Barion Pixel Szexik, hangulatosak, mégis ritkán nyúlunk hozzájuk: válogatás a világ 8, leginkább alulértékelt falszíne közül – Coloré

Szexik, hangulatosak, mégis ritkán nyúlunk hozzájuk: válogatás a világ 8, leginkább alulértékelt falszíne közül

2023. 10. 15.

Majonéz, mustár sárga, zöldalma. Nem, a felsoroltak nem valamiféle különleges, őszi étel hozzávalói, sokkal inkább olyan színek, amelyeket csak ritkán használunk a lakberendezési munkálatok során. Pedig illene!

Hiába létezik a tudósok szerint hozzávetőlegesen tízmillió szín a világon, a lakberendezésnél valahogy hajlamosak vagyunk rendre ugyanazokat az unalomig ismételt árnyalatokat (így például a fehér vagy sárga változatait) választani. Az Architectural Digest cikkében azonban túlléptek a megszokotton: hollywoodi belsőépítészek elárulták, szerintük melyek a leginkább alulértékelt falszínek a szakmában, s tapasztalataikat megosztották velünk, olvasókkal is. Ajánlásaik közül szemezgettünk. 

Leginkább alulértékelt falszínek

Mahagóni

„Azt kell mondjam, hogy az egyik leginkább alulértékelt szín a mahagóni, vagy csokoládébarna” – véli Mark D. Sikes, a Mark D. Sikes a lapítója. (Sikes rendezte be többek között Reese Witherspoon és Nancy Meyers házát is.) „Rendkívül inspirálnak Albert Hadley és David Hicks mahagóni szobái: ezek nemcsak klasszikusak, de rendkívül szexik és hangulatosak is!” – magyarázza a szakember. 

Majonéz

A mahagónihoz hasonlóan a sárgába hajló árnyalatokkal is csak ritkán kísérletezünk, Bejamin Moore szerint ez súlyos hiba: „A majonéz egy végtelenül finom szín, amely megvilágítja a szobát anélkül, hogy elnyomná azt. Nemrég egy kitapétázott szobában használtam ezt az árnyalatot, amelyet a tapéta alapjához viszonyítva választottam. (Gyakran alkalmazom ezt a technikát tapétázáskor.)

Az eredmény: a tér sokkal nagyobbnak tűnik, a majonéz zsenge árnyalata pedig afféle áramló flow-t ad a térnek” – állítja a szakember. Moore neve már évek óta előkelő helyen szerepel az ismert tengerentúli lakberendezők listáján, ennek pedig szokatlan ötletei lehetnek az okai: tavaly például egy auralátóval társult, akivel együtt olyan falfestékeket hozott létre, amelyek az aura színeire emlékeztetik a befogadót. 

Padlizsán

Clara Jung szerint a padlizsán is azon színek közé sorolható, amelyet ritkán használunk a lakásfelújításnál, ám ennek leginkább az erős árnyalattól való félelem az oka. „Az ügyfeleim gyakran haboznak használni a szedres behatású, padlizsánlilát és burgundit idéző árnyalatot, mert az a benyomásuk, hogy komor és túl sötét lesz az összhatás. A kevésbé napfényes helyiségekben azonban kiválóan mutat ez a szín, mivel romantikus hangulatot teremt” – véli a szakember.

alulértékelt falszínek, lakberendezés
Kép forrása: YKvision/Getty Images

Tengerészkék

Az emberek nagy többsége képtelen elképzelni, hogy feketét válasszon falszínként, azonban sokuk mégis vonzódik a sötét árnyalatokhoz. Mikel Welch szerint köztes megoldás lehet ilyenkor a navy blue, azaz tengerészkék szín, amely ugyan önmagában erőteljes árnyalat, fehér tárgyakkal kiegészítve mégis életre kel. (Welch egyébként a The Drew Barrymore show lakberendezési szakértője.)

Jáspis zöld

Ha szívesen kipróbálnánk egy sötétebb árnyalatot az otthonunkban, de a tengerészkék nem a szívünk csücske, nyugodtan válogathatunk a zöld különböző árnyalatai között is! Sherwin-Williams Jasper szerint a jáspis gazdag textúrája minden helyiségnek luxus minőséget kölcsönözhet, emellett kiegyensúlyozott környezetet biztosít az otthon lakóinak. 

Mustár sárga

A mustár sárga is a leginkább alulértékelt falszínek sorát erősíti Garrow Kedigian, Kedigian Interior Design alapítója szerint. „Imádom a mustár sárga tónusok mélységét, amelyek még a legkomorabb terekben is olyan érzést keltenek, mintha napsütötte lenne az otthonunk. Hogy lehetne valaki boldogtalan, ha mustársárga színű az otthona?” – teszi fel a költői kérdést a mustársárga szín elkötelezett hívének tartott tervező. Kedigian neve egyébként nemcsak belsőépítészeti, hanem ingatlan adásvétel szempontjából is ismert: 2020-ban ő bocsátotta piacra Fred Astaire Park Avenue-i otthonát, amely akkoriban 4 millió dollárt ért a piacon. 

alulértékelt falszínek, lakberendezés
Kép forrása: Onzeg/Getty Images

Mély napsárga

Ugyan a sárga, és annak árnyalatai a kilencvenes éveket juttathatják eszünkbe, attól még ne zárkózzunk el tőlük, különösen a napsugárra emlékeztető árnyalatoktól! „A mély napsárga például tökéletesen passzol a folyosókra, de régi, fekete-fehér márványpadlókhoz is kiválóan illeszthető” ­­– állítja Mally Skok, a Mally Skok Design alapítója. 

Almazöld

Nem kizárólag a boldogság, mint inkább a hetyke, kifinomult ízlés megtestesítője lehet az almazöld szín, amelyet Becky Nielsen, a Becky Nielsen Interiors alapítója szerint érthetetlenül keveset alkalmazunk lakberendezési célzattal. „Az almazöldet használhatjuk a nappaliban, hálószobában, de akár a konyhában is! Gyönörűen passzol a kék, sárga vagy rózsaszín színekhez. Igazi telitalálat!”

Borítókép forrása: Scovad/Getty Images
Forrás: ArchitecturalDigest.com