Barion Pixel Hullik a fenyőfa levele? Így segíts rajta! – Coloré

Hullik a fenyőfa levele? Így segíts rajta!

2022. 01. 02.

A hagyomány szerint még van pár napja a karácsonyfának, míg lebontjuk: tegyük könnyebbé a maradék időt neki és magunknak is!

Mikor szedjük le a fát?

A karácsonyfa leszedésének dátuma számos tényezőtől függhet: a család egyedi hagyományaitól, a fa állapotától és a szabadidőtől. Ugyan a hagyomány szerint a karácsonyfát január hatodikán bontjuk le, ha aznap elfoglaltak vagyunk, nyilvánvalóan nem pont vízkereszt napján szabadítjuk meg díszeitől a fenyőnket.

Ez a nap leginkább a katolikus egyház számára fontos: ilyenkor lesz vége a karácsonynak, és kezdődik meg a farsangi időszak. Sokáig január 6-án ünnepelték Jézus születését, ami egybeesett az év első napjával is. Ma már több, ehhez a dátumhoz köthető hagyomány eltűnőben van, ám a karácsonyfától jellemzően ekkortájt szabadulunk meg.

Kiszáradt karácsonyfa
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan segítsük?

Ha még szeretnénk tartogatni a fát, segíthetünk neki kihúzni pár napig. Ha szerencsések vagyunk, olyan fenyőnk van, ami fajtájánál fogva jól bírja a ,,fogságot”. Ilyen a nordmann fenyő, aminek ugyan illata kevésbé erős, de akár márciusig is zöld marad. Ha frissen vágott fát vettünk, egyszerűbb dolgunk van, ám minél régebben választották el a karácsonyfánkat a gyökerétől, annál kevesebb esélyünk van kitolni a tűlevelek lehullását. Sokat segíthetünk, ha akár talpastul vízbe állítjuk, különösen akkor, ha a törzs alsó részéből levágunk egy ,,szeletet”, hogy könnyebben tudja magába szívni a nedvességet.

Ha a radiátor mellé tettük, nem könnyítettük meg a dolgát, ilyenkor érdemes arrébb húzni, amennyire csak lehet. A napos ablak sem a legjobb barátja, úgyhogy ha nappal elmegyünk otthonról, és nincs szükség fényre, érdemes behúzni a függönyt, ezzel is hátráltatva, hogy megadja magát az elemeknek.

Ha olyan tartóba tettük, amibe lehet vizet önteni, ne felejtsük el naponta feltölteni 1-3 deci vízzel. Ha gyökeres, cserépben lévő fát vettünk, hasonló a feladat, de ilyen esetben bátran adjunk több vizet neki, földjének szárazságától függően.

A vízzel való permetezés is rendkívül hatékony – természetesen kizárólag akkor, ha nincs fényfüzér a fán. Ez tűzvédelmi szempontból is jótékony lehet, ugyanis ha bármilyen okból meggyulladna a fa, sokkal kisebb lesz a kár, ha gondoskodunk arról, hogy nedves legyen.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix