Barion Pixel A hőhíd megszüntetése nagyon fontos feladat! (X) – Coloré

A hőhíd megszüntetése nagyon fontos feladat! (X)

2023. 10. 26.

Amikor egy lakásban azt észleljük, hogy télen bizonyos helyeken sokkal hidegebb a fal, szinte húz be a hideg, esetleg vizesedik, penészedik, akkor szinte biztosan kimondhatjuk, hogy hőhíddal állunk szemben.

Ez a jelenség sajnos igen gyakori probléma és sokan élnek úgy, hogy folyamatosan ezzel a gonddal küzdenek. A hőhíd ellen tenni kell, a tüneti kezelések csupán elodázzák a végső megoldást. Cikkünkben megvizsgáljuk az okokat és elmondjuk, hogy mire kell odafigyelni a hőszigetelés során.

Hoszigeteles

A hőhíd megszüntetésére a hőszigetelés a megoldás

Annak érdekében, hogy a fenti problémákat végérvényesen orvosolni tudjuk, a csomeszigeteles.hu szerint hőszigetelő rendszerben kell gondolkodnunk. Ma már igényünk, pénztárcánk, egyéb szempontok figyelembevételével többféle eljárás közül választhatunk, ezek mindegyike meg fogja oldani a hőhidat, azonban az ördög a részletekben rejlik, a kivitelezésen ugyanis el is bukhat a művelet.

A hőhíd működése

A hőhíd a ház azon felületein alakul ki, ahol a hő gyorsabban áramlik, mint a többi részen. Ez számtalan helyen lehet, akár a falaknál, akár a sarkokban vagy a lábazat és a fal találkozásánál, de még a nyílászárók mellett is. Már hőszigetelt háznál is kialakulhat akkor, ha rosszul kivitelezték, különböző hőszigetelő anyagokat váltogattak, vagy nem figyeltek oda az egyes sajátságokra, például az oszlopokra vagy az erkélyre.

Milyen káros hatása van a hőhídnak?

Mivel ezeken a pontokon úgynevezett energiaelnyelő zónák alakulnak ki, így itt gyorsabban áramlik a hő. Télen ezeken a pontokon elszökik a benti meleg, ezáltal több lesz a rezsiszámla, nyáron pedig beáramlik a kinti forróság, a lakás pedig ennek következtében felmelegszik.

Az energiapazarlás mellett azonban komoly egészségügyi problémák elé is nézhetünk, mivel télen a lakásban található pára ezekre a hideg felületekre lecsapódik, ami kiváló táptalajt ad a penészgombák számára. A penészedéssel a kellemetlen szag mellett a spórák is a levegőbe jutnak, ami komoly légúti tüneteket okozhat, akár asztma is jelentkezhet.

A párátlanító berendezések folyamatos használata, a penészes falak penészirtó szerrel történő permetezése, a falszakasz szellőzésének biztosítása csupán elfedi a problémát, azonban azt nem szünteti meg. A valódi megoldás csak a hőszigetelés lehet.

A hőszigetelés kivitelezése

A folyamat során a házat beburkoljuk a szigetelőanyaggal, így megóvjuk a kinti hidegtől és egyenletes hőáramlást biztosítunk a falakban. Azonban nagyon fontos, hogy csak megbízható szakemberekkel és kiváló minőségű anyagokkal dolgozzunk, hiszen a szakszerűtlen kivitelezés nemcsak a pénzünket viszi el, de a hőhídmentes életbe vetett reményünket is.

A hőszigetelés valós megoldás az egészséges lakókörnyezet létrehozására, emellett csökkenti a rezsiszámlát is. Ilyenkor a nyílászárókat is modern, szigetelt termékekre kell cserélni. A megfelelő szakemberek megválasztása kulcsfontosságú, hiszen a kivitelezés garantálja a rendszer megfelelő működését.