Barion Pixel Mamma Mia! – Amanda Seyfried New York-i lakása egy cseppnyi farm a Nagy Almában – Coloré

Mamma Mia! – Amanda Seyfried New York-i lakása egy cseppnyi farm a Nagy Almában

2023. 07. 23.

Ugyan az Emmy-díjas színésznő és férje, Thomas Sadoski idejük nagy részét a Catskill-hegyekben található farmjukon töltik, a sűrű munkaórák miatt szükségük volt egy belvárosi fészekre is. A „csupa ablak” lakás a megvétele óta igazi szentélynek számít a házaspár életében, ahol nyugodt körülmények között készülhetnek a következő megmérettetésre.

Napsütés, természetesség, könnyedség. Ezek a jellemzők juthatnak eszünkbe, ha a Mamma Miasztárjára, s az AppleTv+-on jelenleg futó Zsúfolt szoba (The Crowded Room) főszereplőjére, Amanda Seyfriedre gondolunk. Hasonló a helyzet a színésznő új, New York-i otthonával is: a Nagy Alma belvárosában található lakás Seyfried személyiségének egyértelmű leképezése.

Amanda Seyfried és a farm hangulat

Amanda Seyfried nem kispályásokra bízta új fészkének kialakítását: Sarah Zames dizájnerrel és partnerével, Colin Stieffel harmadszor dolgoztak együtt. (Zames és Stief alkották meg Seyfried és Sadoski Catskill-hegyekben található otthonát is.)

„Alapos munkát végeztünk, hogy a lakás funkcionális otthonná váljon” – meséli az Architectural Digest-nek a dizájner, akinek korántsem volt egyszerű dolga a történelmi múltú épületben található lakás berendezésével, Zames és Stief ugyanis rengeteg előírással szembesültek, amikor nekiláttak a munkának. Várakozásukkal ellentétben könnyen vették az akadályokat: beépített bútorokkal töltötték fel a belső tereket ahelyett, hogy a falakban tettek volna kárt. 

A tervezőpáros megőrizte a lakás autentikusságát: akárcsak a legtöbb, New York-i lakásban, úgy Seyfried otthonában is megtalálható az épület vázát alkotó fémoszlop (gondoljunk csak vissza az Ebéd a felhőkarcoló tetején című képre), amelyet Zames egy ügyes ecsevonással fehérre mázoltatott, így az nemhogy kilóg az élettérből, hanem annak szerves részét képezi. 

Az alkotópár minden tőle telhetőt megtett azért, hogy egy kis vidéki hangulatot csempésszenek Seyfried New York-i életterébe. Mint mondják: mivel tudták, hogy Amanda Seyfried farmházának milyen az alaphangulata, s azzal is tisztában vannak, hogy még a forgatások között is gyakran ingázik a vidéki és a nagyvárosi otthona között, nem akarták, hogy a kettő között drámai változást érzékeljen. Ebből kifolyólag igyekeztek némi farm hangulatot csempészni a New York-i lakásba. „Amanda korántsem egy formális személy, így a nyugodt körülmények fenntartása rendkívül fontos volt számunkra.”

Barátságos életterek tölgyfa berakással

A farm hangulat alapjait az összenyitott terek adják meg: egy hatalmas téren osztozik ugyanis a konyha, az étkező és a nappali. A három terület tóp színei, így a tojáshéj, baba- és türkizkék, valamint a szőnyegek meleg árnyalatai rendkívül kiegyensúlyozott érzetet hagynak a nézelődőben. Persze, e tekintetben nem elhanyagolható a gyakran használt tölgyfabútorok szerepe sem: ahol csak tudtak, Zames és Stief lekerekített felületeket hoztak létre, így például a konyhapult oldalán vagy épp az ablakpárkányokon. 

Ugyancsak a farm hangulat ékes bizonyítékai az egész lakáson végigfutó, széles deszkapallók, illetve a lakás minden ablakára felszerelt, egyedileg tervezett redőnyrendszer. „Drapériák helyett inkább redőnyöket terveztünk, amelyek ügyesen távol tartják a nap sugarait. Ezzel Amanda szabályozhatja, mennyi fény jöjjön be, illetve biztosítja számára a nyugodt magánéletet anélkül, hogy teljesen le kellene mondania a kilátásról” – véli Sarah Zames. 

A lakásba (mégis) beszökő napsugarak letisztult polcrendszert tesznek láthatóvá a nappaliban: a sok-sok könyv a színésznő irodalomszeretetének egyértelmű tanúbizonysága. A könyvek mellett változatos művészeti alkotásokkal is találkozhatunk: Seyfried „toilet-art”, azaz mosdóművészet néven hivatkozik a polcon álló apró kerámia wc-re és egyéb, mosdóműveleteket megjelenítő festményekre. Mint mondja: „szeretem emlékeztetni magam arra, hogy emberből vagyok.”

Orgona a hálóban, márvány a fürdőben

Amanda Seyfried többi életterébe hosszú, keskeny folyosó vezet, amelynek talaját tyúklábmintás szőnyeg díszíti. Amanda hálószobája a nagyobb életterek tükörképe: hatalmas belmagassággal találkozhatunk a szobában. (Érdekesség, hogy ennek köszönhetően a színésznő gyakran fakad dalra a helyiségben, hiszen annak kiváló az akusztikája.) Mivel a színésznő imádja az antik bútorokat, nem meglepő, hogy az ágya a 17. századi Tudor-kort idézi, leszámítva a hiányzó baldachint. A zordon ágyat a szoba színei és művészeti alkotásai dobják fel, így például Amanda egyik kedvenc képe, amelyen kutyája látható, fején egy hamburgerrel. 

Ami a fürdőszobát illeti, a színésznő és a dizájnerek itt is a természetességet helyezték a fókuszba. A fehér és szürke márványberakásokat szépen kiegyensúlyozzák a tükrök mellett található, meleg fényű, függőleges lámpák és a tölgyfa polcok, amelyeken (a nappalihoz hasonóan) megtalálhatók a mosdóművészet újabb remekművei.

Korántsem véletlen, hogy Seyfried pénzt ölt a lakás felújításába: a színésznő ugyanis nemrégiben részese lett egy nagyszabású Broadway-show-nak, így nyolc hónapig ez lesz az otthona. „Itt igazán biztonságban érzem magam” – véli új fészkéről a Mamma Mia! egykori sztárja.

Forrás: ArchitecturalDigest.comYouTube.com
Borítókép forrása: Getty Images