Barion Pixel Egy paradicsom élete – 11. rész: Vegyél nekem valami szépet! (Videóval!) – Coloré

Egy paradicsom élete – 11. rész: Vegyél nekem valami szépet! (Videóval!)

2022. 05. 13.

A paradicsomok még élnek, és köszönik szépen, jól vannak. Állapotuk azonban fokozható, úgyhogy ellátogattunk a helyi kertészetbe, hogy kiderüljön, mi minden kapható kifejezetten a paradicsomok nevelésére. A mustrát olyan szemmel is néztük, hogy mik azok a dolgok, amiket ugyan nem kifejezetten erre a zöldségre fejlesztettek ki, mégsem árthatunk vele, ha beszerezzük.

Egy nagyobb kertészeti boltban rendkívül könnyű elcsábulni: szebbnél szebb virágok csalogatnak illataikkal. Májusra már jellemzően az üzletek kinti tere is megtelik növényekkel, palántákkal, fácskákkal, bokrokkal, zöldség- és gyümölcskezdeményekkel. Nem könnyű hát célirányosan a paradicsomokra fókusználni, de megpróbáltuk!

Mit vehetünk a paradicsomunknak?

Jellemzően még mindig találhatunk különböző magokat, így akár paradicsommagot is árulhatnak. Ha most ültetjük el, jó esetben szeptemberre lesz érett termésünk, rosszabb esetben zöld paradicsomot szüretelhetünk, amiből kitűnő salátát készíthetünk!

Ha most vágunk bele a paradicsom nevelésébe, egyszerűbb, ha palántákat veszünk, mert ezzel nyerhetünk pár hetet.

A kezdő kertészek elengedhetetlen kelléke az öntözőkanna. Amíg a növények a lakásban vannak, akár egy vizesüveg is jó, ám amikor már nagyban csináljuk, elkerülhetetlen az öntözőkanna. Ha szerencsénk van, slag is jár a telekhez, aminek a végére mindenképpen ajánlatos felszerelni egy multi-funkciós locsolófejet, ugyanis ha erős, egyirányú vízsugárral locsolunk, könnyedén kárt tehetünk régóta gondozott növényünkben.

Ha van rá mód, ne a locsolófejen  spóroljunk, paradicsomunk meg fogja hálálni!
Ha van rá mód, ne a locsolófejen spóroljunk, paradicsomunk meg fogja hálálni! / Kép forrása: Karsa Tímea

Gondozásukat különböző vitaminokkal is kiegészíthetjük, amelyek nagyobb, egészségesebb és több termést ígérnek. Ehhez elengedhetetlen a locsolókanna használata, ugyanis jellemzően ezeket a vitaminokat vízben felolvadva kell a növényekhez adni.

Május közepén már jellemzően nem várhatóak fagyok, így ha eddig átvészeltük a nevelést üvegház nélkül, erre az idényre már felesleges beruháznunk. A paradicsomok kitámasztása azonban elkerülhetetlen! Korábban már írtunk arról, hogy hogyan érdemes lebonyolítani a műveletet. Ugyan akkor még cserépben kötöztük ki a palántákat, a szabadföldbe ültetés sem különbözik sokban, csak arra kell ügyelni, hogy magasabb legyen a pálca vagy bot, amihez rögzítjük a növények szárát.

A boltok kínálata mindent lefed, úgyhogy nemcsak a paradicsomok igénye határozza meg, hogy mit vehetünk nekik, hanem a kreativitásunk, a kertünk mérete, na meg persze a pénztárcánké!