Belefáradtál a karácsonyiajándék-vadászatba? Kényeztesd magad az alábbi karácsonyi koktélreceptek valamelyikével, hogy kárpótold magad az erőfeszítéseidért!
A karácsonyiajándék-vadászat több szempontból is fárasztó lehet: a boltokban tapasztalható tömeg, valamint a döntés, hogy a megfelelő meglepetést válasszuk ki a szeretteinknek fizikailag és mentálisan is igénybe veszik az embert. A nagy hajtásban viszont nem érdemes megfeledkezni magunkról sem: a gasztronómiai fogások, így például egy finom koktél karácsony előtt tökéletes kényeztetésnek bizonyulhat egy rohangálással teli nap végén.
Koktél karácsonyra
Egy jól elkészített koktél az öngondoskodás fontos alappillére lehet. Ez a mondat ugyan valószínűleg általános érvényű (különösen a mixológusok és bártenderek körében), de a karácsonyi hajtás apropóján még inkább megállja a helyét. A karácsonyiajándék-vadászat után legurított koktél egyrészt hasznos módja lehet a lazításnak és a kikapcsolódásnak, másrészt segíthet megteremteni az ünnepi hangulatot, pláne akkor, amikor épp Grincs módjára érkezünk haza a bevásárló körútról.
Persze, nemcsak a készülődés során eshet jól egy-egy korty az alábbi italokból, hanem az ünnepek alatt is: a koktélok összetett ízvilága talán képes kárpótolni minket az ünnepi erőfeszítéseinkért. Lássuk, mely karácsonyi koktélokat érdemes elkészíteni odahaza, hogy elkényeztethessük az ízlelőbimbóinkat!
1. Pezsgő extrákkal
Olykor a legegyszerűbb koktélok a legfinomabbak is egyben. Nagyjából ez az állítás érvényes az alábbi receptre is, amely ugyan némi előkészítést igényel, viszont cserébe rendkívül egyszerűen, gyorsan, shaker nélkül is elkészíthető!
Hozzávalók:
- vörös áfonya
- rozmaring
- prosecco
Elkészítés:
Helyezz egy-egy vörös áfonyát a jégkocka formába, majd egészítsd ki egy-egy kis tő rozmaringgal! Töltsd fel vízzel a formát, majd fagyaszd le a mélyhűtőben. Miután elkészült a jég, tegyél 2-3 kockányit a pezsgőspohárba, majd töltsd fel proseccóval a poharat.
2. Karácsonyi mojito
Bizonyos italok sosem mennek ki a divatból. Ilyen a mojito is, amelyet ugyan alapvetően a Karibi pálmafákkal kötünk össze, speciális formája, a karácsonyi mojito jócskán megállja a helyét egy hosszú, karácsonyiajándék-vadászattal töltött nap végén is!
Hozzávalók:
- 4 cl fehér rum
- 2 cl cukorszirup
- 6 mentalevél
- 5 cl kókusztej
- 1 lime, negyedekre vágva
- szénsavas víz
- néhány szem gránátalma mag
- 2 mentalevél dekorációképp
Elkészítés:
Helyezd a cukrot, a lime-ot és a mentaleveleket a pohárba, majd törd össze egy keverővel. (Ne törd darabokra a leveleket, csak annyira zúzd őket össze, hogy kieresszenek valamennyit a bennük lévő olajból.) Add hozzá a rumot és a kókusztejet, valamint egy kevés tört jeget, majd keverd fel úgy, hogy felolvadjon a cukor, valamint a mentalevelek elemelkedjenek a pohár aljáról. Keverés után higítsd egy kevés szódavízzel, majd díszítsd néhány szem gránátalma maggal és mentalevéllel!
Mézeskalács Latte Martini Baileys-szel
Ha valaki arra lenne kíváncsi, mi a karácsony signature íze, annak valószínűleg könnyű lenne a dolga: a mézeskalács valószínűleg utca hosszal nyerné a versenyt. (Természetesen a halászlé és a bejgli mögött.) Szerencsére a mézeskalács íze koktélokban is reprodukálható, különösképp az alábbi, Latte Martini recept által!
Hozzávalók:
- 5 cl gin
- 5 cl Baileys
- 5 cl tejszín
- 5 cl mézeskalács szirup
- 2,5 cl eszpresszó
- jég
- tejszínhab (díszítéshez)
Elkészítés:
Helyezz a shakerbe némi jeget, majd mérd bele a fenti hozzávalókat! Rázd össze a shakert, töltsd a folyadékot egy martinis pohárba. Ha szeretnéd fokozni az igazi, hamisítatlan karácsonyi életérzést, nyomj tejszínhabot a folyadék tetejére.
Borítókép forrása: Forty Forks/Getty Images