Barion Pixel Nem nyíltak ki a nárciszok? Ez lehet az oka! – Coloré

Nem nyíltak ki a nárciszok? Ez lehet az oka!

2023. 04. 21.

Minden évben várom a tavaszt, hogy újra megjelenjenek rég nem látott virágaim. Az elmúlt évekhez hasonlóan azonban idén is meg kellett állapítanom, hogy nem nyíltak ki a nárciszok, úgyhogy utánanéztem, hogy mi lehet az oka.

Angliában élve megállapítottam, hogy amíg nem nyílnak ki a nárciszok, addig nincsen tavasz. Sok esetben utána sem, de a korai krókuszok nyílásakor még bőven rossz idő van, de ha a nárciszok előjönnek már lehet reménykedni. Amíg nem volt kertünk, a parkokban és az útszéleken csodáltam a ki-kinövő sárga virágokat, amik sok esetben teljes mértékben a természetre voltak bízva. Határozottan emlékszem rá, amikor egyszer tavasszal utaztam Londonba, és az autópálya mellett is virítottak a nárciszok. Alig vártam, hogy saját udvarom legyen, és ez a növény a csodás színével aranyba öltöztesse a téli álomból felébredő kertemet.

Bár nem autópálya mellett van, mégiscsak egy gondozatlan mező, ahol ilyen szépen virítanak a nárciszok / Fotó: Karsa Tímea
Bár nem autópálya mellett van, mégiscsak egy gondozatlan mező, ahol ilyen szépen virítanak a nárciszok / Fotó: Karsa Tímea

Már megint nem nyíltak ki a nárciszok!

Nagyon jól kitaláltam a kertemet: a konyhaablakkal szemben van egy kővel lerakott út, annak a két oldalára szántam nárciszokat. Pont egy ősszel költöztünk, így mielőtt még bármit berendeztem volna a házban, ültetésbe kezdtem. A földbe került 100 krókusz, 20 tulipán és 20 nárcisz. Az utóbbi kettőből többet kellett volna ültetnem, de a krókuszokból többet küldtek, így minden energiámat elvették. Azóta is fáj, hogy csupán három-négy jelenik meg minden évben belőlük.

https://colore.hu/otthon/kert/aprilisi-teendok-a-kertben/

Az első évben a nárciszok még jól szerepeltek, és mint kiderült, az előző lakók is hagytak a föld alatt meglepetést, így a kert elejében és végén két, igencsak szép nárcisztípus hozott több szál virágot egyetlen tőről. Ahogy teltek az évek egyre kevesebb növény jelent meg: a második évben az általam ültetett nárciszoknak csupán a zöldje jelent meg, de a hátrahagyottak továbbra is szépek voltak. Úgy döntöttem, hogy kiveszem a hagymákat a földből, hátha egy kis pihentetés után újra szépek lesznek. Nem így történt, ismételten nem hoztak virágot, úgyhogy már a sorsra bíztam. Idén legnagyobb meglepetésemre négy-öt tő is hozott virágot, viszont a régi lakók által itt hagyott darabok maradtak teljes passzivitásban, és csupán a zöldjük nőtt ki a földből.

Ezért nem nyílnak ki a nárciszok

Annyira frusztrált már az évek óta tartó nárcisz-helyzet, hogy utánanéztem, mi okozhatja, hogy a vadonban csodásan kinyílnak ezek a virágok, nálam pedig az a pár darab is kényeskedik.

A trágyázást se hanyagoljuk el, és az a legjobb, ha 5-6 órán át nap éri a nárciszokat
A trágyázást se hanyagoljuk el, és az a legjobb, ha 5-6 órán át nap éri a nárciszokat / Fotó: Karsa Tímea

Kései ültetés

A kertészek általános szabálya, hogy a hagymás növényeket ősszel ültetjük el, hogy a föld alatt várják ki a tavaszt. A hagymáknak a megfelelő fejlődéshez 13-15 héten keresztül hűvösben kell megbújnia a föld alatt, így ha decemberben vagy januárban ültetünk, késő lehet.

Életképtelen hagyma

Előfordulhat, hogy a hagyma, amit elültetünk nem életképes, és olyan is megtörténhet, hogy a föld alatt hal el, ezért hiába várjuk az évekkel ezelőtt ültetett és rendszeresen megjelenő virágokat.

Nem megfelelő környezet

Bár a nárcisz nem egy igényes növény, fontos, hogy a talaja jól vezesse a vizet, megakadályozva, hogy vízben álljon a hagyma. A nap is fontos tényező, és valóban, ahol többet süt a nap, ott a nárciszok is jobban megjelennek, ugyanis napi 5-6 óra napsütésre vagy erősebb fényre mindenképpen szükségük van. Ekképp örökzöldek alá nem jó ötlet ültetni őket, de egyéb fák alá semmi akadálya, ugyanis mire a fák lombot növesztenének, a nárciszok már régen túlvannak a virágzáson.

Türelemhiány

Ha vázába tesszük a nárciszokat, hibát véthetünk a következő év virágzásának szempontjából, ugyanis virágzás után hat hétig érdemes úgy hagyni a növényt, ahogy van, mert a hervadás nem jelent élettelenséget! A nárcisz ekkor is szívja magába a nap sugarait, ami a száron keresztül a hagymába jut, készítve ezzel a következő szezonra. Akár az is problémát okozhat, ha összekötjük a leveleket annak érdekében, hogy ne nyújtsanak csúnya látvány, mert ezzel is megnehezítjük a napsugarak munkáját.

Bár csodás látvány a vázában egy csokor nárcisz, ez is okozhatja azt, hogy nem nyíltak ki a nárciszok
Bár csodás látvány a vázában egy csokor nárcisz, ez is okozhatja azt, hogy nem nyíltak ki a nárciszok / Kép forrása: Unsplash

A trágyázás hiánya

Mint bármelyik növénynek, a trágyázás a nárcisznak is jót tesz. Mindennek ellenére azt nem szereti, ha túltrágyázzuk, különösen akkor, ha nitrogénben gazdag trágyát kap. Az első évben még nem kell ilyen jellegű kiegészítést eszközölnünk, mert az új hagymák még önmaguktól is energikusak, ám ahogy idősödnek, szükségük van a trágyára. Az őszi időszak tökéletes arra, hogy elvégezzük ezt a munkát, és virágzáskor is tehetünk köré egy vékony réteget, hogy így támogassuk.

Az olvasottak alapján megállapíthatom, hogy nálam a trágyázás maradt el. Abból indultam ki, hogy az út mellett sem gondoskodik róluk senki (hacsak nem az úton-útfélen megjelenő birkák), de ezek szerint azok a nárciszok már képesek dacolni a zord körülményekkel, és ha az enyémek egy kis segítségre szorulnak, ezen ne múljon, idén megkapják!

Forrás: Gardener’s Path.

Nyitókép forrása: Unsplash