Barion Pixel A tetőtér kihasználása – Ne hagyd parlagon heverni! – Coloré

A tetőtér kihasználása – Ne hagyd parlagon heverni!

2023. 02. 23.

A tetőtér kihasználása sok otthonban abban merül ki, hogy a nem használt tárgyakat és lomokat felvisszük. Ez – bár hasznos – több lehetőséget is elszalasztunk általa, hiszen a tetőteret számtalan más módon kihasználhatjuk.

A tetőtér kihasználása sok esetben folyton a fejünkben van, de mindig halogatjuk, remélve, hogy a probléma magától megoldódik. A padláson azonban csak gyűlnek a lomok és a pókhálók ahelyett, hogy egy jól berendezett, kihasznált teret hoznánk létre, melynek a tároláson túl további más funkciója is lehet!

A tetőtér kihasználása okosan

Elsőként mérjük fel, hogy mekkora a tetőtér és hogy mit szeretnénk kialakítani benne. Amennyiben fel lehet benne állni és ki is tudjuk húzni magunkat, jó esélyünk van rá, hogy egy kényelmes kis szobát csináljunk belőle. Mielőtt belefognánk, érdemes felméretni egy szakemberrel, hogy a tetőtér alkalmas-e arra, hogy nagyobb átalakításokat végezzünk rajta. Ezzel együtt azt is megtudhatjuk, hogy van-e arra mód, hogy villanyt, fűtést vagy esetleg fizet vezessünk fel.

Ha felmértük, hogy mit bír el a tetőtér és az is kiderült, hogy alkalmas-e arra, hogy kényelmes helyiséget alakítsunk ki belőle, már csak azon kell elgondolkoznunk, hogy pontosan mit is szeretnénk!

Ha elég magas a beltér, de nincs természetes fény, akkor sem kell lemondanunk a plusz helyiségről, hiszen kiválóan átalakítható játszószobává! Bekerülhet egy jól megvilágított biliárdasztal, de akár tévé, kanapé és videójátékok is!

Ha kényelmesen fel lehet állni, még egy biliárdasztalt is felvihetünk a padlásra
Ha kényelmesen fel lehet állni, még egy biliárdasztalt is felvihetünk a tetőtérbe / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha már nem tudjuk, hol tárolni a könyveinket, egy titkos könyvtárat is kialakíthatunk a padlástéren. Ha itt olvasgatnánk, nem árt, ha van mód arra, hogy természetes fény is jusson a szobába. Amennyiben egy csendes dolgozószobát álmodtunk meg, határozottan fontos, hogy legyen ablak, és ha elviselhetővé szeretnénk tenni a nyáron ott töltött időt, mérjük fel, hogy légkondicionáló-berendezés felhelyezése megoldható-e, máskülönben nem érdemes úgy tervezni, hogy órákat tudunk fent dolgozni.

A tetőtér kihasználása akár álmunk megvalósítása: egy kis iroda vagy könyvtár is lehet
A tetőtér kihasználása akár álmunk megvalósítása: egy kis iroda vagy könyvtár is lehet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha a gyerekeknek szeretnénk egy játékszobát, ahol garantáltan nem lépünk bele LEGO-darabkákba, erre is tökéletes lehet a padlás. Itt a rendetlenség miatt sem kell feltétlenül aggódnunk, és a hangoskodás is jobban elkerül, de arra ügyeljünk, hogy ide is jusson be természetes napfény! Ha egy kisebb konditerem hiányzik az életünkből, ennek kialakítására is van mód, ám ebben az esetben kiemelten fontos, hogy tudjunk ablakot nyitni és beengedni a friss levegőt.

Egy kisebb vagy nagyobb konditerem is elférhet a kihasználatlan térben
Egy kisebb vagy nagyobb konditerem is elférhet a kihasználatlan térben / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha elég nagy a tér, akár vendégszobát is tervezhetünk, sőt, ha van rá mód és hely, külön fürdőszoba vagy vécé is kerülhet a tetőtérre! Ha nem szeretnénk rá sokat költeni vagy a lehetőségek nem adottak ahhoz, hogy természetes fényt engedjünk be, akár egy gardróbot is létrehozhatunk! Ebben az esetben is fontos szempont, hogy úgy tervezzük meg a szobát, hogy elveszítse a padlástér-jellegét, így kerülve el a pókhálók, az tetőtereket kedvelő nyest és különböző rovarok megjelenését.

A tetőtér kihasználása a legtöbb háztartásban nincs rendesen megoldva, de ha áldozunk rá némi pénzt, nemcsak nagyobbnak fogjuk érezni házunkat, hanem ténylegesen nagyobb lesz! Az ott lévő lomokat érdemes szelektálni, hiszen minek tartogatni, ha úgyis egy sötét padláson hevernek?

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix