Nem luxus a zajárnyékoló kerítés családi ház köré (X)

2021. 06. 14.

Életünk természetes velejárója a zaj, az utóbbi években pedig a városiasodás folyamatával párhuzamosan – többek között az építkezések, a megnövekedett közúti forgalom, de akár a szórakoztatóipar, vagy éppen egy zajos szomszéd miatt – a zajterhelés mértéke is egyre nő. Mit tehetünk, hogy otthonunk akár a város zajában, akár a legforgalmasabb út mellett is a béke szigete maradjon?

Kevesen ismerik a nagyjából 80 éves múltra visszatekintő, újrahasznosított gyártási mellékterméket, a mineralizált faforgács alapanyagú Durisolt. Ebből az építőanyagból a téglához hasonlóan stabil és teherbíró fal, és egy sor további hasznos épületrész vagy akár kerítés is építhető. A falazóanyag összetételének köszönhetően, olyan remek tulajdonságokkal bír, mint például a kiemelkedően jó hő- és páraháztartás, valamint a hangszigetelő és hangelnyelő képesség. Emellett mára egyre többek számára fontos tényező, hogy a Durisol előállításához felhasznált faforgács természetesen megújuló, újrahasznosított alapanyag. A faforgácsból cement, víz és egyéb speciális alapanyagok megfelelő arányú keverésével, a fa és beton által kínált összes előnyös tulajdonságot egyesítő építőanyag válik.

Zajvédelem otthon is?

Ha viszont azt mondjuk, hogy a zajárnyékoló falak jelentős része is ebből az anyagból készül, sokaknak azonnal az autópályák, főutak mellett elhelyezett színes falak képe ugrik be.

Leier Zajvédő
Duristol zajárnyékoló fal

Ki hinné, hogy a települések forgalmas útjai, vasútvonalai mellé felhúzott, a lakókörnyezetet a zajterheléstől védő zajárnyékoló falak remekül helytállnak családi házak, sorházak zajvédő kerítéseként is. Családi házat építők, felújítók számára is teljesen elérhető megoldást kínálnak a Leier Durisol termékcsaládjába tartozó fabeton falak is, amelyek a külvilág zavaró hangjait erősen szűrve engedik csak otthonuk felé. A ház kerítéseként funkcionáló zajvédő fal elérhető alternatívát kínál az olyan szomszédból érkező nem kívánatos zajok, mint például síró, visító gyerek, ugató kutya, bömbölő zene, népes vendégsereg, vagy az olyan egyszerűen a mindennapi élethez tartozó zajok, mint a fűnyírás, a barkácsolás, vagy éppen a légkondicionáló gépek külső egységeinek és a hőszivattyúk zaja ellen is. De természetesen akkor is ideális megoldás, ha az épület forgalmas úthoz vagy akár vasúthoz közel fekszik.

És ez csupán néhány életszerű példa arra, milyen élethelyzetekben lehet tökéletes választás a Durisol zajárnyékoló kerítések használata.

A Durisol titka

A Durisol zajárnyékoló fal hatékonyságának titka egyedülálló szerkezete: a falat alkotó elemek felülete cementkötésű faforgácsból préseléses technikával kialakított réteg, amely egy 13 centiméteres fix betonmagot ölel körbe. A szendvicsszerkezetű fal két hasznos tulajdonságával segít az eredményes zajárnyékolásban: a belső betonszerkezet áll útjában az áthaladó hanghullámoknak, azt nagymértékben tompítva, a fal külső héja pedig egyfajta szivacsként oltja ki a hanghullámok jelentős részét, ezzel csökkentve a nemkívánatos visszaverődést.

Duristol zajárnyékoló fal
Duristol zajárnyékoló fal

Mit jelent ez számokban? A Durisol zajárnyékoló fal amellett, hogy több mint 30 decibel léghanggátlást biztosít, még 13-17 decibelig el is nyeli a hangot. Az előregyártott paneleket pár nap alatt a Durisol falelemekből akár házilag is lehet telepíteni a kívánt helyre, és amiatt sem kell aggódni, hogy ipari külcsínre kárhoztatjuk a házunkat: a kis térfogatsúlyú elemek rendkívül változatos felület-mintázattal, és többféle színben kaphatók. Kedvező áruk és egyszerű telepítésük miatt a zajárnyékoló falak használata mára már nem luxus, hanem elérhető megoldás.

A kerítésként telepített esztétikus, vandálbiztos, magasnyomású mosóval könnyen tisztítható Durisol falak hosszú évtizedekre hozzájárulnak az otthon nyugalmának megőrzéséhez.

Tudjon meg többet: www.leier.hu/durisol-zajarnyekolo-fal