Barion Pixel Ha üres a kert, fáért kiált – Coloré

Ha üres a kert, fáért kiált

2021. 10. 13.

Az ősz kiváló lehetőséget és időt kínál arra, hogy fásítsunk és az elültetett növények túl is éljék a telet. Szükség van némi elővigyázatosságra.

Tavasztól őszig bőven van lehetőségünk a kertünkben tevékenykedni. Ha épp azon jár az eszed, hogy a sivárnak ítélt kertedet fásítani szeretnéd, akkor épp időben vagy. Az ősz talán a legalkalmasabb évszak erre, de még így is megtörténhet, hogy az elültetett fa nem marad meg. Mégis esélyesebb lehet. Gondolj csak a nyárra, a kánikulára, amikor a szárazság és a túl sok napsütés visszafordíthatatlan károkat okoz. De ott van a tél is, amely a fagy miatt veszélyes az újonnan telepített fáidra.

Faültetés
Kép forrása: Pixabay

Tervezés

Az őszi fatelepítés során, amikor a talaj még elég meleg, még nincsenek fagyok, a fák gyökereinek lehetősége van megerősödni és megkapaszkodni, hogy minél stabilabb tartást adjanak a növény föld feletti részének. A tél múltával megjelenő vízutánpótlás pedig segíti a gyökerek tápanyagfelvételét.

Mielőtt belevágnál a kertrendezésbe, érdemes átgondolni, hogy milyen fákat szeretnél. Az igazán tudatos tervezés azt jelenti, hogy már tavasszal kiválasztod a kívánt fákat, mert akkor még lombosak és el tudod képzelni, hogyan mutatnának. Az őszi ültetésre már lehet kopáran érkezik meg új helyére a fa.

Mindenkor vedd figyelembe a fák várható nagyságát és már a facsemete ültetésekor legyen ez szempont. Főleg, ha többet is ültetsz.

A már meglévő, de beteg vagy nem életképes növények helyére szeretnél másikat ültetni? Nemcsak a fa kivágását kell körültekintően elvégezni, de arra is ügyelj, hogy az üres helyre lehetőleg ne ugyanazt a fajta fát ültesd. A fa ugyanis bizonyára kivette a területről a tápanyagot, így a helyére ültetett ugyanolyan fának kisebb esélyt adsz a túlélésre. Ha mégis ugyanazt a helyet szemelted ki, akkor egészen más típusban gondolkozz.

Megvalósítás

Ha már megvan a kiválasztott fa, akkor az ültetés következik. Az ültetőgödröt nagyobbra ásd, mint amekkora eredetileg a fa gyökérzete. Az a cél, hogy minél gyorsabb és jobb legyen a gyökérfejlődés, hiszen így lesz szebb a fa és így adhatnak stabilabb tartást. A gyökérzetével nincs gondod csak akkor, ha szállításkor megsérült. Ebben az esetben a sérült részt el kell távolítani.

Az ültetőgödör aljára kerüljön szerves trágya. Az ásott gödör földjét forgasd át és mehet a gyökérzet köré. Az ültetését mindenképp alapos locsolás kövesse. Támasszuk ki a fiatal csemetét karóval, de ezt úgy tedd meg, hogy ügyelsz a gyökerekre, nehogy megsérüljenek.

Faültetés karózás
Kép forrása: Pixabay

A facsemeték esetében szükséges óvintézkedést kell bevetni a fagykár elkerülése érdekében, ezért a tövére kerülhet avar, komposzt, is.

Borítókép forrása: Shutterstock

/otthon/kert/ha-ures-a-kert-faert-kialt/