Barion Pixel Így készítsd fel a gyepet a télre! – Coloré

Így készítsd fel a gyepet a télre!

2021. 10. 07.

A pázsit ápolásában is kulcsfontosságú szerepe van annak, megfelelően készíted-e fel a télre. Hogyan kell? Elmondjuk!

Biztosan ismeritek a viccet: az elbűvölt turista megkérdezi a ragyogó zöld pázsitot gondozó angolt: „Mi kell ahhoz, hogy ilyen szép legyen a gyep?” „Semmi különös, csak nyírni és locsolni kell. Négyszáz évig.” Ha négyszáz év talán nem is kell ahhoz, hogy szép legyen a pázsitod, azért megvannak a maga praktikái. Nagyon nem mindegy például, hogyan készíted fel a télre.

A kert megtisztítása és a szellőztetés

A legelső lépés az, hogy összegereblyézed a pázsitról a rá hullott száraz leveleket, ágacskákat, majd lenyírod a füvet – utoljára akkora, amikor úgy látod, már nem nő tovább. Ez általában október vége, november eleje. Fontos, hogy a magasságát a szokásosnál hosszabbra, 5 centiméter körülire hagyd, mert így könnyebben meg tud majd birkózni a fagyokkal.

Mowing,the,grass,with,a,lawn,mower,in,garden,at
Az utolsó fűnyírásnál a szokásosnál magasabbra vágjátok a füvet / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Fűnyírás után jöhet a gyepszellőztetés – bérelni is lehet erre való gépet, megteszi az is, ha jó sok helyen megszurkálod a gyepet mondjuk egy hosszú szögekkel kivert deszkával, és létezik a nagyon vicces gyepszellőztető cipő is. Ezzel elegendő néhányszor végigsétálni a kerten. A művelet során nemcsak több oxigénhez juttatjuk a növényeket, hanem eltávolítjuk a gyepszőnyegből a mohát és a gyomnövényeket.

Szabaduljunk meg a gyomnövényektől!

Ha mégis maradtak volna, a gyomnövényektől érdemes teljesen megszabadulni. Vizsgáld át a kertet utánuk is húzd ki őket. Egy barátom 10 forintot adott tízéves kisfiának minden egyes kihúzott gyomnövényért – ez is egy módszer, egy darabig biztosan működik. A kopasz vagy megritkult részekre szórj fűmagot, és locsold meg az érintett területeket. Elvileg még az első hó előtt megjelennek a hajtások, tavaszra pedig szépen megerősödnek a fűszálak.

Sokat segítesz a fűnek azzal is, ha megtrágyázod a komolyabb hideg beállta előtt. Ilyenkor a káliumban és vasban gazdag gyeptrágya a legjobb. Savanyú talajon a kalcium pótlása is szükségessé válhat. A hatást majd tavasszal látod, amikor a fű növekedésnek indul. Öntözni elvileg nem kell ősszel, mert a pázsit ilyenkor nagyon jól tartja a vizet. Ha nagy a szárazság, akkor persze ezt is érdemes átgondolni.

A gyep gondozása télen

A tél során is figyelj oda arra, hogy semmiféle levél, ágacska vagy egyéb hulladék ne maradjon a pázsiton, mert ha a hó alatt rothadásnak, penészedésnek indul, akár komoly kárt is tehet. Ne maradjanak rajta a kerti bútorok vagy a játékok sem. Ha lehet, ne is nagyon sétálgassatok a füvön, különösen fagyban, mert ilyenkor nagyon könnyen sérülhet a gyökérzet.

Frost,on,leaves,in,an,english,garden,on,a,cold
Egy kis odafigyelést télen is igényel a gyep / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Azt se felejtsd el, hogy télen tilos a fűnyírás még akkor is, ha néhány nagyon szép, enyhe, napsütéses nap követi egymást. Ez még nem a tavasz, egy újabb fagy sokat árthat.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/otthon/kert/igy-keszitsd-fel-a-gyepet-a-telre/