis azt gondolom, hogy egészségesebb és a velünk együtt élőkre is jobb hatással lesz, ha inkább beújítunk néhány hangulatvilágítást! Legyünk formabontók és szerezzünk egy impozáns asztali lámpát vagy néhány elemmel működő dekor darabot. A gyertya örök klasszikus és egy jól megválasztott gyertyatartóval konyhánk éke lehet.

rejtett világítás
Forrás: Unsplash.com

Stíluskalauz, avagy mit mivel társítsunk?

A szabály az, hogy nincs szabály! A trendek ma már sokkal engedékenyebbek, rugalmasabban kezelik a stílusok, színek összeférhetőségét és nagyobb átjárást biztosít közöttük. Így válik a lámpaválasztás egy hatalmas játszótérré, ahol nyugodtan kísérletezhetünk a különféle darabokkal, párosíthatjuk a nagyitól örökölt régi lámpát egy új, modern darabbal. De ami mindenképp átgondolandó lámpavásárlás előtt, hogy mekkora hangsúlyt szeretnénk fektetni egy-egy lámpatestre. Az egyszerűbb, filigránabb darabok szinte észrevétlenül olvadnak a konyhába és csak a fényük jelzi szelíden jelenlétüket, míg egy nagyobb, extravagáns mennyezeti lámpa vagy függeszték magára vonz minden tekintet.

Mi lesz a párával?

Jogos kérdés, hiszen a főzés, mosogatás közben akár jelentős párával számolhatunk, – főleg páraleszívó híján – amely nem éppen a lámpák legjobb barátja. Erről érdemes elgondolkoznunk a konyhatervezés során, illetve egyeztetnünk villanyszerelőnkkel a kiszemelt lámpatestek felszerelése előtt. Választáskor azt is vegyük figyelembe, hogyan fogjuk takarítani, mert óhatatlanul megtapad rajta a zsíros gőz.

A lényeg: a fény!

Ne feledjük, lehet egy lámpa bármilyen szép, a világítás alfáját és omegáját maga fény adja, ezért nem árt tudni néhány dolgot róla. Mindenekelőtt fontos eldöntenünk, hogy milyen színhőmérsékletű izzó fényét szeretjük jobban: a meleg-, vagy a hidegfehéret. Egy kellemes, barátságos, meleg otthonban a meleg fények dominálnak, azonban a helyiségek különböző funkciójából eredően ez változhat. Mivel a konyha alapvetően munkaterületnek minősül, ajánlatos nem a legmelegebb színhőmérsékletet választani, ha nem szeretnénk beauldni a rántás kavargatása közben. Szerencsésebb egy középfehér tónus mellett letennünk a voksunkat, amelynek fénye nem csupán a konyhánkat ragyogja majd be, hanem vele az életünket is!

Kiemelt kép: Unsplash.com