Barion Pixel Mi a teendő a tulipánokkal virágzás után? – Coloré

Mi a teendő a tulipánokkal virágzás után?

2023. 05. 08.

A tulipánok a tavasz hírnökei: heteken keresztül élvezhetjük a látványát a különböző színeknek és fajtáknak, ám idővel elvirágoznak, és ilyenkor is van teendőnk vele!

A tulipán elvirágzása fajtától és időjárástól függően történhet áprilisban és májusban is. Ha ismerjük a növényeinket, úgy is beültethetjük az ágyásokat, hogy akár egy hónapon át is színes tulipánok díszítsék a kertet. Idővel azonban, akárcsak a nárcisz, a tulipán is elvirágzik, és ahhoz, hogy jövőre is díszítse a kertet, nem hagyhatjuk magára!

A tulipán virágzás után

Mint sok esetben, a hagymás növényeknél is a saját hibámból tanultam. Az első évben hagytam a tulipánokat elvirágozni, majd a természetre bíztam, hogy a virág szára és levelei elszáradjanak, és a hagyma a föld alatt várja a következő szezont. A következő évben ismertem fel, hogy nagy hibát követtem el, ugyanis nem sok tulipán jött elő, viszont szerencsére nem jártam úgy, mint a nárciszokkal, hogy csak a zöldjük bújt ki.

Némi olvasgatás után kiderült számomra, hogy a hibát akkor követtem el, amikor nem vágtam le a virágok szárát. Sokan arra esküsznek, hogy elég a szár tetejét levágni, de nem érzékeltem különbséget aközött, hogy csak a tetejét vágom le vagy a szárának a tövét – fontos azonban, hogy a virág levelei megmaradjanak, mert ezek segítségével jutnak a tápanyagok a hagymába, amiket a következő években haszonsítani tud.

Természetesen arra is van mód, hogy meghagyjuk, ami a virágból marad. Ebben az esetben várjuk meg, hogy megszáradjon, s közben a tulipán magokat neveljen, amelyekből a későbbiekben hagymákat növeszthetünk.

Ha azonban az a cél, hogy jövőre is virágozzon a növény, vágjuk le a virágját, és ha elszáradnak a levelek és a szár, metsszük le a hagyma tetejéről.

Mindegy, hogy a tulipán szárát alul vagy a virág tövénél vágjuk el virágzás után, a lényeg, hogy vágjunk!
Mindegy, hogy a tulipán szárát alul vagy a virág tövénél vágjuk el virágzás után, a lényeg, hogy vágjunk! / Fotó: Karsa Tímea

Természetesen ez akkor a legkönnyebb, ha a hagymák földben vannak. Ha ládába tettük őket, nyilvánvalóan szeretnénk hasznosítani az adott ládákat. Ilyen esetben is hagyjuk ott száradásig a növényeket, de használjuk ki a földet! Ültethetünk a ládába egynyári virágokat, így például árvácskát, kankalint vagy büdöskét is. Évelő növényekkel nem érdemes próbálkozni, mert a gyökerük sokkal nagyobb, mint az egynyári társaiknak, és kevéssé férnének meg a virághagymák között.

Ha elszáradnak a tulipánok, levágom a szárakat és a leveleket, majd a föld tetejére teszek egy kis komposztot, így nemcsak az éppen virágzó növények fognak jobban növekedni, hanem a következő évben a tulipánok is!

Nyitókép forrása: Unsplash