Barion Pixel Gyerekszoba berendezése: hol kezdjük? (x) – Coloré

Gyerekszoba berendezése: hol kezdjük? (x)

2022. 06. 25.

A praktikum és a kényelem a fő szempontok – de mire figyeljünk még?

A gyerekszobát készülsz berendezni, és azt szeretnéd, hogy egyszerre legyen praktikus és kényelmes? Tanácsot adunk, hogy mire érdemes összpontosítani, hogy te és gyermeked is elégedettek legyetek.

Gyerekszoba 1
Forrás: Gyártó / Biano

Talán nincs még egy szoba, amely annyi változáson menne keresztül az évek során, mint a gyerekszoba. Ha nem okosan választjuk ki a berendezést, akkor ez nagyon drága is lehet. Hogyan rendezzük be a gyerekszobát úgy, hogy ne kelljen évről évre kicserélni a bútorok felét?

Milyen bútorokat válasszunk?

Míg egyes bútorokra, például a pelenkázó asztalra csak az első években van szükség, más bútorok az iskoláskorig elkísérhetik a gyereket. Ebben az esetben a gyerekkel együtt növő bútorokról beszélünk, amelyek alkalmazkodnak a kicsi magasságához. A gyerekkel együtt növő székek tökéletesen kiegészítik a gyerekkel növő íróasztalt.

A többi bútort javasoljuk kiváló minőségben és semleges színekben beszerezni. Fabútorokkal nem lehet hibázni, hiszen nagyon egyszerűen felújíthatók. Ne félj attól, hogy a szoba unalmas lesz! Színes kiegészítőkkel vagy falmatricákkal könnyen megtörhető az egyhangúság, és ezeket a részleteket bármikor megváltoztathatjuk, és nem kerülnek sokba.

Ha két gyermek számára szeretnénk berendezni a gyerekszobát, fektessünk többfunkciós bútorokba, emeletes ágyba vagy kihúzható ágyba és legalább vizuálisan osszuk el a teret polcokkal vagy paravánnal.

A minőségi alvás elengedhetetlen

A gyerekeknek még nagyobb szükségük van az alvásra, mint nekünk, felnőtteknek, ezért nem csak az ágyat, hanem a matracot is jól meg kell választani. A csecsemők esetében is fontos, hogy a matrac megfelelő támaszt biztosítson, és ne akadályozza az egészséges fejlődést. Az is lényeges, hogy képes legyen elvezetni a nedvességet, és megakadályozza a poratkák és baktériumok elszaporodását. Ideális például a hideghab, a kókuszrost, a hajdina vagy ezen anyagok kombinációja.

Gyerekszoba 2
Forrás: Gyártó / Biano

A babák jobban szeretik a kisebb teret, ahol nem érzik elhagyatottnak magukat. Még egy óvodáskorú gyermek is kényelmesebben érzi magát egy olyan ágyon, amely megfelel a magasságának. Hogy ne kelljen kétévente új alvóhelyet vásárolni, válasszunk olyan gyerekkel növő kiságyat és ágyat, amely alkalmazkodik az igényeihez.

Padló, amely ellenáll a játéknak és a szétmorzsolt rágcsálnivalóknak

A legtöbb játék a földön zajlik, ezért fontos, hogy a padlóburkolat ne legyen hideg, de könnyen lehessen tisztítani. Ilyen például a linóleum vagy vinyl padló, amely nem bánja a kiömlött folyadékokat. Ha szőnyeget szeretnél, csak rövidszálút ajánlunk, mert azt könnyebb tisztítani. Praktikus a darabszőnyeg is, amelyet még mindig lényegesen könnyebb tisztítani, és könnyebb kicserélni is, ha a gyerekek megunják.

Hely az alkotásra és a házi feladatok írására

Minden gyermekszobában kell hogy legyen egy asztal. Ennél az asztalnál a gyerekek először különböző kreatív tevékenységeket próbálnak ki, később a házi feladatokat is itt fogják írni. Fontos, hogy minden íróasztalnál legyen elegendő természetes fény és mesterséges megvilágítás, ami különösen a téli hónapokban értékelendő.

Ne feledkezzünk meg a tárolóhelyekről

A gyerekeket már fiatal koruktól kezdve érdemes a rendre tanítani. Ezért a tárolóhely kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy gyermekünk könnyen hozzáférhessen. A műanyag dobozok nagyszerűek a játékokhoz, otthont adnak a plüssállatoknak és garázsként szolgálnak az autóknak. A ruhák tárolására válasszunk komódot.

Gyerekszoba 3
Forrás: Gyártó / Biano

Tippek a biztonságos gyerekszoba kialakításához

  • Az ágyra szereljünk fel leesésgátlót.
  • Minden bútort rögzítsünk a falhoz, hogy stabilan álljanak, ha a gyermek mászni próbálna rájuk.
  • Azzal is csökkenthetjük a balesetek számát, ha a bútorokat a falakhoz állítjuk, és a játékra alkalmas teret szabadon hagyjuk.
  • Javasoljuk, hogy csak ellenőrzött gyártóktól vásárolj bútorokat, amelyek nem károsak az egészségre és nem okoznak allergiát a gyermekeknél.
  • A bútoroknál kerüljük az veszélyes éleket és az üvegezett felületeket.
  • Biztosítsuk be az ablakokat – a biztonsági fogantyúk nem engedik kinyitni azokat.